cand-retelele-reprezinta-moartea-democratiei Alegeri 2024
6801
post-template-default,single,single-post,postid-6801,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Când rețelele si apatia civică, reprezintă moartea democratiei ….

Am spus asta de multe ori. Și am fost privit cu neîncredere. După scandalul Cambridge Analytica, era extrem de clar că rețele sociale nereglementate reprezintă cancerul societății moderne. Moartea democratiei. Cancerul nu te omoară subit. Întâi te chinuie ca la carte. Așa și cu societatea. Nu o să sucombe imediat dar viitorul nu sună bine. Poate vă mai amintiți de filmul Idiocracy. Priviți imaginie si gândiți-vă că zilele din film nu sunt departe.

Revenind la ce s-a întamplat ieri. Un domn controversat, care consideră ca extrema dreapta in România a facut „ce trebuie”, un om plătit de federația de judo din Rusia( deci de Putin personal) a reușit, în câteva săptămâni, să păcălească 2 milioane de români. Stiu, dezmagirile aduse de democratie sunt mari, dar repet: democatia, oricat de imperfectă, e de preferat unei dictaturi sau unei autocrații.

Sunt foarte curios câți tineri ar mai vota cu nea Călin dacă ar ști ca a doua zi plecă pe front sau ca peste noapte s-ar da legi împotriva unei minoritati din care fac parte. Fie rasială, fie religioasă, fie LGBTQ. Cred că cei mai multi dintre ei habar nu au de ororile unei dictaturi. Și Hitler a venit la putere in mod democratic. Ce a urmat știți cu toții. Cine este Călin Georgescu cu adevărat aflati dând clik pe poza cu care i-a păcălit pe toți.

E normala prezenta unor facțiuni de extrema dreapta in rândul votanților. Atât timp cât ele nu depășesc 10% nu este ceva atât de grav. Când însă 2 milioane de voturi au acestă opțiune e grav. Și e grav pentru că reprezintă și neputința noastră de a explica oamenilor ce însemnă un astfel de vot. Articolul meu se adresează in primul rând celor ce trăiesc in bula lor și care consideră că restul nu există. Și drept urmare nu ii poate deranja nimeni pe norișorul lor.

Cel mai bun exemplu este al unui pastor reformat din perioada ascensiunii naziste în Germania. Martin Niemöller spunea așa: “Când naziștii au venit sa îi ia pe comuniști, n-am scos o vorba. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tacut. Nu eram social-democrat. Când au venit sa îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit sa îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit sa ma ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni, care să-mi ia apărarea.”

Așa că oameni buni care întoarceți capul cand vedeți un rau sau preferați să stați in bula voastră atunci cand ați putea trage semnale de alarmă, treziți-vă! Nu va cert. Ne cert. Vă spun ca toți credem că noi suntem buricul pământului. Nu ieșim din cercul nostru. Nu încercăm să vedem realitatea. Ne mințim că totul e bine. Și altceva in afară de noi și ai noștri nu ne interesează.

Noi credem că suntem superiori. Să vă spun un secret: nu suntem și totul atârnă de un fir de par. Să vă dau un exemplu: recent un studiu real a spus ca 47% dintre români consideră că Ceaușescu era o opțiune mult mai bună decât democrația. O oroare pentru memoria celor ce au ieșit cu piepturile goale in fata gloanțelor in 1989. O măgărie să consideri sacrificiul lor inutil. Click pe poza pentru amanunte

Asta e marea problemă. E groaznic să stai liniștit în Bula ta, în cercul tău și să nu încerci să combați măgăria asta. De câte ori vreunul dintre voi a scris în comentarii la apologetii lui Ceaușescu de pe rețelele sociale, cât de rea era Romania lui? Cum dictatura e ceva inimaginabil. Nu ați scris nu? Nu vă interesează. Așa s-a întâmplat și azi. Nu ne interesa. E sub demnitatea noastră să spunem că nenea ăla e un nimic populist. Să povestim și să spunem oamenilor că nu e corect ceea ce văd. Și cancerul ăsta se dezvoltă.

Așa au fost prinse pe picior greșit partidele politice, televiziunile, media tradițională sau stupidele case se sondaj. Pentru ca numeni nu a vrut să însă din zona lui și să vada adevaratele schimbări din societate. Nimeni nu a intuit puterea internetului și a rețelelor sociale nereglementate. Nimeni.

Suveranismul și drepta radicală sunt în toată Europa. Ei au migranți. Noi avem doar proști care pun botul la populism, și proști care nu reacționează. De ce nu reacționează? Pentru că îi consideră pe ăilalți, ăia care pun botul, proști. Proști proști dar din ce în ce mai mulți. Si nu uitati: boieria si prostia se platesc. Scump.

Aceasta e istoria trista a zilei de ieri.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.