Cernobyl-tragedia unei generatii - Serban Huidu Cernobyl
5369
post-template-default,single,single-post,postid-5369,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Cernobyl-tragedia unei generatii

Cernobyl. Am vazut si eu, ca tot romanul indragostit de filme, seriale si platforme de streaming, Cernobyl. Filmul m-a ingrozit si am sa va spun imediat de ce. Aveam 10 ani in 1986 si imi aduc aminte perfect nebunia iscata.

In Romania, am avut ceva noroc, norul a fost dus prim data catre tarile scandinave. Apoi a ajuns la noi.Imi aduc aminte perfect toata tragedia, cum mama, inginer chimist, se zbatea sa imi faca rost de pastile cu iod, cum am facut recadere la pojar. Pentru ca virusul suferise transformari. Imi aduc aminte secretomania specific comunista. Cum aveau loc „explozii” peste noapte, cum au aflat ei din surse sigure etc.

Acum sa va spun de ce m-a impresionat filmul. In primul rand atentia pentru detalii. Au refacut atat de bine societatea aia gri, comunista,oamenii fara nici o valoare impusi de partid, frica zilei de maine, ochiul nevazut la Securitatii. Am fost impresionat sa vad ca englezii si americanii au inteles perfect „maretia” societatii comuniste. Ceva mai rau decat in „1984” a lui Orwell.

Va aduceti aminte strecuratoarea aia gigantica de deasupra aragazului? Aia de o avea orice bunica in casa? Ei bine, pana si aia era prezenta.

De ce e bun filmul? Pentru ca tanara generatie, cu idei neo marxiste si neocomuniste, sa realizeze ce grozavie a fost comunismul. Ce utopie care a rasturnat valorile si a dezvoltat niste societati conduse de non valori. Iar oamenii au ajuns in posturi cheie, prin conjuncturi nu pe merit. Si nu am invatat nimic din istorie. Va puteti inchipui un accident de proportii epice in care una ca Dancila sa se ocupe de criza?! Doamne apara si păzește.

Finalul este atat de real si trist:o societate cladita pe minciuna nu are nici o sansa. Onestitatea, transparenta si bunul simt ne vor duce mai departe.Cuvintele care raman dupa CERNOBÎL sunt astea” intotdeauna ne-am gandit cat ne costa adevarul. Niciodata nu ne-am gandit cat ne-a costat minciuna!”

5 Comments
  • Stanciu Alex
    Posted at 06:16h, 27 iunie

    Că de fiecare data un reportaj in care ai ce citi. Fără greșeli de exprimare sau de ortografie, o relatare conturata crumos și artistic. Felicitări.

  • Amalia Petrescu
    Posted at 17:21h, 25 iulie

    A fost super filmul, regizorul a surprins perfect realitatea. Cand am vazut cum au reactionat rusii, imediat mi-am adus aminte de anii dinainte de 89, de anii petrecuti in comunism.

  • pcFrog
    Posted at 13:48h, 28 august

    Am urmarit cu mare interes mini serialul. Foarte reusit si din pacate de actualitate si in zilele noastre, chiar daca politicienii mimeaza o falsa democratie. Multe din numiri se fac tot la ordin de partid.

    Rememorez dialogul intre fizician si deputatul umflat „- I’m a nuclear physicist. Before you were deputy secretary you worked in a shoe factory. – Yes, I worked in a shoe factory and now I am in charge to the workers of the world.”

    Extraordinara atentia la detalii in Cernobyl.

  • Theodor
    Posted at 09:34h, 10 septembrie

    Filmul mi-a reamintit povestile pe care mi le spunea bunica mea despre vremurile in care a trait ea si ce a avut de infruntat.
    Un articol reusit!

  • Pingback:Cernobyl-tragedia unei generatii | ebroky
    Posted at 20:45h, 12 februarie

    […] CITESTE ARTICOLUL COMPLET […]

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.