08 ian. Eroi de langa noi2
Am mai scris despre cei ce sunt eroi. In toata zloata mediatica in care ne zbatem, am gasit un articol emotionant. Este scris de Catalin Oprisan in Gazeta Sporturilor. Gasiti articolul aici. Pentru cei care nu vor deschide link-ul, o sa fac un rezumat: un ciclist celebru italian ,Gino Bartali, castigator antebelic a multor premii si distinctii, inclusiv celebrul Tour de France, a salvat peste 800 de evrei. Pentru simplul motiv ca oamenii aceia aveau nevoie de ajutor!
Punea acte in cadrul bicicletei si mergea cu ele de la o tipografie ilegala pana la amaratii ce aveau nevoie de ele. Mai mult, profitand de faptul ca regimul fascist nu il controla, pentru ca era un fel de mic star national, si-a pus la bicicleta in atas in care ascundea oropsiti ai sortii si ii trecea cu sange rece peste frontiera!
Ce e important abia acum vine: Dupa razboi campionul a mai castigat intreceri, iar faptele sale nu au fost facut publice decat mult mai tarziu, dupa moartea eroului! Aici apar cateva cuvinte care sunt memorabile:”Binele se face, nu se spune” sau „Unii oameni rezolvă anumite lucruri, apoi, asta e tot, ele rămîn făcute”. Cuvinte atat de simple si pline de emotie!
Invatamintele sunt si ele simple: nu faci un bine si apoi te bati cu pumnul in piept. Nu defilezi cu un bine. Il faci si gata, el ramane facut! Nimic nu e mai scarbos decat a face un bine in fata camerelor de luat vederi: „binele se face nu se spune” Din pacate este o adevarata strategie de imagine asta si nu am inventat-o noi! Dupa moartea printesei Diana, cea mai urata persoana din Anglia a fost Camilla-amanta si mai tarziu soata lui Charles.
A urmat o intreaga serie de acte caritabile, facute in public, care au „reabilitat-o” pe Camilla, pentru ca opinia publica,intr-o ipocrizie de masa, e usor de influentat! Daca unii nu striga in gura mare binele pe care il fac nu inseamna ca nu il fac, pentru ca „binele se face nu se spune”! Respect Gino Bartaldi!
later edit: Nefiind vorba aici, nici colateral, de „drama” Dragusancei nici de vreo alta Piti siliconata la moda, articolul asta nici nu va fi citat si va trece neobservat. Din pacate ,invatamintele pe care le pot trage oamenii, lobotomizati de tablodizare, vor ramane aici intre noi!
gAnY
Posted at 22:43h, 08 ianuarieMare dreptate ai..
Ovidiu
Posted at 22:44h, 08 ianuarieSuperba postarea!!
AGAPIE IULIAN
Posted at 22:54h, 08 ianuarieNU ASCUND FAPTUL CA TE SIMPATIZEZ FOARTE MULT,CEL PUTIN PENTRU MINE ESTI UN EXEMPLU DE VIATA SI URMAT CA OM,MULTA SANATATE SI CONTINUA CU CE STII TU MAI BINE SA FACI,
Mihaela
Posted at 22:54h, 08 ianuarieEmotionant,dar total neinteresant pentru marea majoritate.In ziua de azi se poarta exhibitionismul.Daca nu-ti speli rufele in public,este ca si cum nu ai avea!Observ o apetenta deosebita spre a scoate la lumina,tot ce este mai urat si mai abject.Exemple ca cel pe care l-ai dat tu,Serban,se mai gasesc din fericire si in zilele noastre.Doar ca ele trec neobservate,nu din discretia celor implicati direct,ci din dispretul celor pe care ii intereseaza doar mizeria morala!
george
Posted at 22:59h, 08 ianuarieserban
articol exceptional. eu unul fiind de varsta apropiata de a ta nu stiam (sa imi fie rusine) dar acel later edit sigur va fi preluat de toate cancanurile de rahat din tara asta cu toate ca am speranta ca macar acum vor avea demnitate
Doinita
Posted at 23:01h, 08 ianuarieAdevarat si frumos articol!Putini oameni mai sunt (sau stim noi de ei) asa!Articole foarte frumoase din istoria sportului si foarte bine scrise mai are si Sebastian Ujica pe sport.ro!Merita citite!
Ica Datcu
Posted at 23:01h, 08 ianuarieIn timp ce citeam,mama a deschis televizorul si am auzit cum fundatia „Mereu aproape” a salvat si a realizat… Intr-adevar,binele se face,nu se spune.
Adriana Stefanescu
Posted at 23:03h, 08 ianuarieUn articol al unuiom educat care a reusit sa aduca aici un alt fel de comentariu…! Fara Biance,fara cocalari si fara stii tu mai bine ca mine …ce!Fa in continuare bine si vei fi multumit tu si ai tai…! Ce mai conteaza altii? Ei pot barfi in continuare si pot sa isi dea cu parerea ca niste …fiinte absolut ”morale”ce sunt!Pune-i sa arunce cu piatra…! Oare va fi vreunul…primul?La multi ani!(Cronica este mai mult decat preferinta mea…!Bravo,si ptr cumatrul…!)
RAMU
Posted at 23:25h, 08 ianuarieUN ARTICOL FOARTE BUN SI FOARTE BUNA SI ACEA INDEMNARE (BINELE SE FAC NU SE SPUNE)…NOI DACA FACEM UN BINE TINEM NEAPARAT SA STIE CAT MAI MULTA LUME DAR SE SPUNE ASA (CAND FACI UN BINE SA UITI CA L-AI FACUT)ATUNCI ESTI OM CU SUFLET SI ABIA ATUNCI POTI SPUNE CA AI FACUT CEVA DIN SUFLET FARA A ASTEPTA SA TI SE INTOARCA FAVOAREA INTR-UN FEL SAU ALTUL….IN FINE UN ARTICOL CE AR TREBUI CITIT SI MEMORAT DE CAT MAI MULTI DINTRE NOI (OAMENII).
Reverber
Posted at 00:28h, 09 ianuarieNe-ar prinde bine si nouă, românilor, un astfel de erou, care să procure acte asemănătoare, menite sa deporteze nulităţi precum Bibi Draguşanu undeva, pe alte meleaguri, slab populate sau chiar deloc. Nu cred, insă, că vom avea un astfel de noroc !! Baftă Huidu !
Georgiana
Posted at 01:16h, 09 ianuarieMulțumesc pt articol! Azi e impresionantă atitudinea unui astfel de om, însă probabil pt el era ceva normal atunci.
Marinel
Posted at 01:58h, 09 ianuarieAm fost, sunt si voi ramane un mare fan. Iti port un respect deosebit pentru tot ceea ce faci si cum intr-un mod aparte incerci sa deschizi ochii nostri si sa ne arati si altceva decat mizeriile din ziua de astazi mediatizate ”doar ca se vinde”. Am plecat din tara pentru a imi construi o viata, am trecut prin lucruri, am vazut altele si percep altfel, ”cred”, iti voi urma exemplul si voi incerca la randul meu sa conving pe cat posibil ca se poate si altfel. Cu stima si respect Marinel.
maria
Posted at 03:30h, 09 ianuarieInteresant si educativ,dar sunt putini cei ce gandesc ,ca tine.Cat „bine „se face la tv,in presa pentru impaunarea unora,pentru a arata lumii ce interesanti sunt etc;nu stiu cata importanta dai aprecierilor noastre,insa mergi pe acest drum,poate asa ,putin cate putin vor invata si altii cum se face „binele”.Mult noroc!
cutache
Posted at 07:07h, 09 ianuarieEu cred ca important este sa faci bine chiar daca si spui!si poti sa si spui numai de bine!!sunt sigura ca exista o balanta universala !!daca faci bine si spui si gandesti numai bine se intoarce inapoi inzecit!!o sa spui ca tot urmaresti ceva cu asta !!intoarcerea binelui!!de ce nu !!!cauta in oamenii si locurile noastre eroi si scrie despre ei,ajuta copiii nenorociti ai satelor sarace si poti sa spui asta in fiecare zi pe blogul tau!!este un adevar si poate se vor molipsi si altii!!in final iti aduc un argument foarte important pentru care ar trebui sa respecti aceste locuri!!!UNDE AI FI CASTIGAT TU MILIOANE DE EURO decat aici !!!!
Carmen
Posted at 08:47h, 09 ianuarieSunt mama unui copil cu autism si, de mai mult de 10 ani, am ales ca tel in viata sa reusesc sa schimb ceva in tara asta pentru Robert, baiatul meu si pentru ceilalti copii ca el. Nu de putine ori am auzit, de la cei la care m-am dus sa le solicit ajutorul pentru proiectele noastre, intrebarea: „Dar eu cu ce ma aleg din asta?”
Nu de putine ori am gasit oameni dispusi sa ajute cu inima deschisa, fara sa astepte nimic in schimb, asa ca mare dreptate ai…in toata mizeria asta pe care o vedem in presa si la TV, nu mai exista loc pentru bine.
Claudiu
Posted at 10:00h, 09 ianuarieCel mai elocvent exemplu de indobitocire a masei cu astfel de actiuni este Gigi Becali.Ar umbla cu televiziunea dupa el si in puscarie,sa arate cum din bucata lui de paine intretine juma din detinuti,cum ii aduce el pe calea cea dreapta,tranbitandu-le din inaltul pat suflat cu aur,cum sta treaba cu muntele Athos,ca are 2.033m inaltime si 60km lungime,astfel incat ar fi loc destul pentru toti puscariasii si puscariabilii in cazul in care s-ar hotara la un pelerinaj.
Lumea proasta(si din pacate asa este majoritatea)”baga botul” la astfel de actiuni caritabile filmate din toate unghiurile posibile,dupa care iti arunca asa ca o flegma in fata,in cazul in care nu esti de aceeasi parere:
„Ce mah,ti-e ciuda ca nu ai si tu banii lui,ca e jmecher si stie sa invarta banul si face bine la oameni?”
Raz
Posted at 10:15h, 09 ianuarieEroii adevarati sunt intotdeauna in umbra.Din pacate Romania merge prost pentru ca majoritatea ridica in slavi criminali si corupti,iar adevaratele valori sunt scuipate si injurate.Voteaza coruptii dupa care se dau cu capu’ de pereti ca este o tara de rahat plina de corupti.Cand vom invata sa alegem pe cei care merita atunci o sa o ducem mai bine.
popa anna
Posted at 10:33h, 09 ianuarieAsta e adevaratul Serban,multumesc luiCatalin si tie
ca ne ai facut cunosct,asa este,adevaratii eroi nu se lauda.
Geo
Posted at 10:45h, 09 ianuarieDupă cum s-a întâmplat și cu persoana din articol, puțini erau cei care știau ce face el de fapt – dacă ne uităm la situația din Italia din acele vremuri.
Probabil sunt români care astăzi (având în vedere ce vremuri trăim) fac fapte bune nespuse și ajută la salvarea de vieți. Poate le vom afla peste decenii, sau poate niciodată, dar nu înseamnă că nu se întâmplă. După cum citează Șerban „binele se face nu se spune.”
Bravo Gino Bartali și bravo tuturor acelora care citesc acest comment și știu în sinea lor cât bine fac fără să-l vâre în nasul tuturor 🙂
Mihai Ovidiu (pana acum un an,locuitor al Sibiului...)
Posted at 10:51h, 09 ianuarieNu am cunoscut aceasta poveste a marelui campion Bartali.Nici nu am fost foarte sigur cine a fost Bartali,pana nu am citit materiaalele de fata.
Dincolo de respectul imens pe care-l impune campionul italian,caci si-a riscat la propriu pielea pentru a salva oameni necunoscuti,carora nu le era dator cu absolut nimic,si in acele vremuri nu se punea nimeni cu cumplitul SS,continua sa izvorasca respectul catre gazetari care se incapatineaza sa aduca la cunostiinta noastra astfel de pilde,ale caror protagonisti au fost adevarati oameni. Respect marelui campion si OM Bartali,Dumnezeu sa-l odihneasca in pace,respect voua,adevaratilor gazetari ai acestor vremuri nenorocite,cere va incapatanati,contra curentului,sa ne aratati directia spre biata Luminita,care se zbate,si palpaie undeva,la capatul unui tunel ce pare sa fie din ce in ce mai intunecos si lung.
unq
Posted at 11:15h, 09 ianuarieBravo!
Cristina
Posted at 11:30h, 09 ianuarieDin pacte nu sunt foarte multi oamnei ca Gino Bartaldi ,dar cu siguranta au mai fost dar despre care nu stim nimic si asta datorita celor care au avut grija sa ii tina ascunsi.
Imi doresc sa citesc cartea „Evadare din lagarul 14″de Blaine Harden,am inteles ca e mai mult decat o simpla carte .
ade
Posted at 11:39h, 09 ianuarieCatalin OPRISAN CEL MAI MARE JURNALIST DIN ULTIMI 50 DE ANII..MANDRU CA S CONTEMPORAN CU EL 😉
eu
Posted at 11:45h, 09 ianuarieArta binelui trebuie sa imbine discretia, modestia si PR-ul. Atunci cand tu, din resurse proprii, faci un act caritabil, nu ai nevoie de PR. Insa daca esti o organizatie care ia de la cei care pot oferi si dau celor in nevoie, atunci partea de PR este critica, si tu stii, ca om de televiziune/radio cel mai bine asta.
Laura
Posted at 11:55h, 09 ianuarieSuntem putini aici, dar suntem!!!
Andra
Posted at 12:13h, 09 ianuarieAm citit si mi-a placut foarte mult.. si cate multe alte povesti cu concluzii educative, stau ascunse prin istorie si nu are cine sa le gaseasca pt ca nu se mai fac jurnalisti cu integritate si pt ca CITEZ: „Nefiind vorba aici, nici colateral, de “drama” Dragusancei nici de vreo alta Piti siliconata la moda”. N-ar fi rau sa introduceti in emisiunea „Cronica Carcotasilor”, rubrica „Lectia de omenie” cu astfel de personaje care sa aduca aminte poporului ca trebuie sa avem integritate, sa fim mai buni cu cei din jur si sa nu ne mai lasam calcati in picioare de vulturii care ne conduc tara.
ovidiu mihai
Posted at 12:52h, 09 ianuarie…mey,gata cu pupatul unde nu bate soarele.E timpul pentru critici acum.Chiulangiilor.Mai stam mult fara cronicutza ?!??Ia,va rog,’napoi la treaba,si de luni,la butoane,ne-am inteles ? Salve.
Popescu
Posted at 15:05h, 09 ianuarieVa ascult in fiecare dimineata
Giurgiu Lucica
Posted at 15:14h, 09 ianuarieEu lucrez in Italia si chiar am urmarit intr-o zi la televiziunea lor cate ceva din activitatea ciclistului Gino Bartaldi. Sa stii ca nici ei nu au comentat prea mult despre activitatile „ilegale” ale lui. Si chiar nici englezii nu „transpira” prea mult despre alcoolismul Camilei, despre faptul ca a vrut sa se arunce de la etaj cand a aflat ca nu o sa mai fie Charles rege, s.a.m.d
reparatii turbosuflante
Posted at 15:31h, 09 ianuariecuvintele sunt simple si pline de emotie „Binele se face, nu se spune”. multi cand fac un bine se lauda atat de mult de parca n-ar mai fi facut nimeni o fapta ca ei…gen Becali ..
Florinem
Posted at 15:36h, 09 ianuarieCitesc articolul, apoi comentariile si parca asist la o sedinta de partid, in care este ovationat liderul suprem, omul perfect: bravo, felicitari, esti modelul meu, idolul meu etc… Imediat au gasit exemple de persoane/organizatii care indraznesc sa spuna cand fac bine, dar se scapa din vedere tocmai ceea CE fac acestia: BINE! Ce-ar fi sa facem si noi BINELE acela si sa tacem, lasandu-l pe fiecare sa faca binele in felul sau si sa facem, astfel, o lume mai buna? Sau preferi / preferati (tu si unii de pe-aici) sa nu mai faca ceilalti binele, pentru ca prea se lauda cu el? Ori va credeti, cumva, mai presus decat ei, pentru ca voi nu va laudati? Dar aveti cu ce? Sa dea Domnul sa aveti cu ce va lauda, nu fac presupuneri in ce va priveste, dorindu-va tot binele…
Da, ar fi mai bine sa nu se stie de binele pe care-l faci, dar daca nu se stie deloc ca se face bine, poate-ar fi mult mai multi internati in spitalele de boli psihice, iar farmaciile ar vinde de 10 ori mai multe antidepresive etc.
Da, in acel articol din gazeta sporturilor era vorba despre un erou, dar e posibil ca el sa fi spus acele cuvinte legate inclusiv de contextul in care a actionat el, atunci.
simona
Posted at 15:43h, 09 ianuarieam citit, interesant, mi a placut!
Mariuca
Posted at 17:20h, 09 ianuarieMultumesc pentru articol draga Serban. E minunat sa ne amintim de astfel de oameni.
Am simtit nevoia sa-ti scriu pentru a ne aminti azi de dragul de Toni care ne-a parasit mult prea devreme si ne-a lasat mai tristi.
Iti doresc tie si familiei numai bine.
Dan
Posted at 17:58h, 09 ianuarieFrumos articol, Serbane….pacat ca canale le tv italiane ai vorbit de acest sportiv luna trecuta….ar di bine sa îți vina inspiratia pentru articolele tale din alta parte si nu din știrile date la televiziunile străine …
tomtop
Posted at 20:38h, 09 ianuarieBravo baa…..atat iti spun dupa ce am vazut si acest articol postat de o actrita foarte buna despre o foarte mare LEGENDA A CINEMATOGRAFIEI ROMANESTI ……….”‘Stimata’ presa,acum doua zile,aceasta mare,uriasa actrita a luat premiul Academiei Romane pentru merite deosebite in teatru si film! Nu v-a interesat! Este o stire care nu vinde,asa-i? Atit va spun:sa va fie rusine obrazului! Ocupati-va in continuare de Bianca Dragusanu! Asta si meritati!” P.S. Doamna Tamara este o artista mult prea mare ca sa fie patata in toata tabloidele de cerneala murdara a bolnavilor de scandal. Actorii acestia colosali apar la tv si in presa o singura data: cand se hotarasc sa plece de langa noi.
Paula T
Posted at 23:16h, 09 ianuarieToate articolele valoroase, inspirate de cine stie unde si nu conteaza, atunci cand sunt gasite de cineva, inseamna ca i se adreseaza. Oricum, cine ar vrea ca un impatimit de Bianca sa manjească un articol sau o emisiune de calitate? Nici nu cred ca este de dorit ca toti scuipangiii de pe strada sa atace energetic o persoana valoroasa precum Tamara B…Asa ca unde ar fi problema…Bucurie, fratilor! Am invins!
daniela curliuc
Posted at 13:54h, 10 ianuarieEsenta vietii :lucruri normale.imi lipsesc .le mai gasesc pe aici.le voi cauta si le voi citi cu drag.o zi buna
andu
Posted at 14:55h, 10 ianuarieIn decembrie 2013 am citit intr-o revista titlul „Ciclist profesionist italian onorat pentru salvarea unor evrei”, revista este alta decat Gazeta.Mi-a placut ce am citit, m-a impresionat si am apreciat ca si tie Serban si Sebastian ti-a atras atentia subiectul. In articolul citit de mine se concluziona ca Bartali ar fi al 564-lea italian care a primit distinctia Memorialului israelian al Holocaustului Yad Vasem ca „drept intre popoare”, in rest doar de bine si o zi faina de tot.
Iulian
Posted at 23:44h, 10 ianuarieDeosebit..!
ilascuu
Posted at 14:12h, 11 ianuariete salut Huidu! am 52 de ani (10 clase)daca tu crezi in acest articol, si e pus cu suflet, te rog primeste toata dragostea mea prieteneasca si de parinte!
IULIAN AUREL
Posted at 08:42h, 12 ianuariesalut!SERBAN…INTRADEVAR,BINELE SE UITA,RAUL SE TINE MINTE….SCUZA-MA ,DAR NU MA POT ABTINE SA NU-I RASPUND LUI CLAUDIU:PROSTUL ESTI TU,PENTRU CA JUDECI OAMENII….ANALIZEAZA-TE PE TINE …
Spot
Posted at 21:40h, 15 ianuarieOprisan e unul dintre putinii care mai stiu sa scrie in presa asta din zilele noastre. Si plus de asta mai are si umorul specific.
ioana
Posted at 03:16h, 16 ianuarieMinunat, emotionant, de retinut, multumim.
Alexandra
Posted at 02:24h, 19 ianuarieBinele se face si atat!
Stefan Constantin
Posted at 16:05h, 19 ianuarieO lege, inca de la facerea lumii,face binele sa iasa la suprafata. Este si cazul acestor fapte autentic eroice. Bravo lui.
Dar ma simt obligat sa amintesc intr-o clipita de Brancoveanu care a stat DREPT in fata sacrificiului suprem, de eroii care au raspuns fara ezitare la chemarea lui Avram Iancu, la rezistenta anticomunista din muntii Romaniei si la cei care i-au ajutat sa supravietuiasca, la sfintii din inchisorile comuniste, la tinerii care s-au sacrificat in ’89 si la parintii care-i plang de atunci…
Nu suntem datori sa fim mai buni ? …
Julie
Posted at 16:07h, 10 maiDupa parerea mea, din pacate sunt putine tipologii de ”eroi” care sunt percepute de romani, vi le voi enumera pe cele mai des intalnite [si veti vedea ca perceptiile tin exclusiv de varsta si, cred eu, de mass-media];
1. Copiii care percep ca ”eroi” personajele din povesti si din desene animate [ceea ce este si normal] dar acestea devin din ce in ce mai agresive, adica in loc de o Alba-Ca-Zapada care era blanda cu toata lumea, acum avem o Rapunzel care loveste cu tigai in cap, si ne mai miram ca sunt atatea batai in scoli, pentru ca noi, romanii, avem ”boala” aceasta de a face tot ce vedem la tv inca de mici [apropo de ce ati scris dvs despre “avortul” Biancai].
2. Adolescentii care percep ca “eroi” vedetele [internationale sau autohtone] care cu cat fac ceva mai ”socant” cu atat cresc in ochii lor.
3. Adultii care percep ca ”eroi” persoane precum ”Eroii din Apuseni” [eu NU spun ca nu merita laudati si recompensati, dar va intreb oare nu orice cetatean dinr-o tara civilizata ar fi procedat la fel?]
4. Varstnicii [pensonarii] care percep ca “eroi” “revolutionarii” – anumiti politicieni expirati (intens mediatizati pe unele posturi tv)
In ceea ce ma priveste eu cred ca titulatura de “eroi” se potriveste cel mai bine inventatorilor si cercetatorilor, pentru ca inventiile si descoperirile lor pot ajuta si salva oameni secole intregi dupa moartea lor; probabil imi veti spune ca exista atatea inventii distructive care fac rau oamenilor. Da stiu, dar dupa parerea mea in aceste cazuri vinovati sunt cei care folosesc inventiile in scopuri distructive, nu inventatorii, si daca punem in balanta inventiile benefice si cele distructive sunt sigura ca ar atarna mai greu cele benefice.
Julie.