Austria-primul stat nazist in Europa, dupa al doilea razboi mondial? - Serban Huidu
6763
post-template-default,single,single-post,postid-6763,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Austria-primul stat nazist in Europa, dupa al doilea razboi mondial?

Știrea că după alegerile legislative din Austria, un partid de extremă dreapta, înființat de un fost ofiter SS, a câștigat alegerile, a zguduit din temelii intreaga Europa. Pe mine nu m-a mirat deloc. Cu ani in urmă Jorg Haider, alt leader al partidului, ajunsese aproape cancelar. Când, in mod subit, a murit singur in mașină in urma unui accident. Poliția a raportat că un Volkswagen Phaeton pe care o conducea Haider a ieșit de pe drum, s-a rostogolit pe un terasament și s-a răsturnat, provocându-i „răni grave la cap și la piept”. Era singur în mașina guvernamentală și nu au fost implicate alte vehicule. Știți parerea mea despre oamenii care mor singuri in mașină.

Printre altele, se stie că Haider fusese ani la rand spionat de Mossad, serviciul secret al Israelului. Agentul Mossad și fost membru al Partidului pe care Haider il conducea (care a castigat duminica alegerile), chiar secretarul general al acestui partid, Peter Sichrovsky a prezentat informații despre controversatele legături pe care Haider le-a avut cu dictatori proeminenți din Lumea arabă, între care Saddam Hussein pe care l-a vizitat în 2002 la Bagdad. Mai multe inforamatii daca faceti click pe poza.

Asta a fost o paranteză. Faptul că austriecii, nu toti dar mare parte, sunt xenofobi si nostalgici, l-am trăit pe propria mea piele. Este singura țară europeană care mi-a dat amenzi. Unele pentru motive puerile: că nu aveam abțibildul cu Ro sau că am parcat fără ca roțile mașinii sa fie perfect aliniate cu trotuarul. Este totodata si tara unde doctorii s-au bătut pana la ultima fărâmă de energie pentru viața mea. El este profesor-doctor Smutzard, de la Universitate din Innsbruk, care m-a salvat in 2010. Si pe care il vad in fiecare an.

Acestea fiind spuse, să vedem cum au devenit austriecii atât de intransigenti. Până la răutate as spune. In primul rand migrația, dacă in anii 80 era doar iugoslavi, intre timp Viena s-a umplut de toate națiile. Faptul că Austria a fost după razboi o zona neutra (plecarea trupelor sovietice s-a facut pe baza unui tratat care spunea ca Austria va fi neutra militar, si asa este si azi) i-a oferit acesteia șansa de a fi o legatura între vest si est. Si in plus a ferit-o de influenta excesivă americană.

In Viena colcăiau spionii, in Viena sunt cele mai mari organizatii internationale (ex OPEC), in Viena au ajuns prima data oamenii din est in cautare de bunăstare europeana, în Viena au ajuns toate negocierile si speranțele noilor democrații. Orice lucru bun vine la pachet și cu dezavantaje. Astfel, milioane de imigranți și-au facut apariția in Austria. Unii au ramas, alții au plecat spre Germania, care era foarte primitoare. Între timp au închis și ei spatiul Shengen. Imigranții care au rămas, sunt complet diferiți de austrieci. Si greu de incorporat. De la cultura, civilizație până la religie. De aici tensiunile.

Nu ar fi o problemă un accident al democrației, dar și austriacul sccelerat Dolfi a venit la putere tot cu un partid liliputan și, explorând frica si temerile oamenilor plus nostagiile lor, a ajuns cancelar. Restul e istorie. Neagra. Ce e mai grav e ca istoria se repetă și nu invățăm nimic din greșeli. Absolut nimic. Probabil in viitor, Shengen va deveni așa un fel de Anschluss. Că tot le e dragă sintagma austriecilor care au votat primul partid nazist din Europa după al doilea razboi mondial.

Din pacate, populismul actual al politicienilor și si prostiile fostelor guverne au facut ca valul de contestare a Uniunii Europene să fie atât de puternic pe tot continentul. Spunem de austrieci dar omitem că în Franta extrema stângă e pe primul loc si pe doi extrema dreaptă. Trecem cu vederea că Meloni a câștigat in Italia cocoțată pe un val de ură anti emigratie. Și ea tot de extrema dreapta e. Și ce face principalul raspunzator de povestea asta? Păi Angela Merkel, care a deschis portile pentru Imigranții scăpați de sub control si cea care a pompat miliarde in economia Rusiei, e bine merci la pensie. Halal!

Sper ca fundamentul constructiei europene să nu fie facut praf de aceste minți înguste care ne conduc. Sper ca politica să fie revigorată de adevarati lideri, nu de maimutoi ca Macron sau saltimbanci ca Boris Johnson. Alta panaramă populistă. Atât timp cat calitatea oamenilor politici europeni va fi asta, să nu ne mire ca unul ca Orban conduce autocrat o tara membra UE de zeci de ani. Închei cu un citat: „Vremurile grele clădesc oameni puternici. Oamenii puternici fac vremuri bune. Vremurile bune produc oameni slabi. Oamenii slabi aduc cu ei vremuri grele”. Voi ce credeti, unde ne aflam?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.