Coronavirusul si economia mondiala - Serban Huidu Coronavirusul
5441
post-template-default,single,single-post,postid-5441,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Coronavirusul si economia mondiala

Coronavirusul: o zarva si o nebunie iesite din comun. Peste noapte un virus, care parea asa ca Sars si era prezent doar in China, a ajuns sa afecteze toata lumea. Toate continentele si, dupa cum veti vedea, economia mondiala vor avea de suferit. Nu vorbim aici doar de primul impact: acela al raului facut de incetarea unor activitati, moartea clinica a unor industrii. Vorbim de schimbarea la scara larga a unor precepte si strategii.

Am mai spus, la baza sunt economist. Din cand in cand, mai mai joc cu cuvintele in acest domeniu. Ceea ce ni se intampala acum, e un fenomen denumit lebada neagra-Black Swan. Cum niste evenimente marginale si aparent fara prea mare importanta, ajung sa afecteze intreaga lume. Asasinarea printului mostenitor al Austro-Ungariei la Sarajevo, e unul dintre evenimentele gen Lebada neagra. Mai multa amanunte gasiti aici.

Trecem acum la o scurta prezentare a situatiei. Aparitia globalizarii si goana capitalismului liberal de a aduce in fata consumatorului final cele mai bune oferte, l-au transformat pe acesta din urma intr-un monstru. Da, da uitati-va in oglinda. Sunteti consumatorul final? Faceti parte din piata produselor oferite din abundenta de capitalismul feroce? Sunteti acel monstru. Sa va explic.

In tarile cu economie de piata dezvoltata, oamenii isi inlocuiesc telefoanele mobile la un an si jumatate. Masinile, daca parintii nostri la tineau mai bine de 10 ani, noi la 4-5 ani le inlocuim. Desi l-am putea folosi mult mai mult. Totul are la baza consumerismul slavit de societate capitalista multilateral dezvoltata.

Nu am fost niciodata adeptul ideilor neo marxiste dar aceasta risipa trebuie sa inceteze. Si pandemia asta face: deschide ochii oamenilor. Lasand deoparte cerul senin si poluarea cvasinexistenta in marile orase chinezesti sau europene, virusul asta ne-a facut sa vedem riscurile globalizarii. Un telefon mobil ultra performant costa intre 500 si 1000 de euro. La banii astia, el inglobeaza munca din China, otel din India si baterii din facute cu cobalt din Congo. Daca nu ar fi integrate astfel, pretul real ar fi undeva intre 5000 si 8000 de euro. Hai sa vedem cui ii mai da mana sa il schimbe odata la un an si jumatate.

Masinile fabricate in Germania au otel din India, piele din Bangladesh, lemn din Romania etc. Fara aceste „oportunitati” o masina germana ar ajunge 2-300.000 euro. Sa vedem cui ii va da mina sa isi schimbe masina la 4 ani. Odata cu incetarea acestei nebunii consumeriste, va scadea si consumul inutil de resurse, si presiunea asupra mediului. Iar tarilor ce vor sa se dezvolte li se vor da solutii catre o dezvoltare corecta, sanatoasa nu sustinuta de faramiturile primite de la vestici.

Dezvoltarea din ultimii ani a Chinei, exact pe asta s-a bazat. Acum, ca au cerut mai mult sau lucruri cel putin egale la masa bogatilor, au fost pusi cu botul pe labe de jandarmul mondial. Dupa asa o crestere bazata pe lucruri marunte, urmeaza o inevitabila criza economica. Ea le va demonstra ca nu asa se face dezvoltarea reala. Cand un chinez de rand va avea aceeasi putere de cumparare si va avea de ales dintre aceleasi marfuri ca un german, abia atunci avem dezvoltare reala.

Mai apoi avem ecologistii, Care vor sa salveze lumea, In fapt ecologistii moderni sunt niste ipocriti de soi. Ei nu vor sa salveze lumea. Daca ar fi asa nu ar cumpara produse facute cu munca din insalubra si poluata China. Nu ar cumpara Tesla facuta cu Cobalt din minele infecte ale unui continent bolnav. Ei vor un mediu curat pentru ei. La ei acasa, unde sa isi etaleze noile telefoane oferite de marii producatori. Unde sa poata fi admirati de vecini in noua lor Tesla, facuta si cu ajutorul muncii infantile a sute de mii de copii.

Acest sablon va fi sters de pe Terra de pandemia prin care tocmai trecem. Ea a facut atenta lumea de pericolul globalizarii si al dezvoltarii fara temei a unor societati care fie cumpara prea mult, fie se vand prea ieftin. Si ce e ieftin nu face doua parale. Asa cum tot doua parale fac si ifosele marilor vanzatori de imagine. Pentru copiii din generatia y, sa ai YEZEES si tricou Philipp Plein e totul. Pentru copiii din Africa, ce muncesc pentru bateriile celebrelor Tesla, un bol plin cu orez la finalul unei zile extenuante e raiul.

6 Comments
  • Miru Surcea
    Posted at 06:04h, 16 martie

    Multam, pe intelesul tututor. De pierdut vedem cine pierde, de castigat? Sunt multe teorii, multe pagini scrise si de scris. Poate stam, dupa ce trece lebafa, la un ceai, de vb.
    Mirces

  • Mihai
    Posted at 06:42h, 16 martie

    Din păcate mintea umană atât de inregimentată in cea ce am ajuns azi după cum bine spui, consumatorus spiensus , nu cred ca se va reseta dupa acest eveniment global . Trebuie sa fi destul de celebral să-ți dai seama in ce lune trăiești si sa dai la o parte tot ce e nociv , desi uneori e destul de greu.

    • George
      Posted at 15:05h, 01 aprilie

      Ai mare dreptate!

  • Mircea Popescu
    Posted at 08:20h, 18 martie

    Toata viata te-am admirat. Nu inteleg mare lucru din ce ai scris dar sunt impotriva.

  • CosmiN
    Posted at 00:43h, 26 martie

    Interesant articol, si ‘bine ai revenit pe blog”! 🙂
    Mi-e teama ca atunci cand pandemia va fi trecut, omenirea va uita relativ repede, si nu va invata mare lucru. Si ca sa argumentez, intreb doar atat: la cum se comporta liderii lumii (inainte de pandemie), pare ca au invatat ceva din cele doua razboaie mondiale? Au cam uitat. Desi cele doua razboaie mondiale nu au fost acum 2000 – 3000 de ani. Dar uitam repede.
    Iar in legatura cu masinile care salveaza planeta, ai amintit unele detalii pe care nu le stiam. Am citit acum cateva luni un articol (in romaneste, dar tradus dupa o publicatie / ziar din Germania) care vorbea despre poluarea produsa (CO2 s.a.) la fabricarea bateriilor. Eu chiar te rog sa postezi un articol strict despre asta.
    In rest, sper ca esti bine, tu, si ai tai!

  • Ionut
    Posted at 02:43h, 27 martie

    Mi-a placut articolul, cea mai grava problema este impactul economic si in ce masura isi vor recapata oamenii locurile de munca dupa toata aceasta nebunie.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.