Despre Bucuresti de la un bucurestean - Serban Huidu
1577
post-template-default,single,single-post,postid-1577,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Despre Bucuresti de la un bucurestean

Ani de zile am trait in orasul asta, ii stiu toate stradutele, toate bulevardele, cartierele urate si frumoase, toate secretele (in tinerete am fost chiar si ghid turistic cu atestat). Il cunosc de pe vremea cand bateam maidanele, parcurile si culegeam toate fructele existente prin gradinile blocurilor, de cand strandurile erau practicabile nu inchise ca azi sau de cand foamea de betoane a distrus ceea ce era cel mai frumos oras est europen al inceputului de secol!

Am scris aricolul dupa ce am vazut initiativa asta! Chiar ma intrebam a cui dracu e casa aia superba si cine-si bate joc de ea in halul asta? Rusine magarilor si samsarilor care fac ceea ce fac doar pentru un pumn de arginti in plus!

Povestea amara a Bucurestiului a inceput cu nationalizarile din anii 50, cand milioane de oameni si-au parasit peste noapte casele, in care traiau de ani si ani, facute de ei sau mostenite. In 24 de ore, noii chiriasi, in general nomenclaturisti sau oamenii ai muncii de la sate, adusi sa indeplineasca mareata industrializare, au devastat farmecul micului Paris!

Exista si acum o delimitare clara intre Bucurestiul vechi de la nord de Dambovita si cladirile comuniste care au zgariat arhitectura si stilul capitalei de la inceput de secol. Arhitecti cu vederi sovietice, dictatori cu doua clase mai mult ca trenul si trepadusi slugarnici au distrus peste noapte cartiere intregi cu in singur scop: sistematizarea si cladirea „omului nou” care nu poate sa se cazeze decat in cutii de chibrituri sub forma de apartamente, toate livrate de statul „protector”.

Dupa revolutie, porcaria s-a acentuat si nenorociri pline de sticla si fier se invecineaza cu monumente de arhitectura, jagardele care nu au mama nu au tata, fac praf cu buna stiinta bijuterii arhitectonice, pentru a mai construi inca un ansamblu rezidential sau vreo cladire de birouri. Arhitectii sefi ai primariilor au devenit peste noapte miliardari, iar bucuresteanul de rand este sclavul blocajelor, jegului, cainilor fara stapan si al nepasarii generale.

Avem 9600 de locuitori pe Kilometru patrat, cand Berlinul si Parisul au undeva la 3500. Nu avem parcari, nu avem infrastructura, nu avem nici macar statie de epurare. Avem in schimb 35 la suta din economia Romaniei aici, si cel mai mare buget local incasat dar cheltuit ca dracu´!

Dar unde se duce bugetul local? Cum unde? Jumatate la ratb-cea mai mare regie de transport din est si a treia din toata Europa. Jumatete din banii astia, adica un sfert din bugetul primariei, este motorina arsa in ambuteiaje.. de ce? Pentru ca nu am fost in stare, timp de 20 de ani, sa facem legea metropolei, sa dezvoltam orasul asta pe orizontala, sa facem cai de acces cu trenul, metroul sau o sosea de centura din toate suburbiile, sa incercam sa scoatem lumea din blocurile gri si sa o ducem in ce a mai ramas din Codrii Vlasiei.

Asta ar trebui sa faca un primar responsabil, nu sa viseze autostrazi suspendate pe pereti sau sa puna borduri pana la refuz intr-un oras care va deveni in 5 ani de nelocuit daca dezvoltarea asta haotica si fara sens nu o sa fie oprita! Subventionarea caselor si constructiilor in afara orasului (cum fac primariile marilor orase europene), constructia de linii ferate suburbane si linii de metrou sau executia unui nou aeroport, astea sunt prioritati, nu cel mai mare carnat din lume sau vanghelioanele si micaraia analfabetului suprem din sectorul 5 care-l are! Ca tot veni vorba, o prioritate este si desfiintare primariilor de sector, cea mai mare si mai birocratica pacoste din Bucuresti.

Pana cand orasul asta o sa redevina „orasul poeziei, orasul meu cu mii si mii de trandafiri” ma multumesc sa injur printre dinti ori de cate ori intru sau ies din el, sau cand constat ca inca o cladire de birouri a facut praf un mic parculet amarat! Pentru starea jalnica a Bucurestiului din ultimii 20 de ani probabil ca majoritatea edililor capitalei ar trebui spanzurati de limba, mama lor de spagari incompetenti aroganti si imbuibati! (exceptie face Ciorbea care nici macar asta n-a reusit sa fie!)

97 Comments
  • Adelina
    Posted at 17:23h, 19 iunie

    Sunt studenta, abia am terminat anul I. Prima curiozitate pe care am avut-o la venirea in Bucuresti a fost sa descopar locurile din pozele de epoca, sa vad cum a trecut timpul peste ele..am ramas stupefiata de ceea ce se numeste „evolutie”. Cred ca s-a ajuns la concluzia ca..in dragoste, razboi si pentru bani e posibil orice..trist..foarte trist

  • Bogdan
    Posted at 17:31h, 19 iunie

    Intr-adevar foar te trist. Pana acum cativa ani imi placea(inca) la nebunie acest oras, dar in ziua de azi e execrabil din toate punctele de vedere…pacat…

  • cornel
    Posted at 18:20h, 19 iunie

    ca mai toate orasele din Romania, capitala e un oras trist…praful torid de vara, umezeala muceda de toamna iarna si lipseste ceva care da vioiciune si in acelasi timp acopera mizeria si uriciunea…verdeata, iarba, copacii,
    ini amintesc ce scria Calinescu in Bietul Ioanide : spre deosebire de Paris unde ploaia aduce stralucire, Bucurestiul se umple de noroi

  • BLOG VEDETE
    Posted at 18:21h, 19 iunie

    eu am fost in bucuresti pentru inscrierea la facultate, cu ceva ani in urma dar nu mi-a placut deloc. Aglomeratie, poluare, oameni incruntati si nepoliticosi. Asa ca am ales Iasul iar in Bucuresti nu am mai calcat de atunci

  • nicushor
    Posted at 18:39h, 19 iunie

    Salut Şerbane,
    Suntem ca la începuturi. Nu ştiu ce mic Paris, dar asta e o scorneală gazetărească de pe vremuri (nu ştiu dacă în sens propriu sau peiorativ:D). Un mic Paris ar trebui să aibe măcar o mică infrastructură pariziană. Noi suntem încă la stadiul de tîrnăcop şi de aflat în treabă: ce faci? Am treabă! Mai sparg nişte betoane şi asfalt pt. o ţeavă de nu ştiu ce. Cam asta ar fi. Eu sunt din CT şi am mai auzit o gogonată: am impresia că se vrea distrugerea Cişmigiului datorită nu ştiu cărei revendicări. Deci încă se mai poate. Vine şi CT din urmă 😀

    seamana foarte mult cu parisul; de exemplu universitatea este ca latura muzeului Louvre dinspre Sena, casa centrala a armatei este ca Opera din Paris, arcul de triumf cu toata zona lui este o copie fidela a celebrei l’Etoile,
    feronerie este si ea frantuzeasca, majoriteta caselor sunt de inspiratie franceza vezi celebrul palat al lui Becali, care este facut dupa aceleasi planuri cu musee Rodin!

  • Şerban Tomşa
    Posted at 19:44h, 19 iunie

    De câte ori trec prin Bucureşti, îmi vine să plâng. Mă simt ca în „O mie nouă sute optzeci şi patru” de George Orwell.

  • Radu
    Posted at 19:56h, 19 iunie

    am aflat lucruri sfinte, nu il credeam chiar asa de allmighty pe nea’ bucharest comuna…30% din economia tarii…ratb cea mai mare regie de transport?! dar rusia:-? ma rog…si a 3a din Europa?!…adica…pe langa Roma, Londa, Madrid, Berlin, Milano s.a.m.d…se iveste nea Bucharest?! cu al sau ratb?! am dubii serioase…cat despre partea cu casa, poi…lacomia si marlania e in sangele poporului, cum sa cheltuie nenea respectiv cantitati enorme din bugetul personal pt restaurarea unei „cocioabe” care ar valora cvadriplu probabil pusa la pamant…magarusi de plus… oricum acum ca a fost putin mediatizata chestia am impresia ca o sa rasara vreun functionar al statului care, in tentativa de a-si demonstra bunatatea si interesul catre arta, va trage ceva sfori si va face in mod ca respectiva casuta sa rasara din morti. Imi pare rau, imi pare sincer rau…de cate ori se pomeneste de romania pe aici nu pot decat sa spun ca…avem peisaje frumoase dar nu sunt valorificate….as vrea sa ajunga ziua in care cineva imi spune ca a fost la vienna sau milano, iar eu sa ii zic….”daca nu ai fost la bucuresti inseamna ca inca nu ai vazut nimic…” bineinteles, o pot spune si acum…dar unuia care a fost si a vazut suburbiile marilor orase din india sau brazilia…inca mai am in minte primul impact al bucurestiului, imaginea cu care am fost primit aterizand la otopeni…se vedeau doar costructiile din tabla si carton ale dragilor nostri conationali…pe o distanta de cativa kilometri…acum nu imi amintesc bine daca era la otopeni sau baneasa…dar imi amintesc campul de baraci de genul asta….adica sa cobori din tari straine si sa vezi mizeria asta…e ca si cum ai deschide o carte si pe prima pagina ai gasi un cacat intins si cu cateva muste in putrezire…(nu ca as fi eu mare crai…dar un minim de … )

  • George
    Posted at 20:30h, 19 iunie

    Pe Discovery Channel este un documentar despre un oras din S.U.A.,daca nu ma insel este vorba despre Boston, care, tot asa, avea autostrazi suspendate.Traficul era infernal, ambuteiaje enorme la orele de varf, zgomot, poluare,nervi,etc.Edilii au trimis tot traficul in subteran.Bine-inteles ca a costat mult si ca timp si ca,mai ales,bani dar acum orasul este aerisit,cu parcuri si locuri de joaca pentru copii.Domnul Sorin Oprescu ar trebui sa se inspire din acest material si sa nu se mai gandeasca la suspendari.Poate ca sunt mai ieftine dar uratesc si mai mult capitala si asa slutita de constructiile amplasate aiurea si proiectate dupa ochiul fiecaruia de parca toti suntem arhitecti si creem cate un stil al prostului-gust.Daca se continua asa,Bucurestiul nu va mai fi Micul Paris ci Marea Aglomeratie Fara Identitate Proprie.

  • marian
    Posted at 20:40h, 19 iunie

    ” seamana foarte mult cu parisul ”
    Eu zic sa nu exagerezi, Bucurestiul e un kici, nu stiu daca am scris corect,dar la ora actuala Bucurestiul este un amalgam de cladiri vechi paraginite in proportie de 90% si vile sau blocuri de prost gust de pe vremea lui impuscatu sau facute mai nou de habarnisti in domeniul arhitectonic.
    Palatul lui Becali ar trebui sa fie Jilava, cladirea aceea in care sta ratatul tinde sa capete un aspect de conac tiganesc.
    Am calatorit in toata europa , dar o arhitectura mai ratata sau de prost gust ca in Bucuresti nu am vazut nicaieri, fiecare face ce vrea si unde vrea , nu conteaza ca arata ca dracu , de infrastructura nici pomeneala nu ai apa, canalizare,gaze si curent , nu zic sa pitesti cablurile alea de te spanzuri in ele sau de iluminat.
    Sincer au zis bine nemtii acu vreo doua luni ca suntem in urma cu vreo 50 ani.
    De numarul populatiei hmm, sa spunem ca am curata 20% din oras daca strangem cersatorii , hotii bijnitarii si curvele de la colt de strada, si sa nu ne amagim.
    Vrea doctorul autostrazi suspendat, dar nu am vazut centru istoric terminat, vreti pasaje dar unde intre blocuri sau la nivelul bucatariei lui tata leana de la doi.
    Nu ai cu cine daca stai sa faci socoteala , baietii cu cap au plecat prin lume ai au ramas papagalii , de exemplu idiotul al care a proiectat podul din pipera , mai e si profesor , mi-ar fi rusine ca ditamai proiectant cu licenta si doctorat sa fac tampenii din astea. Ala ar trebui sa suporte din buzunarul lui costul tampeniei , nu noi ca boii de cetateni.
    Exemple sunt multe, idioti de asemenea nu are rost sa insir toata povestea lor aici, nu ca afara ar fi mai breji , dar cred ca in tara in functii au ramas ratatii si prostii , sincer nu cred au ce cauta in posturi de conducere 99% din ei .
    ” Pana cand orasul asta o sa redevina ¨orasul poeziei, orasul meu cu mii si mii de trandafiri¨”
    vise Serbane , vise , uite iti recomand un orasel in olanda, Lisse , nu departe de Amsterdam daca mai ajungi pe acolo, e o mica comunitate care stie ce inseamna sa ai un oras frumos si plin de flori , http://www.keukenhof.nl/index/en/ , asa ceva nu o sa vezi in bucuresti nici intr-o suta de ani. Intradevar e un parc in care platesti sa intri dar merita , as plati si eu 10 euro sa intru in cismigiu si sa vad asa ceva , dar acu ce sa vad rahati de caini sau rahati de gardieni care nu te lasa sa te plimbi cu rolele sau bicicleta. Halal tara in care niste ageamii si analfabeti dicteaza legi si niste securisti spurcati le aplica.
    Bafta si poate mai puneti si voi emisiunile de la radio pe site , datorita diferentei de fus orar nu va pot asculta dimineata si uneori va ascult seara , poate faceti ceva bun si voi in acest sens.

  • cici
    Posted at 20:46h, 19 iunie

    Salutare,sunt nascuta in alt oras dar am avut o problema in capitala …sincera sa fiu nu mi-a placut deloc ce am vazut :poluare ,aglomeratie,zgomot de masini .Chiar nu se gaseste un om capabil sa faca ordine de la cap la coada sau cetatenii nu stiu in cine sa aiba incredere.Eu sunt mandra de orasul meu TM si primarul care e acelasi de trei mandate(poate asta e cheia succesului).

  • Escu
    Posted at 21:12h, 19 iunie

    asa as scoate toti tiganii aia de pe lipscani si l-as aduce la viata…un Bucuresti d’alta data.
    Am vazut si eu casa ai, e superba….chiar si in paragina..

  • Doinita
    Posted at 21:26h, 19 iunie

    Am crescut in Bucuresti si plang si-acum cand ajung in zona Palatului Parlamentului si-mi aduc aminte de strazile si casele superbe din zona Uranus.Sunt multe de spus despre batjocura cu care s-a facut asa zisa modernizare a orasului.Nici unul din maretii nostri primari nu au incercat macar sa intrebe un arhitect adevarat ce ar fii de facut.Nici unul nu s-a plimbat nici macar o ora prin marile capitale europene sa ia exemplu (poate au fost doar la cumparaturi si nu au vazut decat vitrinele magazinelor).In Bruxelles renovarea cladirilor de pe bulevardele principale se face cu obligatia pastrarii fatadelor.In spatele acestora conditiile pot fii de 5 stele dar aspectul exterior este cel specific orasului.Sunt cladiri vechi in care locatarii nu au voie sa bata un cui fara aprobarea primariei (amenzile sunt imense).Si asa e,exista o singura primarie iar orasul este de „n” ori mai mare.Ne-a ametit dl.Oprescu cu autostrada lui suspendata in loc sa cheme specialistii si sa gandeasca o retea de centura cum e cea din jurul Atenei,unde nu ai nevoie sa traversezi orasul,ci ai intrari bine semnalizate pentru fiecare zona si bulevard.Si ar mai fii multe de spus,dar din pacate cei ajunsi in primarii (toti) nu-si vad decat interesul lor.Si asta de 20 de ani (nu mai socotim si ce-au facut cei dinainte).Mai rau este ca nu mai vad nicio posibilitate de reparare a raului facut pana acum,Singurul lucru pe care-l putem face este sa strigam prin cei ca voi,care avetzi posibilitatea sa fiti auziti,sa nu se mai distruga si ce a mai ramas neatins.Inca odata spun ca sunt printre cei care ar semna categoric pentru infiintarea partidului propus de tine.De ce nu incerci?

  • motanu89
    Posted at 21:28h, 19 iunie

    salut, Serban nu ti-am mai citit de ceva timp postarile, avand un minut liber am vrut sa vad pe cine te-ai mai suparat. Da, ai dreptate in ceea ce spui treaba asta nu e numai in Bucuresti, eu sunt din Braila si e cam aceeasi imbulzeala numai ca la oscara mai mica, suntem condusi de haos si de incompabilitatea celor care ar trebui sa gaseasca solutii, ce ma doare pe mine cel mai tare este ca prin greselile si incompetenta alesilor nu fac numai sa distruga prezentul ci sa si ne ingusteze viitorul noua, celor care vom mai trai multi ani dupa ce ei vor fi oale si ulcele. intrebarea e urmatoarea: vom fi capabili sa fim mai buni decat parintii nostri care sau lasat condusi de niste oameni fara constiinta?

  • daniel v.
    Posted at 21:43h, 19 iunie

    hai la p neamt… e verde, e fain, simti ca respiri

  • Alusia
    Posted at 22:03h, 19 iunie

    Prima retea de transport din est si a treia din Europa? Scuze dar nu prea se vede. Ok eu inteleg ca din cauza infrastructurii, al traficului supraaglomerat, dar totusi?! Cum in Milano se poate respecta un program intocmai? Si la ei e aglomerat, dar ei se descurca. Ma minunam in fiecare zi cum un autobuz care pleca de la periferia orasului ajungea in centru cu o precizie „elvetiana” as putea spune. Si stim cu totii ce haotic conduc italienii. 1 din 3 masini e lovita, ei nu cunosc semnificatia trecerii de pietoni, insa in cazul in care un pieton incearca sa traverseze prin orice alt loc decat pe trecerea de pietoni, nu numai ca i se acorda prioritate, dar este chiar invitat sa traverseze.
    Si totusi, ei cum reusesc?

  • Adriana
    Posted at 22:23h, 19 iunie

    Bun si ce propui? O initiativa cetateneasca in stare sa scuture putin deciziile luate la misto? sau sa modifice legea acolo unde bunul simt o cere?
    De combatut, combati bine, dar ar fi ideal sa poti si schimba ceva, ceva mai repejor, altfel pica minune de case.

    Parisul a fost ras, tuns si frezat de prefectul Baron Georges-Eugène Haussmann, intre 1853-1870 ! Atunci s-au facut la ei strazile in stea si a fost una dintre cele mai mari renovari citadine din lume. Se apuca cineva acum sa faca in Bucuresti la fel ?

  • Simona
    Posted at 22:28h, 19 iunie

    Candideaza pentru primarie. Idei foarte bune de pus in practica ai, hotarare ai si dorinta de a trai intr-o lume mai buna ai. Daca comentam de pe margine si nu actionam n-o sa ajungem nicaieri. Tu si Bendeac sunteti prea tari, insa din nefericire, desi sunteti o sursa de ispiratie pentru milioanele de oameni care va citesc blogurile, nu prea e de ajuns ca sa schimbati ceva. Si voi chiar puteti face asta pentru ca aveti un atu in fata noastra: notorietatea. Te admir!O seara faina!

  • Anda
    Posted at 22:57h, 19 iunie

    Bucurestiul imi aminteste de un episod de la Cartoon Network, unde un om din Epoca de piatra e inchis intr-o celula ce dainuie peste milenii si ramane intre zgarie-nori. In curand asa o sa arate si casele vechi din Bucuresti.

  • Moldoveanu
    Posted at 23:03h, 19 iunie

    Un oras scirbos,cenusiu si murdar. Dimbovita apare ca un urias c… ,iar in statiile de metrou te loveste greata . Peste toate troneaza noul „cetatean” , o combinatie de tupeu , nesimtire si multa , multa vorbarie . Si pentru ca toate astea nu aveau un nume i s-a spus simplu bucuresti.

  • manu
    Posted at 00:09h, 20 iunie

    Pe acestia ii avem, cu acestia ne distram. Vrem schimbare? Asta nu se realizeaza de azi pana maine… avem nevoie de vointa, timp, sprijin, oameni pregatiti si devotament. Noua, romanilor ne place sa visam frumos, doar ca laurii victoriei nu se vor aseza decat pe o frunte transpirata. Fara munca nu facem nimic. Asteptam sa ne cada din cer oportunitatile, nu incercam sa producem nimic, vrem totul pe de-a gata. Suntem mici, dar multi. Doar ca este imposibil sa schimbi mentalitati, conceptii, sa scoti comunismul din oameni. Mai asteptam putin, inca putin… Pana atunci: CAND INTRATI IN ROMANIA POTRIVITI-VA CEASURILE CU 50 DE ANI IN URMA! Am invatat sa ne resemnam, asta e cel mai grav. Acceptam ca orice urma de istorie sa fie ditrusa pt a face loc lumii moderne. Perioada comunista este o pagina de istorie indiferent daca ne convine sau nu. Asta este drumul pietruit al evolutiei tarisoarei noastre. SOME WALK, OTHERS FLY. Noi mergem taras ca si bebelusii pt ca nu am invatat inca sa mergem.

  • Sorin
    Posted at 00:57h, 20 iunie

    Eu nu m-am năşcut în Bucreşti dar am făcut facultatea şi apoi m-am stabilit aici(B)…Sincer îţi spun că sunt sătul să ma lupt pentru un loc de parcare, să am de a face cu mai mulţi ţărani decât sunt la mama la Odobeşti, să mi se asfalteze strada din faţa casei de 3 ori într-un an şi de 2 ori să-mi zgărie maşina(odată s-a asfaltat, odată s-au astupat sanţurile lăsate de apa nova ca au intervenit la o aşa zisă avarie, ultima dată s-au pus bordurile). La fel sunt de sătul şi de functionarii de la primărie care iau decizii din birou fără să cunoască realitatea din teren şi care dau aprobări de construcţie pentru nişte proiecte imobiliare care îşi au locul în star trek şi nicidecum în centrul Bucureştiului. De aia care le perimit „ciumecilor” să construiască vile pe bucăţica de spaţiu verde care înconjoară zona unde locuiesc şi care dacă îi întrebi cum de au cumpărat în zona aia îţi raspund că „au retrocedat”. M-am săturat de monumentele moderniste sau post-moderniste care nu simbolizează nimic…dar daca-l întrebi pe cel ce l-a proiectat îţi filozofează jumatate de oră…

    Suntem mulţi cei care trăim în oraşul ăsta dar ne purtam cu el ca şi cum toţi îl vom părăsi la un moment dat…

  • kraft
    Posted at 02:18h, 20 iunie

    Si mie imi pare rau de ce s-a intamplat in Bucuresti! E jalnic! O perioada am si locuit acolo! Bulevardele lungi, pline de blocuri gri sunt cele mai urate! Exista cateva zone placute in care vechea arhitectura a rezistat, insa, din pacate, asemenea locuri vor fi din ce in ce mai greu de gasit in viitor! Pacat!
    Baietii distrug tot in cale! Ai dreptate sa fi intrigat insa cred ca este inutil! Cladirile de birouri si Mall-urile nu aveau ce cauta in centrul capitalei.
    Toate capitalele mari europene si-au pastrat arhitectura istorica. Bucuresti-ul nu mai are nicio personalitate, a devenit o ciudatenie urbanistica fara nicio noima! Nu mai vorbesc de locurile de parcare sau infrastructura haotica! E inimaginabil!
    Nu cred ca lucrurile se vor schimba in bine, ci dimpotriva! Cam asta e, din pacate!

  • achilianu
    Posted at 03:20h, 20 iunie

    nu sunt din buc. nici nu vreau sa dau pe acolo prea des.am fost de cateva ori,cred,ca nu este la altitudinea pe care ti-o ofera statutul de capitala…nasol,voi va considerati si miezul din fanta:))
    sanatate…

  • Andra
    Posted at 03:43h, 20 iunie

    Capitala ar fi trebuit sa fie un oras-model pentru celelalte din tara,dar nu cred ca este cazul…imi e destul de greu sa accept situatia avand in vedere ca am fost de destul de multe ori in Bucuresti si am observat ca nu reprezinta nimic altceva decat o dovada clara a incompetentei oamenilor care ne guverneaza.

  • vio
    Posted at 06:23h, 20 iunie

    Plingem dupa ce nu avem.Ne visam cetateni intru-un oras sau intr-o tara ce bubuie de mizerie.Avem asteptari devenite deserturi si nu reusim sa ne trezim din marasmul acesta comunist sau post comunist. Eu nu cred ca cineva isi doreste neaparat sa faca ceva. Asa cum si in sanatate sau educatie multi vorbesc de reforme dar toata lumea este de acord ca sistemul este,,greu de decis” dupa cum citeam in EVZ.
    MULTA COMPASIUNE TRANSMISA BUCURESTENILOR!
    plecatdeacasa.blogspot.com

  • Michelle
    Posted at 09:03h, 20 iunie

    Eu ma intreb are de gand sa faca cineva ceva?E strigator la cer cat si-au bagat astia si cat isi mai baga banii in buzunar sa nu-mi spuna mie cineva ca nu-i adevarat dar pana cand?Eu totusi mai am o speranta cat de mica pentru ca eu si-acum iubesc Bucurestiul asa cum e el.

  • Vioma
    Posted at 09:08h, 20 iunie

    Intr-adevar, ai dreptate Serban, Bucurestiul era considerat micul Paris si asa, chiar arata. Am o varsta si am mai prins si eu ceva din frumusetea Bucurestiului de alta data, imi aduc aminte ce-mi povesteau parintii mei, de plimbarile facute la sosea, de cum arata Calea Victoriei si palatul regal. Imi povesteau de curatenia strazilor, desi erau vanzatori ambulanti care-si plimbau carucioarele cu tot felul de bunatatiuri. Imi povesteau ca puteai sa te plimbi linistit, pe strazi, la orice ora din zi sau noapte. Imi povesteau de restaurantele Capsa, Gambrinus, Carul cu bere si cum iti permiteai ca cel putin odata pe saptamana, sa iesi cu familia la un asemenea local. Imi povesteau cum vara, aproape in fiecare duminica dimineata, treceau prin fata palatului regal, in curtea caruia, regele Mihai se juca cu cainele sau, iar lumea se oprea si-i zambea, regele, fara garzi de corp si fara ifose saluta politicos.
    Revenind la amintirile propri, mi-aduc aminte de spitalul Brancovenesc, aflat la Piata Unirii, era un monument arhitectural si care a fost daramat fara nicio jena. Acum cand ma plimb prin Bucuresti, ma doare sufletul cand vad blocurile astea cenusii si ma doare de doua ori pe-atat, cand vad ca nu se poate face ceva pentru a le schimba fata, nu cum le-a vopsit Vanghelie.
    Eu tot sper ca vor exista si oameni responsabili.

  • CALU LU FAT FRUMOS
    Posted at 09:49h, 20 iunie

    Sa-mi dau si io cu parerea ca bucurestean get-beget ca poate ajuta. In primul rand vad ca toti calculeaza din 90 cand e vorba ca nu s-a facut nimic pentru infrastructura, dar nimeni nu se gandeste ca nu erau legi, nu erau bani, nu se stia de capu nostru. Pe urma, abia din 2000 lumea a inceput s-o duca mai bine, sa vina importatorii de masini si sa dea romanu buluc la showroomuri, iar infrastructura n-avea cum sa tina pasu kiar daca ar fi vrut. Apoi vine sfanta spaga pentru autorizatiile de constructii aiurea, langa sau peste biserici sau in parcuri fara locuri de parcare si supermarketuri in mijlocul orasului, fara ca nimeni sa pateasca nimic. Iar acum e greu sa skimbi ceva radical ca omori orasul dupa cum se vede cu pasajele si asfaltarile si ce mai e. Asa ca situatia e complexa si are multe aspecte. Sa zicem mersi ca in nebunia lui nea Nicu a facut bulevardele alea largi ca altfel ne urcam pe trotuare. Si da, Bucurestii aratau ca Parisul (de atunci nu de acum) in vremea interbelica, nu in anii 80. Poate peste 20 de ani de acum incolo sa se skimbe ceva in bine pentru bucuresteni. E adevarat, in Germania n-ar fi fost problemele astea. Dar asa ne trebuie daca am luptat impotriva lor

    imi place ca ai folosit pluralul: Bucureștii- asa e corect!

  • Alexandru Szasz
    Posted at 10:10h, 20 iunie

    Lasă Șerbane, nu-s samsarii de vină. Câtor din cei care-ți comentează aici le-a plăcut istoria ? Nu-ți place istoria, n-o cunoști, n-o apreciezi, te doare la bască că cineva dărâmă o clădire veche. Ba mai mult, nu e mai drăguță aia de sticlă ce se ridică până la cer decât aia mică și schimonosită ?

    Atâta educație se dă. Cine-și ia singur să fie iubit, cine nu, să facă umbră pământului degeaba.

  • lulu
    Posted at 14:15h, 20 iunie

    Am fost si eu in Bucuresti.Dar m-i se pare ORIBIL.mai ales ARHITECTURA.DE FAPT…CARE ARHITECTURA?……..:(

  • anna
    Posted at 15:02h, 20 iunie

    In primul rand as vrea sa precizez, ca sunt fan CC; va apreciez mult pt ceea ce faceti! … dar as vrea sa notez cateva idei generale in legatura cu acest articol …
    Toata stima, dar mai scutiti-ne cu povestea asta despre ‘micul Paris’; este o poveste depasita si poate putin exagerat spus, dar o rusine pt Paris. Este o utopie, o iluzie; Bucuresti nu va arata niciodata ca Parisul, si chiar daca ar arata, va fi tot timpul umbrit de ‘arhitectura’ construita de-a lungul comunismului.

    o sa razi ideea cu micul Paris este verificata. Chiar seamana! foarte multi dintre strainii cu care am venit in Romania sunt pur si simplu uimiti de asemanare. pana la Dambovita evident ca la sud, est si vest se rupe vraja.

    In schimb ar trebui sa se munceasca la o imagine proprie si interesanta,la originalitate, si nu bazata si tot timpul comparata pe ideile si munca altora, gen Paris sau alte metropole. S-au ‘chinuit’ prea mult bucurestenii sa se asocieze cu Parisul si cu cultura franceza in general, si sincer, da usor in ridicol …
    N-ar strica un pic de personalitate si originalitate in istoria Bucurestiului si a Romaniei in general.
    Chiar daca incep maine ‘curatenia’ de jeguri, gen primari si alti functionari de 2 lei cu vederi foarte scunde, care nu vor decat s isi umple buzunarele, tot va dura cel putin 2 generatii pana Bucuresti se va putea incadra in randul capitalelor europene.
    nu e chiar asa tragic! am filmat in toate capitalele europene! Toate. nu suntem chiar intr-o situatie disperata in 5-10 ani cu un primar destept Bucurestiul poate ajunge intre primele 5 metropole din uniune.

    … eu sper ca se va intampla asta inainte ca Sahara sa se transforme in paduri tropicale 😀
    Pana atunci stima tuturor celor care incearca si nu renunta!

  • Digital Elf
    Posted at 16:19h, 20 iunie

    Am facut Lazarul pe cand se facea carte, chiuleam ca sa ma pup cu fetele printre boschetii de la Izvorul lui Eminescu din Cismigiu, am baut Brifcor la Ciresica si la Gambrinus, am vazut filme cu Kung-Fu la Cinema Bucuresti si Flacara, am mers cu usile deschise la autobuz, am apucat sa miros teii si socul, sa ma plimb pe Mantuleasca cu Eliade in mana poate-poate gasesc bucla temporala, si am dat la peste in Dambovita la umbra castanilor; iar acum am ajuns sa plang cand vad ca mi-au furat orasul. De 20 de ani ma simt cotropit, napadit, de-mi vine sa „ard viile si sa otravesc fantanile” ca daca eu nu mai am parte de orasul meu drag, nimeni sa nu mai aibe.
    Serbane, abea de i-ai mangaiat cu pana. Din ei trebuie MUSCAT, RUPT, SFASIAT! Mama lor de nenorociti care si-au batut joc de frumusete de oras…
    Un bucurestean indragostit de Bucurestii de altadata

    ce frumos ai descris bucurestii tristi ai adolescentei noastre….pe cine sa musti rupi si sa sfasii? sunt mai multi decat noi, din pacate!

  • Covaci Dan
    Posted at 18:13h, 20 iunie

    Foarte interesant articolul!De asemenea,foarte trist…si asta doar pt k te referi la acea vila de pe Kiseleff si la toate cacaturile facute de edili si de marii constructori(borduri,malluri etc).
    Daca ar fi sa ne gandim ca centrul istoric al Bucurestiului cade la primul cutremur,este de-a dreptul tragic!Macar bine ca am apucat sa ma pozez pe strada Covaci!cat mai exista…
    Nu cred k are sens sa enumar toate motivele degradarii capitalei pt ca as fi catalogat drept rasist la adresa minoritatilor si drept anarhist la adresa domnilor care ne conduc.
    Singura chestie care imi mai indulceste existenta in Bucuresti este faptul ca am ajuns sa ne falim cu cantitatea de gunoaie pe care o producem!Suntem atat de mandrii de ele,incat am ajuns sa facem monumente din gunoaie si sa le amplasam in piata Victoriei sau la pasaj la Universitate sau in Romana,sa nu cumva sa uitam cine suntem!Bine ne-au mai caracterizat industria occidentalii:”Cu agricultura suntem la pamant,in schimb avem o recolta impresionanta de materiale plastice pe campuri!”.
    Imi place ca cel putin pe net suntem solitari, macar de-ar avea cineva curajul sa ia atitudine,sa fie o voce in intuneric.”Azi in Timisoara,maine-n toata tara!” s-a cam transformat in „Azi dau un comment pe blog,maine imi bag picioru k o iau de la capat!”.
    Traiasca indiferenta si nesimtirea!
    O zi buna!;)

  • FdY
    Posted at 18:26h, 20 iunie

    Bun. Criticam, criticam si … criticam. Dupa articolul tau in care iti exprimi frustrarile legate de Bucuresti, ce s-a imbunatatit ? S-a mai asfaltat vreo strada, s-a mai construit vreun parc ? Nu cred. Toti ne plangem, toti suntem nemultumiti si pe buna dreptate, dar nu vad unde ajungem cu asta.

    De la un om de televiziune asteptam alte teme de discutii, alte chestii mai interesante, ceva amuzant, de preferat fara „idolul” Mircea Badea. Cred ca ai putea mai mult.

    cam ce ai vrea? sa pun mana pe lopata sa trec la treaba sau cum?
    vreau sa le explic oamenilor ca se poate si altfel. Sa nu creada ca nu exista solutii, ele exista doar edili care sa le puna in aplicare nu exista!

  • marinell
    Posted at 19:12h, 20 iunie

    serban, ma poti ajuta sa gasesc un fisier video pe net in care miron mitrea rade de se sparge ,ca nul gasesc nici pe youtube. poate stii tu

  • Adriana
    Posted at 19:57h, 20 iunie

    Buna Serban,
    Am stat si eu in Bucuresti doi ani si il vad un oras care a fost frumos dar care s-a manelizat. Stau si ma intreb acum, oare nu asa e intreaga tara? Suntem oameni buni sau am fost cei mai multi dintre noi, la un moment dat, dar, am suferit mult, am invatat sa ne uram intre noi si sa nu mai avem incredere unii in altii, au aparut smecherasii de cartier, zona, oras care s-au imbogatit peste noapte si ne dau peste nas cu asta, i-am copiat si pe ei, am intrat in politica si ne injuram ca la piata, si tot asa….
    Ne-am pierdut valorile, principiile de baza, nu ma refer la mare lucru, doar la bun simt si respect pentru cel de langa tine. Oare cum sa facem sa le recapatam?
    Eu lupt cu mine insami, zi de zi, pentru a nu deveni o ”țață” cu scoala. Refuz sa fiu nesimtita si proasta. O sa continui sa am bun simt si o sa iau in freza de la prosti.
    Si stiu ca mai sunt ca mine.
    Numai bine

  • Andra
    Posted at 00:43h, 21 iunie

    Stiti ce ? Chiar mi-e scarba si de cei care tot spun ca nu s-a mai facut nimic, ca toti fura, ca nimic nu se mai construieste, ca suntem prosti condusi de dictatori sclerozati mascati in basesti, boci si udre. SI ?? DACA TOT CONTINUAM SA SCRIEM ASA ?? CE ?? CREDETI CA SE VA FACE CEVA ?? VA PIERDETI VREMEA DEGEABA !!!

  • Florin
    Posted at 00:54h, 21 iunie

    Serbane, zici bine. @Adriana, sa stii ca asa e in toata tzara.Uite, eu sunt din Suceava ( da , acolo in nord) si nu e la fel de grav. Dar sa ajunga municipui resedinta de judet sa aiba gropi peticite cu pavele? Astia ori is tampiti( scuzati expresia) ori nu sunt eu pe aceeasi unda cu ei. Ar trebui sa le dea cineva cu ceva in cap si sa-i trezeasca la realitate. Oameni buni, voi chiar va complaceti in situatia asta? Eu nu. Da’ ce pot face eu? Eu sunt doar un amarat de cetatean si nici 18 ani nu am. Le-am dat o gramada de mail-uri alora de la primarie. Mi-au raspuns? Nici vorba! Cata indiferenta! Si te mai miri de ce pleaca lumea din Romanie si de ce prefera romanii sa nu-si recunoasca nationalitatea. Majoritatea oamenilor de pe Glob NU Stiu unde se afla Romania. Am ajuns de rasul lumii. Sau nici macar, ca daca aia nu stiu unde ne aflam , nu au de ce sa rada. Trebuie facut ceva. Ma tem ca va fi facut prea tarziu. O seara buna.

  • sumo
    Posted at 02:09h, 21 iunie

    frate durerea mare este ca astfel de lucruri nu se intampla numai in bucuresti eu sunt din craiova un oras dealtfel destul de frumos dar in care la fel ca in toata tara troneaza nesimtirea aroganta si lipsa bunului simt pentru tot ceea ce inseamna valori morale ale acestui stat . pana nu demult s-a aprobat o lege prin care nu se mai pot retroceda parcuri spatii verzi etc , dar binenteles ca acea lege este pentru fraieri ! un baiat destept a inchis parculetul di spatele bisericii madona dudu , si ce credeti ca a facut acolo ? un autohaus , da frte tipul a dat faliment cu el asa ca a lasat acolo un deseu de masina a inchis portile si acum vinde parcul la metru . asta da smecher care ne dovedeste inca odata ca daca ai relatii poti orice si nu mai conteaza respectul omului fata de om ci numai grosimea portmoneelor ,masinile fitoase aroganta si lipsa de educatie a acestor oameni

  • Adrian
    Posted at 05:40h, 21 iunie

    Trimit o dedicatie chivutei de televiziune cand se mai infoaie cat si sclifositei de Izvoran, un cantecel la … varza… si alte legume. N-are legatura cu articolul, poti sa il stergi.
    Totusi merita vazut la http://www.youtube.com/watch?v=GmrWHJHFw20&feature=channel
    Numai bineeee

  • eugenia
    Posted at 11:08h, 21 iunie

    ehehehe … serbane rasucesti cutitul in rana!
    de mult, foarte de demult … pe vremea cand locuiam pe 13 septembrie, dimineata nu pleca nimeni la munca inainte de a stropi trotuarul din fata casei sau a da zapada … exista un militian care se plimba si dadea urgent amenzi! si diminetile miroseaua a zorele, ierburi si crini … seara iar se udau gradinile si trotuarele si mirosea a regina noptii … duminica, chiar daca nu era asfalt ca acum, nu iesea nimeni la plimbare fara a-si face pantofii cu crema, a fi spalat si curat, inclusiv familiile de tigani lautari, care ieseau ca niste paunashi la plimbare!
    copil fiind puteai sa mergi la coltul strazii, la simigerie, sa-ti cumperi pe cativa banuti o inghetata pe bat, o braga sau un covrig…
    seara, in noptile cu luna, ieseam cu parintii la plimbare prin cartier sa ne facem siesta, mirosea a salcami, iar gradinile erau pline de mirosuri placute…
    in drum spre scoala castanii aruncau flori sau fructe grase pe strazi si ne jucam cu ele …
    la sosea? pai oricine putea lua un taxi care te plimba si te lasa la un restaurant placut unde te distrai decent, unde ascultai muzica in surdina, unde mancai bine si ieftin …
    ii era cuiva frica sa iasa pe strada?? NU!
    intrai in multele librarii si mirosea a podea bine spalata si a carte noua …
    mama mea mergea saptamanal la coafor si mainile ei erau mereu ingrijite …
    apoi ne-au demolat, am ajuns in cartierul militari, populat de copiii taranilor din judetul ilfov, cei care vindeau prin piete, de angajatii de la ITB veniti din fundul moldovei, apoi incet-incet de tiganii din clanuri …
    traiesc in mijlocul acestora si in fiecare zi fac pasi printre rahati de caine si om, vomituri de betivi, seringi de drogati, chiloti, gunoaie aruncate in fata blocului si sacose cu resturi menajare aruncate pe fereastra … cu biletele in parbrize puse de tigani sa eliberam parcarea ca au nunta, cu scaune si zdrente de paturi scoase pe trotuar de aceeasi tigani, langa cele 4-5 masini de clasa furate din afara, cu muzica data la maximum, ei mananca seminte si beau bere lasandu-si acolo mizeriile …
    politistii se plimba agale in masinile lor, mereu cate doi, mereu facandu-se ca nu vad …
    cei din tara ne zic mitici, mai ales ardelenii, insa se fac ca nu stiu ca bucurestenii nascuti de generatii aici sunt din ce in ce mai putini, miticii fiind de fapt cei care au invadat orasul cu au adus cu ei sordidul saraciei din care provin … le este scarba de bucuresti … atunci de ce veniti??? atunci de ce va trimiteti reprezentantii la bucuresti sa se imbogateasca si apoi sa se intoarca cu scarba de noi la voi???
    de aceea arata asa bucurestiul pentru ca vin fura si pleaca, iar noi ramanem cu nostalgia bucurestiului de altadata … tinerii se vor duce peste mari si tari, iar noi ne vom duce dincolo la ceruri, va salva cineva bucurestiul???? eu nu mai cred!:((((((
    serbane, macar tu mai zici cate ceva, dar nu e suficient, mintile astea tinere ar trebui sa nasca ceva si noi sa-i urmam, daca vor sa mai traiasca in acest oras cu drag si cu speranta!

  • Roxana
    Posted at 11:57h, 21 iunie

    Buna,

    Am locuit 10 ani in Bucuresti, 6 ai studentiei si inca 4 ca angajat la o firma particulara. Am avut ocazia sa cunosc o mare parte a acestui oras si m-am simtit sufocata. Cand am parasit Ploiesti-ul eram satula de betoane si de mirosul de asfalt incins seara. Ce m-a cucerit la inceput in Bucuresti a fost Gradina botanica, pentru ca locuiam foarte aproape de ea, apoi Cismigiul si Herastraul, apoi padurea Baneasa. Cu cat fugeam de aglomeratie cu atat ma intalneam mai mult cu ea. Am plecat deja de un an din Bucuresti si m-am intors sa locuiesc in Ploiesti pentru ca din centrul Ploiesti-ului pana la Bucov fac mai putin decat faceam din multe colturi ale Bucuresti-ului pana la orice parc. Pentru ca aici risc mai putin sa ma omoare unul in trafic si cand vezi un nebun care „croseteaza” si trece semafoarele pe interzis poti fi sigur ca are numar de Bucuresti sau de Ilfov. Am colindat tara asta destul de mult: Ardeal, Moldova, Banat, Dobrogea. E drept ca nu am vazut oras cu atatea firme pe metru patrat, dar nici nu am vazut atata agitatie, nesimtire si mizerie. Si am vazut si prin alte zone ambuteiaje, oameni agitati, nervosi, dar gaseau alte metode sa se descarce decat sa-i dea aluia de alaturi in cap. Nu degeaba se spune ca omul sfinteste locul…
    Si daca tot ai incercat o comparatie cu Europa, Serbane, eu am fost plecata in aprilie in Belgia o saptamana. Am vizitat 6 orase belgiene atat din nord, cat si din sud, intre care si capitala Bruxelles. In intreaga Belgie se construieste. In Bruxelles sunt santiere chiar langa gara. N-am vazut agitatie, ambuteiaje, injuraturi. Oamenii iau procesul ca pe un lucru natural in evolutie.
    Si am inteles de la cineva ca si la ei schelele stau ridicate cu lunile, nu termina lucrarile cat ai zice peste.
    Du-te la Baneasa numai unde se fac lucrai la celebrul pasaj suspendat, ingropat, sau cum o fi el. Asta ca sa te descurajeze de la bun inceput sa intri in Bucuresti cand vezi ce se intampla acolo.
    Nu avem infrastructura, e drept, dar nici bun simt, nici respect pentru reguli. Suntem unii dintre noi de o aroganta feroce, de parca daca esti nascut la tara sau la oras iti pune sau iti ia automat o stea pe sau de pe epolet.
    Un exemplu si mai concludent a fost ceva ce mi s-a intamplat saptama asta in norul Moldovei. Drum in reparatie, ieseam de pe cedeaza trecerea si faceam stanga. Pe banda unde trebuia sa ma incadrez coloana, blocata pentru ca incetineau sa treaca un pod in reparatie. Un Mercedes de Bucuresti opreste pe dreapta si intreaba ceva exact in fata mea. Il vad ca opreste si profit de ocazie si ma bag in fata lui unde se crease deja o bresa de lungimea a 2 masini. Ma vede ca ma pun in miscare, si se repede sa nu ma lase sa intru. Prea tarziu, eu avand masina pe benzina am avut demaraj mai rapid. Dupa care incepe nebunia. Incearca sa depaseasca coloana sa ajunga in fata mea. Isi pierduse omul locul, parca eram Schumacher cu Montoya. Nu reuseste, se retrage. Depasim reparatie, o ia de la capat si incearca sa ma depaseasca. Drmul doar cu o banda pe sens si cu multe reparatii nu-i permite. Dupa vreo trei tentative nereusite forteaza imediat dupa o reparatie si intra in fata mea obligandu-ma sa franez. De ce avea el impresia ca noi ceilalti din coloana ne plimbam din mersul carutei in timp ce el se grabea nu stiu. Reparatiile erau cam din 2 in 2 km, nici macar nu apucai sa accelerezi bine si aparea alta, era pe la ora 5 si se mergea pe ambele sensuri, tipul nu arata bolnav si nici aia din masina… desi cred ca suferea de morbul Mercedes. Si asta e un tip care cel mai probabil conduce prin acea capitala care nu are infrastructura, care e aglomerata si prafuita, care nu mai are pomi, care are prea multe masini, un tip care a plecat in vacanta si si-a luat naravul cu el.
    Nu am sa pledez nicicand pentru Ploiesti, nu e orasul meu de suflet, am revenit aici din motive pur economice, imi plac mult mai mult oraselele din nord: Bucovina, Maramures, Ardeal, sau chiar cele din Banat. Din nefericire capitala este si va fi mereu un loc aglomerat, chiar daca pe alocuri are farmecul ei cu cele cateva case vechi de pe Lascar Catargiu, cu parcuri, cu teatre si cinematografe. Dar sincer eu in Bruxelles nu am vazut industrie, nu am vazut cladiri de birouri una langa alta. Nu am vazut masini de aprovizionare blocand strazile, cum sunt la noi in fata buticurilor. La noi cineva care e cineva are un birou in Bucuresti. Din punctul meu de vedere Bucurestiul a incetat demult sa fie un oras de locuit: 1. din cauza birourilor (duceti-va pe str. Coposu si uitati-va la blocuri – asta doar ca un exemplu), 2. din cauza oamenilor. Este un oras industrial, cultural si cu ceva monumente arhitectonice. Din punctul meu de vedere, daca maine s-ar decide schimbarea capitalei in alta parte, Bucurestiul ar ramane in continuare acelasi oras mizer.
    In postarea „Va acuz”, iti spuneam, Serbane, ca oamenii trebuie sa se schimbe, ei trebuie sa ia atitudine. Din nefericire personalitatea acestei tari este manifestata cel mai puternic in acest oras saturat care este Bucurestiul (populat de oameni veniti din toate colturile tarii), si se reverbereaza in jurul lui, ajungand sa se stinga undeva pe la Lugoj in vest, la Brasov in nord si mai spre Galati in est. Cum reusesc cei de acolo nu mi se pare asa un secret. Sunt oameni cu bun-simt, care respecta mai mult legile. Au si ei uscaturile lor, dar nu chiar la fiecare pas. Poate c-or fi prin Bucuresti multi dintre ei. cine stie? Poate ca de fapt ar trebui ca Bucuresti-ul secolului nostru sa fie de fapt micul New York, dar fara Manhattan si cu un mare Broklin.
    Eu pierd speranta de fiecare data cand intru in Bucuresti si o regasesc undeva pe malul lacului de la Tancabesti. Si desi cred ca Andra are dreptate si vorba multa saracia omului, daca taci e ca si cum ai consimti, pentru ca ceea ce nu este formal exprimat este implicit.
    O zi frumoasa!

  • Alexandru
    Posted at 13:17h, 21 iunie

    Serbane, ai citit tu cumva Popa Tanda? ( probabil ca da ), e o carte ce se citeste in cls. a 8-a. DA! Ar trebui sa iei o lopata in mana si sa le arati astora cum se asfalteaza o strada! Ar trebui sa faci o campanie, sa strangi bani cu care sa renovezi cat mai multe centre de cultura si case precum aceea pe care ne-o arati, iar apoi sa le dai in folosinta oamenilor cu probleme, batranilor, bolnavilor. Cronica a fost un inceput bun, ai „predat” bunul simt la TV, vazand ca nu ai rezultate ai inceput sa ii ironizez apoi sa ii jignesti pe fata, si ti-au intors si inca iti intorc replicile prin publicatii pe bucati de hartie igienica si la tv in diferite emisiuni de mana a 14-a. Acum e momentul sa treci la ultima varianta, da-ne un exemplu! Stiu ca nu esti un miliardar ca sa dai tu acole subventii in locul statului dar poti face o campanie cv, cu riscul de a arata ca Surprize, Surprize. Incearca cv! Gasesti schita „micului Paris” si recontruiestel la 50km de Bucuresti in mijlocul naturii. Doar tu poti face asta! Cere oamenilor acel 2% din salariu care se ia oricum si se foloseste la toate porcariile.Solutii sunt! Trebuie doar sa vrei!

  • EDY
    Posted at 14:15h, 21 iunie

    Ce articol naspa ! cazusi in melancolie ai ? Bosorogule care esti !

  • Liviu
    Posted at 14:15h, 21 iunie

    Bucuresti este un oras mare si urat plin de oameni prosti..ma bucur ca am ales sa fac facultatea intr-un oras mult mai elevat din orice punct de vedere …am ales sa fac medicina la Cluj …Forta „U” 😀

  • Raluca G.
    Posted at 22:53h, 21 iunie

    Eu locuiesc in Popesti-Leordeni. Acum cativa ani am suferit o mare lovitura o data cu eliminarea liniilor asa zise „preorasenesti”(o tampenie). Ne-am chinuit timp de aproape un an cu maxi-taxi car costau aproape dublu (in conditiile in care nu-ti puteai face abonament) si inghesuiti ca sardelele. De atunci s-au mai scos o data si reintrodus. Singurul lucru la care m-au facut sa ma gandesc a fost, ce fel de capitala europeana este astacand nici macar nu poatea sigura un transport catre suburbii, avand in vedere ca o mare parte din populatia acestora munceste sau invata zilnic in Bucuresti. In felul acesta nu imi pot da seama cum se va dezvolta Bucurestiul pe orizontala daca nici macar transport public nu sunt in stare sa asigure, niste simple rable de autobuze, nu trenuri de navetisti ca in alte orase europene. Ca sa nu mai vorbesc de bataia de joc cu care sunt tratate monumentele istorice. Pe aceasta tema, aici un link interesant http://art-historia.blogspot.com/

  • Elena
    Posted at 08:32h, 22 iunie

    De data asta iti dau dreptate. Pacat ca ne sugruma fetele astea politice din zilele noastre. Sincer nu stiu daca ar candida o persoana la primarie, care ar vrea sa schimbe ceea ce spui tu, daca o sa o mai cred. S-ar putea sa fiu tentata sa ii dau una in cap si sa il fac mincinos. Si cel mai mare pacat este ca fetele astea politice nu sunt bucuresteni nascuti si crescuti aici, ci personaje din alte colturi ale tarii de unde unii si altii scriu ca e frumos si verde. Si sunt injurati bucurestenii, cand de fapt cei needucati au ca loc de nastere si crestere alte locatii.
    Imi place cand ma plimb prin Bucuresti sa fac exercitii de imaginatie pe arhitectura caselelor vechi. Si ma bucur de fiecare data cand mai vad cate una ca se renoveaza. Si „casa poporului” mi se pare de o arhitectura groteasca numai cand ma gandesc ce cartier a fost daramat pentru ridicarea ei. Sa aducem omagii epocii comuniste pentru mostenirea lasata!

  • edward
    Posted at 10:46h, 22 iunie

    sint clujean; bunica din partea mamei a locuit in Bucuresti muuult timp. Statea in chirie la demisol pe strada Pictor Stahi. Vizavi era o unitate de pompieri. In vacante cind mergeam la ea, dimineata era trezirea cea mai frumoasa din toate trezirile ce le-am avut si le voi avea, curtea era plina de tei, pe trotuare, la margine, erau tei, si acel miros imbatator de aer curat si miros de tei ma facea sa fiu un alt copil. Sa nu mai zic ca Cismigiul era la o aruncatura de bat.M-m reintors in capitala in ’97(concert Metallica), am vizitat locurile vechi pe care le stiam de mic copil, dazamagire totala!Pacat, Bucurestiul este un oras frumos, dar din pacate a fost invadat de persoane care nu-si au locul la oras(nu numai Bucuresti-ul).Din pacate asta este realitatea

  • edward
    Posted at 10:47h, 22 iunie

    sint clujean; bunica din partea mamei a locuit in Bucuresti muuult timp. Statea in chirie la demisol pe strada Pictor Stahi. Vizavi era o unitate de pompieri. In vacante cind mergeam la ea, dimineata era trezirea cea mai frumoasa din toate trezirile ce le-am avut si le voi avea, curtea era plina de tei, pe trotuare, la margine, erau tei, si acel miros imbatator de aer curat si miros de tei ma facea sa fiu un alt copil. Sa nu mai zic ca Cismigiul era la o aruncatura de bat.M-m reintors in capitala in ’99(concert Metallica), am vizitat locurile vechi pe care le stiam de mic copil, dazamagire totala!Pacat, Bucurestiul este un oras frumos, dar din pacate a fost invadat de persoane care nu-si au locul la oras(nu numai Bucuresti-ul).Din pacate asta este realitatea

  • Pushtiu
    Posted at 12:34h, 22 iunie

    Nu as vrea sa ocup prea mult spatiu jurnalistic, asa ca o sa “sistematizez” gindurile pe care mi le-a trezit articolul lui Serban. Chiar daca o sa para expeditiv…
    1. Am locuit in Caminul 303 – ar putea fi titlul unui roman. Pe fosta strada Stefan Furtuna, in fostele grajduri regale era “amenajat” un camin al Politehnicii, fara pretentii prea mari de confort. Ne consideram o familie aparte, aveam o zona extinsa de miscare : zona Cotroceni (exista si un cinematograf in locul caruia acum este un restaurant), Plevnei, Vergiliu,Splaiul, Calea Victoriei,Regia, Buzesti etc. Aveam cursuri peste tot, la Universitate, Polizu, Politehnica, Pandurilor, stiam toate terasele si cafenelele.Dar si bisericile – mergeam la inviere la biserica Sf. Elefterie, muzeele, teatrele (ce lupta era sa faci rost de un bilet la Teatrul Mic…). Unele dintre ele au disparut in vacarmul de sfarsit de mileniu, cu binecuvintarea edililor capitalei.

    Mergeam zilnic ore intregi pe stradute unde timpul statea pe loc, te trezeai transpus la inceput de secol 20 , case si conace boieresti, dar si maghernite stramte, curti comune si rufe atirnate in geam. Ceea ce vreau sa spun este ca nu vom putea sa aducem din urma ceea ce am trait, cu locuri si oameni , decit in amintirea noastra si a celorlalti. Evolutia civilizatiei si progresul (chiar daca o sa rideti de mine) , nu tin cont de amintiri si nostalgii. Timpul este ca un tavalug imens care niveleaza totul. Mi-e frig in suflet ori de cite ori trec prin Bucuresti si revad locurile de care sint atit de legat sufleteste abandonate de nepasarea celor care ar trebui sa fie mai indragostiti decat mine de acele locuri. Poate ca viitorul este al celor care privesc inainte “fara manie”, iar inapoi- cu intelegere.
    te inteleg stau acum in Cotroceni poate cel mai frumos si mai linistit cartier si cand te gandesti ca ce a ramas azi este doar o zecime din fostul cartier, facut pref de casa poporului si hardughiile ce le inconjoara!

    2. Sistematizarea Bucurestilor in sensul modern a inceput in anii 20 ai secolului trecut, sub comanda legendarului primar Tache Protopopescu. Si atunci au disparut cladiri vechi, cu parfum de vremuri apuse, au disparut toti castanii de pe Podul Mogosoaiei (actual Calea Victoriei) , au aparut Palatul telefoanelor, Cercul Militar National, Palatul Regal (actual Muzeul National de Arta) etc. Orice modernizare care presupune sistematizare se face cu dureri si pierderi, dispar cladiri care au insemnat “o viata de om” pentru unii, iar pentru cei care nu le-au mai prins nu inseamna decit poze dintr-un vechi album de familie. Bucurestiul se extinde, in toate felurile posibile, creste numarul locuitorilor, explodeaza numarul masinilor,caile de circulatie au ramas aceleasi si se va ajunge la sufocare daca nu se iau masuri radicale. Unele dintre acestea insemnind chiar renuntarea la o parte din istoria veche.
    sa fim seriosiȘ sistematizarea lui pache nu se compara cu crima lui Ceausescu! in 24 de ore o jumatate din bucuresti a fost la pamant! de la cotroceni pana in dudesti(care fie vorba intre noi trebuia daramat primul) nimic nu a rezistat buldozerelor! cate drame, cata suferinte au patimit oamenii aia!
    3. In toate capitalele Europei, reconstructia (uneori fortata de razboaiele mondiale) a durat citiva ani buni, la investitii financiare incredibile si cu mari neplaceri cauzate populatiei. Parisul (de exemplu- pentru ca tot se vorbeste de micul Paris) a fost supus mai multor etape de sistematizare in care au fost pastrate doar palatele, catedralele si cladirile care nu afectau planul de sistematizare , au aparut bulevardele largi, cladirile de inceput de secol 19 – cea mai puternica transformare sub Haussman sub Napoleon al 3-lea , incepind din 1852. Amintiti-va de impotrivirea puternica a francezilor la construirea Tour Effel , sau, mai recent a piramidei din sticla de la Louvre. Cartierul ultramoderist La Defence a starnit multe nemultumiri si controverse, dar acum este un punct major de interes.
    dar este atat de departe de centrul vechi….oare cum te simti cand stai langa cladirea cecului, atat de frumoasa si vezi monstrul ala de beton si sticla langa?! sau cand te duci langa banca nationala si vezi cladirea brd-ului din sticla si termopane de prost gust? ha?

    4. Sintem afectati de ceea ce Toffler numea “tranzienta” , ritmul este prea rapid pentru unii, prea lent pentru altii. La scara istoriei, cei 20 de ani de la asa –zisa Revolutie reprezinta o perioada scurta, fata in fata cu traditia. Nu se vindeca prea usor perioada de la 1945 incoace, cind am fost abandonati cu buna stinta in lagarul comunist de catre popoarele civilizate ale Europei (acei conducatori luminati care au convenit la trasarea liniei de demarcatie). Si-apoi, sa nu uitam ca sintem tributari istoriei milenare, cu toti navalitorii si imperiile care s-au perindat pe aici, la confluenta culturilor, intre orient si occident.
    corect, as simti mai usor asta daca masurile luate s-ar fi concretizat in decizii coerente si corecte care sa duca la o evolutie nu la un rahat si mai mare!
    In rest, numai de bine…corect

  • irina b
    Posted at 14:08h, 22 iunie

    orasul este reflexia celor care il locuiesc.
    neimplicarea, delasarea si indiferenta o platim noi, dar cel mai mult, generatiile viitoare!

    /

    semnati petita impotriva construirii de noi reactoare nucleare in Romania
    http://www.greenpeace.org/romania/getinvolved/cyberactivism/opreste-constructia-unei-noi-c

  • luptatorul
    Posted at 14:36h, 22 iunie

    Bucurestiul mi se pare de la o vreme un oras mirobolant: orasul in care nu poti intra, dar nici nu poti iesi. Ai dreptul doar sa stai aici si sa te sufoci in praf si noxe, in timp ce audiezi concertul pentru picamer si bordura, in re minor.
    Pe mine Bucurestiul ma omoara cu zile, si zilele de concediu nu-s decat 20 si ceva pe an…

  • st3f
    Posted at 15:50h, 22 iunie

    mai huidule teai molipsit si u dl gainusa? tiai redescoperit un nou talen de a inflori despre buc?
    laso mai moale bre k nu iti sta tie in char sa aburesti din astea. 🙂
    hai cyao :-h !

  • Gabi
    Posted at 16:00h, 22 iunie

    Cred ca fiecare mare oras a trecut prin salbaticia betoanelor, a parcelelor si caselor cumparate de marile companii, dar asta se intampla cumva la inceput de secol XX.Noi suntem la inceput de secol XXI si desi incalzirea globala ne ameninta din toate partile, stam pasibili si ne uitam cum se ridica uriasi de otel si sticla, pe care nu stiu cine le va mai inchiria avand in vedere si criza economica.Deja am vazut blocuri intregi de birouri care sunt puse la subinchiriere sau vanzare, altele care stau neterminate.Trebuie sa luam atitudine, sa iesim in strada , sa trimitem mii de sms-uri si emailuri pentru a mobiliza oamenii cand ceva nu este in ordine.Problema este ca se face totul sub tacere si „muritorul” ajunge sa trezeasca in fata faptului implinit.Consilierii, arhitectii, primarii, toti sunt coruptibili si banii putini sau multi care le intra in buzunar la negru ii satisface mai mult decat imaginea unui oras normal.
    Senzatia de ghetou pe care ti-o da Bucurestiul din cauza blocurilor vechi sau senzatia ca iti pica blocul in cap din cauza strazilor inguste sunt prezente la fiecare trecator.
    Nu ne ramane decat sa luam atitudine si sa ii invatam pe copiii nostri sa nu mai suporte imbecilitati cu capul plecat asa cum se intampla de zeci de ani in Romania.

  • ZaffCat
    Posted at 16:14h, 22 iunie

    daca va intereseaza, aici este povestea unui alt monument din Bucuresti, pe cale sa dispara…

    http://arheologie-industriala.blogspot.com/2008/05/incendiu-la-moara-assan.html

    mama a lucrat 25 de ani in cadrul fostei fabrici de paine Dambovita unde era moara assan! stiu problema!

  • angi
    Posted at 11:55h, 23 iunie

    acestea fiind zise…nu stiu ce ar mai fi de adaugat,ai mare dreptate.stii,eu nu am fost niciodata in bucuresti,cu toate ca imi doream foarte mult,doar ca nu am avut niciodata ocazia sa ajung acolo.ceea ce am auzit in ultima vreme de la toti cei care ajung prin el,nu prea e de bine,in sensu ca toti zic ca bucurestiul e nashpa,ca e plin de santiere,ca e plin de tigani si cocalari,numai gesturi,trafic de coshmar,mizerie,un oras urat intr-un cuvant.mie dupa c mi-au facut o caracterizare asa urata…parca mi-e greu sa gasesc imaginea aceea pe care mi-o facusem eu despre bucuresti ca fiind”micul Paris” din Enigma Otiliei:P;))

  • bomarzo
    Posted at 15:39h, 23 iunie

    Ce-i drept, dupa ce ai stat cativa ani in Bucuresti, simti ca lesini cand te duci la aer curat si nepoluat… Parerea mea este ca pe langa nesimtitrea administratiei locale si lacomia care au facut Bucurestiul de nelocuit, si oamenii contribuie din plin la aspectul jalnic al orasului. Eu locuiesc intr-un oras de vreo suta de mii de locuitori (si capitala europeana, combinatie mai rar intalnita) si pot sa iti spun ca aici oamenii nu considera ca le pica rangul daca mai circula si cu autobuzul.. pe cand in Bucuresti, cam da. Pe mine ma enerveaza nesimtirea asta pe care am vazut-o nu mai demult de acum o luna in Bucuresti de a te urca cu masina pe trotuar, de a bloca orice si pe oricine cu masina ta doar fiindca tu esti domn si nu iei transportul in comun. Este o infectie aceasta mentalitate de a nu arata niciun fel de respect pentru ceilalti. Sunt de acord ca transportul in comun nu este nici el de multe ori de calitate, dar nici in alte capitale europene nu arata extraordinar si este murdar (vezi Londra). Proasta administratie si nevicilizatia oamenilor merg mana in mana in Bucuresti.. si e pacat. Ar putea fi un oras minunat…Iar oamenii ar putea incepe prin a face ei insisi ceva pentru acest oras… Numai ca romanii asteapta in primul rand sa se faca ceva, nu sa faca ei ceva. Las-o ma ca merge-asa sau daca aia de la primarie nu fac, de ce sa fac eu?

  • Virginica Maria
    Posted at 17:02h, 23 iunie

    o jungla moderna…asa l-as defini

  • AA
    Posted at 18:10h, 23 iunie

    Huidule, felicitari pt simtul civic…dar, te-am auzit azi dimineata la radio comentand despre faptul ca exista multi caini maidanezi si cum asociatiile de protectie a animalelor gasesc de cuviinta sa le dea mancare animalelor. Deocamdata atat pot face multe dintre aceste asociatii pt legile sunt tot in stadiul de proiect, oamenii sunt asa cum sunt si animalele strazii se inmultesc, dar TU, care esti un lider de opinie, ar trebui sa-ti masori putin cuvintele, pentru ca majoritatea retarzilor inteleg din afirmatiile de acest gen ca e OK sa se mai omoare cateva animale, doar sunt destule si ”chiar si ala de la tv a zis ca…”! Sau acesta este mesajul tau?
    In speranta ca trece de cenzura…Iti doresc numai bine!

    mesajul meu este sa scapam de haitele de caini din parcuri unde ne plimbam copii. sunt si raman un pericol! in Romania eu platesc impozite inclusiv pentru asta!

  • io
    Posted at 21:47h, 23 iunie

    ti-as da si nu dreptate Serbane. Ti-as da dreptate pentru ca e dureros sa vezi cum locuri familiare se schimba, cum invatat cu spatiul verde descoperi beton, sticla si plastic. Insa trebuie sa ne gandim ca oricum acolo se va ajunge. Sunt orase mult mult mai distruse decat bucurestiul si e inevitabil sa se intample asa. Suntem din ce in ce mai multi pe o planeta care are o limita. E normal ca din lipsa de spatiu sa se inceapa constructia pe verticala. Dam vina acum pe comunisti. Au ei vreo vina ca se merge inainte? Daca nu erau ei erau altii. Evolutia tehnologica isi spune cuvantul si benzile desenate cu orase SF unde strazile sunt suspendate, devin cat se poate de reale. Asta e realitatea. Cineva mi-a spus odata un lucru cat se poate de adevarat.
    „Nu te speria niciodata de schimbare. Schimbarea vine mereu cu ceva bun. Oricat de rea ti s-ar parea, schimbarea mereu aduce ceva bun.”

    Eu zic ca nu are rost sa traim in trecut. Am invatat sa nu mai traiesc in trecut si sa nu mai regret momente sau locuri care oricum sunt parte a trecutului.

    Hai sa privim spre viitor, asa cum e el si sa incercam sa-l acceptam.

  • palconi
    Posted at 22:53h, 23 iunie

    Va invit la mine pe blog sa il vedeti o caricatura interesanta cu Gigi Becali vorbind despre Parlamentul European.

  • Urbanistul
    Posted at 00:31h, 24 iunie

    Despre Bucuresti de la un (tanar) bucurestean… urbanist
    (esantioane de idei aleatorii si fara a astepta ceva anume pe moment)

    Prima importanta lectie oferita de tanara (din toate punctele de vedere) Facultate de urbanism a Bucurestilor: „pai voi ce credeti? ca va invat io pe voi meserie ca sa imi fac singur concurenta la batranete?!” o replica pe care nu am bagat’o de seama la momentul anului I de facultate, dar care si’a facut simtita semnificatia abia acum, dupa 10 ani si dupa vreo 5 ani de practica in Romania (proiecte imobiliare, comisii de urbanism, contacte cu o gama larga de „investitori”, proiectanti, edili, insititutii).
    Ultimul an de facultate l’am petrecut „acasa la urbanism” (sau una dintre marile „case de urbanism”), in Franta. Nici un sens sa fac o comparatie, nu am cu ce, insa si mai important, nu va pot explica in nici un fel fenomenul pentru care, la varsta mea de atunci, si dupa 4 ani de facultate bucuresteana, nu mi’a fost posibil cu nici un chip sa ma adaptez la sistemul lor (as vrea sa ma intorc la ei acum, dar pare prea tarziu… voi reveni asupra ideii de „tarziu”). Ceea ce ma duce cu gandul ca facultatile cu impact direct asupra unei societati ar trebui facute la o varsta ceva mai matura. Poate ca sistemul ar trebui sa fie ceva de genul: liceu – apoi 1-2-3 ani de practica intr’un domeniu pentru care ai aplecare reala – si d’abia apoi, pe baza acestei experiente, sa te duci frumos sa’ti cultivi pasiunea intr’un cadru universitar. Ma rog, e doar un gand…

    Ma intorc si imi dau diploma in Bucuresti. Dau peste aceeasi mari „ganditori” ai scolii de arhitectura bucurestene (cu exceptiile de rigoare). Impulsul de a aplica in diploma ceea ce am reusit sa invat la francezi acasa… s’a dovedit falimentar pentru mine… m’a pus Sfantul sa imi bazez subiectul pe o comparatie a celor doua sisteme. Tema generala: Parcuri Nationale Protejate pentru care francezii au o cultura aparte, in timp ce noi doar ne batem cu pumnul in piept ca le avem, date de Cel de sus si… asteptam cu drag sa se ofileasca sub vremuri sau sub mana omului plin de idei imobiliare (a-propos, stiti ca exista romani/straini care deja detin munti intregi?? literalmente munti! in Romania… padure, apa, tot! dom’le, munte!). Ideea, pe scurt: ei au rezervatii naturale, au legi pentru ele si au si institutii responsabile care sa le gestioneze; in timp ce noi avem o bogatie de zone naturale, avem niste liste neactualizate si un fel de legi, dar de acolo mai departe… nu se ocupa (sau ocupa la momentul ala) nimeni, concret.

    Subiectul fiind cvasi necunoscut de catre generatia profesorilor mei… caci sa fim seriosi… ultimii 50 de ani numa’ de protectia valorilor naturale nu s’au ocupat (dovada ca numai printr’o bafta imensa si un fenomenal concurs de imprejurari am reusit sa’mi gasesc un minim de documentatie romaneasca pe subiect. in timp ce profii mei francezi mi’au pus la dispozitie biblioteci intregi si institutii de contactat pentru informatii, imposibil de cuprins)… ei bine, i’am jignit. era sa pic diploma! Cu o generozitate infinita, caci ma cunosteau de copil cuminte pesemne… mi’au dat diploma cu 6 si ceva… in timp ce clasicele subiecte de conversie functionala a zonelor industriale in chip de noi mall-uri si campuri de birouri mi’au ajutat colegii ramasi la vatra sa treaca cu 9 si cu 10…

    Mi’am dat seama in momentul ala ca… (si mi’a aparut un zambet pe buze si in suflet)… ei bine… EU SUNT UN OM NORMAL IAR TOTI CEI DIN JURUL MEU SUNT NISTE TAMPITI!!! pe de alta parte, m’am cutremurat la gandul ca nu imi folosea la FIX NIMIC toata stiinta pe are o culesesem de pe cele meleaguri straine… pentru ca pur-si-simplu NU era/e aplicabila… diferenta de la cer la pamant… mai ales ca speram la cu totul altceva, in naivitatea mea… speram ca imi voi impresiona placut profesorii, le voi trezi interesul pe subiectul prezentat si poate imi vor oferi sansa sa imi dezvolt ideile sub ghidajul lor. AIUREA!

    Trec peste timpuri si ma prezint, astazi:

    Sunt totusi urbanist, in ciuda 6-lui din diploma, intr’o firma de proiectare… proiecte, ma intrebati? pai… in prima perioada (un an sau doi) m’am ocupat exact de ceea ce injuram toti zilnic: proiecte imobiliare, ce altceva – deja arhi-cunoscutele PUZ-uri, PUD-uri (greu „downgrade” de la proiectele integrate franceze!!! dar o buna experienta de viata mai ales). In esenta am invatat sa fac in asa fel incat ORICE initiativa privata (cu precadere) asupra ORICARUI teren in Bucuresti sau de aiurea sa isi poata gasi argumente suficiente in fata edililor pentru ca „beneficiarul” sa isi vada visul cu ochii: pot rupe in doua PUG-ul, pot schimba PUZ-uri, jonglez cu PUD-uri… incantator! ce pot sa va spun… o izbanda! Nu… e banal… e un joc simplu si indobitocitor… ochelari de cal. De fapt: proiectele pe care se sprijina totul sunt perimate! NU am uneltele legale sa pot combate un proiect pervers sau… invers: NU simt nicaieri constrangeri in legislatia actuala asa incat sa ma simt obligat, de maniera obiectiva, ca profesionist, sa refuz proiecte! In Franta este deja STUPID numai sa te GANDESTI sa apari la primarie cu o culoare de tigla pentru casa ta, alta decat cele delimitate frumos in catalogul zonei rurale/urbane X sau Y… doar asa, ca idee, urbanistu’ francez se joaca cu un puzzle… e un functionar parlit care imbina reguli si legi sa’ti faca tie casa… e o rutina deja! Dar NU!!! Romanul are „viziuni”!!! si isi PERMITE sa aiba viziuni pentru ca NU are legi reale! scurt!

    Comisiile de urbanism:

    „- tinere coleg, care este viziunea Dvs. pentru zona studiata?”

    in prima si a doua secunda ai senzatia ca omul te intreaba pe bune si aproape ca iti apare un nod in gat, pupila ti se dilata, mainile incep sa’ti tremure incontrolabil la gandul ca e „momentul tau!”… ai fost intrebat de „VIZIUNEA TA!!!” Uau! lumea s’a deschis! chiar contez! cuvant magic! „Viziune”! dupa 2-3 ani de experimente in cadrul unei astfel de comisii iti dai penibil seama ca nu mai e cazul sa te inflacarezi… „Viziunea” este de fapt cuvantul fatal care te poate trimite in derizoriul cel mai negru… pentru ca… viziunea e subiectiva si este „larga”! atat de larga incat poti lesne sa pierzi controlul ideilor. si atunci ei vor riposta, pe rand, ca la… facultate! atunci cand, cu generozitate, iti accepta totusi diploma si te trimit in lume – „oricum nu e nimic de capu’ lui, iar cu nota asta l’am demoralizat definitiv. ne’am atins scopul, vom fi in continuare dumnezei!”

    Daca esti intrebat de viziune inseamna ca e cazul sa te calmezi: astazi vei pierde batalia, mai vii matale saptamana viitoare. Mai ales (si ASTA e problema!!!) ca „viziunea” nu are unde sa se integreze si deci e vulnerabila, oricare ar fi! sau nu are o „mama-viziune-a-romanilor-de-pretutindeni-despre-neam-si-viitor-in-lume” pe care sa se poata sprijini sau din care sa se desprinda natural si sa serveasca drept drum tinerilor… adica, e o nesimtita insulta la adresa inteligentei: ei nu te intreaba de viziune ca sa iti verifice patriotismul si iubirea de neam si respectul pentru istoria si viitorul tarii… NU!! nici pomeneala! ei te intreaba, o data pentru ca nu au EI o viziune si poate ciupesc ceva de la tine, si doi, ca sa iti pice proiectul in flacari iar ei sa iasa curati in ochii opiniei publice: „uite! nu acceptam orice!”. doar ca aici e vorba de ceva mult mai pervers… inchideti ochii si imaginati’va un Becali vorbindu’va despre Corbusier si incercand sa va convinga cu sinceritate sfasietoare si ochi luminosi de caprioara ca adora si stapaneste subiectul pe deplin – pasiunea vietii lui! pe scurt… te domina! simti caracatita cum te infasoara prostindu’te… e rau! si lasa urme adanci, AM deja urme adanci… pentru ca tot ce ai de facut e sa arati cu degetul pe geamul camerei de judecata ca sa le demonstrezi ce anomalii a produs vasta lor „experienta”. dar duce undeva gestul? nu. nu duce nicaieri – „prosti da’ multi”…

    Dar armele lor cum arata? pai iata:
    – critici nesimtite, foarte directe, pe seama capacitatilor tale profesionale (o lunga si „argumentata” paruiala verbala aplicata, pe rand, de membrii comisiei); sau:
    – o lunga si „argumentata” istorie a „maretului” si „atotcuprinzatorului” PUG (Bucuresti) pe care eu, proiectantul infim si ignorant, parlita si infometata unealta a marilor investitori straini, nu am avut capacitatea de a’l interpreta la inaltimea asteptarilor… „ar trebui sa nu mai primim in comisie astfel de proiecte!!! sunt o rusine si denota o profunda lipsa de respect fata de membrii acestei comisii si a elaboratorilor PUG-ului!!!” doua zile mai tarziu, se bate palma si „jignirea” este uitata. mergem mai departe!

    Dar pentru tine, om in prima linie, sustinand in fata slavitei adunari diverse proiecte, socul ramane.

    Despre „viitor”, o idee oarecare:

    Acum s’ar numi ca ma aflu intr’o a doua perioada a profesiei… mai „umana”… ati auzit pesemne de o telegondola (si acum risc sa ma dau de gol, desi as vrea sa raman anonim pe moment… sunt ferm convins ca va veni si vremea mea! si numele celor de azi vor fi in mainile mele, sta nu le e lor limpede in cap! e ciudat, pot sa le fac foarte mult rau totusi …desigur, daca intre timp nu ma voi retrage intr’o casuta in munti sa imi duc traiul departe de tot, cu nepotii pe genunchi, sadind floricele…). Cica o telegondola ar vrea sa strabata lacurile Bucurestilor… AH! eu sunt de vina!

    Am citit tot ce s’a scris despre aceasta idee. Pe scurt: „chelului tichie de margaritar ii trebuia!” mi s’a parut cel mai sugestiv si cuprinzator comentariu pornit din inima bucuresteanului si supra-explodat de presa… e reprezentativ as spune. Pe de alta parte, incerc sa imi fac curaj spunandu’mi: ok, oare cei care inteleg efectiv rolul unui astfel de proiect au timp sa frece forumurile si paginile web ale ziarelor ca sa isi depuna o parere pozitiva? poate ca ei nu au timp sa piarda vremea pe net… poate ca scriu doar cei care si’au facut o lege din a critica orice gest bun in esenta, doar din… lipsa de ocupatie reala, rutina, deznadejde, idei de bine… sictir total. oameni obositi psihic, oameni pierduti sufleteste… grotesc! Atunci ma intreb: cui serveste meseria mea?

    Lacurile sunt un mare dar pentru oras (mai ales pentru Bucuresti! mai ales astazi!)… este vital sa se atraga atentia asupra lor. Oameni buni: gondola e un pretext. Lacurile, natura, spatiile verzi, zone de agrement, zone de sanatate pentru oameni, zona care compenseaza neajunsurile capitalei! e mult de spus… dar asta e rostul si tinta! va jur ca e nevoie de asta!!! EU am nevoie de asta! copiii mei vor avea CERT nevoie de asta, mai mult decat mine, caci eu sunt deja poluat de combinate si, mai nou, de ultimele modele de CLK si Impreza si Touareg si de „viziuni” tampite si fade…

    Dar greii perversi ai comisiilor si ai orasului au inchis ochii la momentul avizarii proiectelor care se intind pe toata zona verde de protectie a apelor cu pricina si au lasat ca acestea sa fie transformate in peluze pentru vile de stabi sau menajerie pentru crescatorii de porci, gaini si alte carnuri rurale… atunci nu si’au amintit de PUG si de cateva proiecte esentiale care reglau subiectul asta!!! din nou, ma simt inutil si coplesit!

    NORMAL ca nu ai ce vedea ASTAZI in zona lacurilor! dar NU asta e problema! problema e ca lumea critica ideea doar pentru a gasi „scuza” salvatoare si la un moment dat unanim acceptata si insusita la nivel de comunitate (vezi forumuri si ziare). si atunci isi vor oferi momentul si pretextul sa intoarca spatele in continuare si sa isi vada de problemele individuale! ASTA e problema romanului: daca inchid ochii dispare problema,s a se ocupe altii! eu sunt lumea si restul sa se duca dracu’! intrebare: in conditiile astea, eu lucrez si imi iau suturi in parti moi si tari pentru CINE???

    A… ca vorbeam de individ/comunitate…. ma iertati, vom continua subiectul daca va excita in vreun fel si putem face ceva impreuna, chiar si un Partid al Bunului Simt sau poate unul al Romanilor pur-si-simplu… dar un vecin tocmai imi ridica stergatoarele (desi din fabrica sunt gandite sa NU se ridice). ne cunoastem de 4 ani jumate, dar bucata aceea de trotuar este a lui, ca e de 9 ani in cartier, e mai „vechi” in zona si… de cand sala de fitness de peste drum si’a primit autorizatie de contruire fara locuri de parcare pentru clienti (ca o fi functiune publica, dar e teren privat! nu mai incapea piscina…), „locurile de parcare proprietate personala” din MIJLOCUL strazii s’au „delimitat” si mai aprig! Romani! Toti parcam ilegal, ca asa vor „ei”… hai sa fim noi mai destepti ca aia de sus… sa ne ajutam noi, ca nu trebuie facultate pentru asta… doar sa ne recunoastem problemele si sa ne dam oleaca de ajutor. Si atunci toate problemele se rezolva fara “ei”… chiar si locurile de parcare!!!(of! naivitate…)

    si mai sunt si… urbanist… dubla constientizare a problemei, dubla frustrare, dubla dimensiune a ficatului… meu!

    ai scris mult si cu substrat, felicitari!

  • Tanara Domnita pentru Tara mor
    Posted at 12:20h, 24 iunie

    Eu m-am nascut in acest oras si chiar imi placea, acum ma deranjeaza forfota si mizeriile din Bucuresti.
    Locuiesc vis a vis de parcul Tineretului si obisnuiesc sa ies des cu bicicleta, role, jogging..whatever in parc, de fiecare data am acelasi traseu, dar nu asta e atat de important. Domnule la una din iesirile din parc, mai exact iesirea spre BD Serban Voda care duce la parcul Carol s-au construit 2 casoaie, frumoase ce-i drept, pazite de firme de paza, cu super masini parcate in fata lor si ma-ntreb, ce mari „smecheri” locuiesc acolo, cine le-a permis sa construiasca acolo si ce adresa or avea? parcul tineretului fata-n fata cu cimitirul (acolo este capatul cimitirului catolic)
    Serban, daca aflii, posteaza te rog, ca sunt atat de curioasa, casa in parc domne’?

  • online
    Posted at 12:24h, 24 iunie

    asa este inainte era cel mai tare oras din est,am niste poze de atunci iti da lacrimile cand vezi ce frumos era,acum iti vine sa vomiti

  • daniel v.
    Posted at 13:50h, 24 iunie

    trebuie lucrat nu numai la stabii din primarie ci si la cei din guvern

    Obama: Guvern de rezerva pentru Romania!
    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/06/obama-guvern-de-rezerva-pentru-romania.html

  • Florin
    Posted at 16:34h, 24 iunie

    Serbane, stiu ca e off-topic, dar ar trebui sa schimbi acolo la pagina „despre huidu”, daca ai scris ceva, pentru ca da eroare. In rest, imi place blogul, si imi pare bine ca ai ales combinatia asta de culori. 🙂

  • papa
    Posted at 19:02h, 24 iunie

    Eu muncesc in Pipera, poate si tu. Acum vreo trei ani cand ne-am mutat acolo era doar firma aia de masini, camp si noi. Acum cred ca sunt vreo 10 cladiri de birouri, hoteluri si inca se mai construieste. Calea de acces spre acea zona a ramas aceeasi. Astia oare nu se gandesc ca daca fac milioane de cladiri, lumea care va trbeui sa ajunga acolo merg pe o singura straduta? Au facut o pasarela peste linia de tren dar s-a dovedit ca a fost planificata gresit (asta la sfarsitul lucrarii:)))

  • Gabi
    Posted at 11:10h, 25 iunie

    Exemplu de cum se lupta pentru ceva in care crezi.Nu prea am vazut in Romania asa ceva http://www.invisiblechildren.com/media/videos/detail.php?id=1003662082

  • Cosmin Iacob
    Posted at 12:30h, 25 iunie

    stii, ma gandesc ca Parisul, oras mult mai mare decat Bucurestiul, si poate mult mai aglomerat din cauza numarului imens de turisti, are un sistem de transport in comun de invidiat.
    in primul rand, transportul de suprafata este destul de mult evitat, dar oricum functioneaza impecabil (autobuze care vin la orar fix si, de doi ani incoace stiu ca faceau teste cu niste linii de tramvai – banuiesc ca le-au pus in functiune pana acum, ca la ei se munceste, nu gluma)
    dar cel mai important lucru este metroul – merge atat de bine incat nu imi vine sa cred. este ceva incomparabil cu metroul bucurestean, decat poate prin faptul ca noile garnituri ale Metrorex sunt mult mai confortabile si aratoase decat ale lor. dar ale lor au in schimb o gramada de tuneluri pe unde sa se plimbe.
    la noi… 3 mari si late (plus inca o chestie care are 5 statii si ii spun unii „magistrala”)
    la noi, inca 50 de ani de acum inainte nu o sa fim in stare sa facem linii de metrou, pentru ca nu ne duce capul. de strazi, strapungeri, autostrazi suspendate si alte idei „crete”… nici vorba.

  • revelionlasorbona
    Posted at 12:54h, 25 iunie

    Sunt de acord ca daca nu facem nimic in curand toate parcurile vor deveni parcari sau malluri, iar casele boieresti, blocuri de sedii de banci sau corporatii.
    Dar la marsul (campania Omul darama locul) pentru casa din strada Visarion 8, am participat foarte putini oameni, pentru ca organizatorul, Ministerul Culturii, a mediatizat insuficient miscarea. Si oricum te intrebi, ce te faci cand ministrul Culturii nu se poate lupta cu celelalte autoritati publice pentru a nu fi autodemolate cladirile de patrimoniu cultural si trebuie sa participe la un mars?!

  • Florentina
    Posted at 18:27h, 25 iunie

    Bucurestiul e oribil ,oamenii din bucuresti in marea lor majoritate sunt nesimtiti ,conduc ca dracu si sunt violenti .Eu cand ma intorc acasa imi iau bilet de avion pana in Bulgaria si de acolo plec frumos spre casa .Nu ca e mai aproape ,mare diferenta nu e ,dar fac orice [pt a evita bucurestiul si frumoasa sosea de centura ,unde iti petreci o gramada de timp si nervi si unde esti injurat ,pana urci pe autostrada soarelui te vede Dumnezeu .Eu sper ca in viitorul apropiat sa se intample asa o minune si sa se aplice legea cam asa cum se aplica in tarile civilizate si mai ales in State unde faci puscarie si pt gunoi arunca pe geam .Sa nu mai zic ca am avut niste prieteni straini care au venit la Bucuresti intr-un an si dupa cateva zile ,unul dintre ei imi spune ,, Bucrestiul ar rebui detonat si reconstruit,,. Eu nu spun ca numai tara noastra are probleme ,sa nu ma intelegeti gresit ,dar haideti sa ne uitam un pic la unguri care au autostrazi si bun simt .Asta asa sa fac o comparatie modesta .

  • Crisia
    Posted at 19:46h, 25 iunie

    N-am mai fost in Bucuresti de vreo sase ani. In ultima vreme ma incearca un dor teribil de orasul studentiei mele, de tramavaie si de plimbarile de la Romana la Unirii in care cascam gura la vitrine fara un chior in buzunar. Ma incearca insa si teama de a veni in Bucuresti: l-as mai recunoaste? L-as mai iubi?

  • nedormitul
    Posted at 23:19h, 25 iunie

    IN CADRUL ACESTEI TEME SA VORBIM DE GRIPA.

    GRIPA ESTE IMPARTE IN DOUA MARI CATEGORII

    A.CARE E DIERENTA?

    1.GRIPA ANIMALA SI AICI AMINTESC;GRIPA : PORCINA,OVINA,BOVINA,ETC;

    2.GRIPA UMANA.MULTI CONFUNDA GRIPA CU RACEALA.DAR CITI DINTRE NOI STIM ,CARE ESTE DIFERENTA DINTRE ELE?

    GRIPA DEBUTEAZA BRUSC SI INCLUDE SIMPTOME CA FEBRA,DURERI DE CAP,DISCONFORT,URMAT DE TUSE SEACA, CONGESTIE NAZALA,DURERI MUSCULARE,,PE CIND RACEALA SE INSTALEAZA LENT SI SIMPTOME4LE APAR LA RESPIRATIE,DURERI DE GIT,RINOREE,OCHII CONGESTIONATI,TUSE

    B.CUM O PREVENIM??

    ANUAL,ODATA CU TRECEREA IERNI SI INSTALARE CLIAMTULUI INSTABIL,CRESTE PERICOLUL IMBOLNAVIRII CU GRIPA,BOALA INFECTIOASA DE NATURAVIRALA CAUZATA DE VIRUSUL GRIPAL.

    CEL MAI EFICIENT MOD ESTE VACCINAREA ANTIGRIPALA,CARE ESTYE ANULA GRATUITA.

    C.CUM NE FERIM DE TRANSMITEREA EI?

    VIRUSUL SE RASPINDESTE PE CALE AEROGENA,MODALITATE DE TNASMITERE DE LA OM LA OM ESTE TUSA,MIINI MURDARE I CONTAMINATE.

    D.SUNT PERSOANE PREDISPUSE?

    TOTI SUNTEM PREDISPUSI.

    DCE FACEM IN CAZ DE EPDEMIE?

    1.EVITAM AGLOMERATIA

    2.NE ADRESAM DOCTORULUI DACA AM FOST CONTAMINATI.

    3.SA STEA NUMIA IN CASA LA O TEMPERATURA DE 18-20GRADE C.

    E.CU CE NE TRATAM?

    IN CAZUL IN CARE AM FOST CONTAMINATI CU VIRUSUL GRIPAL,VA AMINTESC CA ANTIBIOTICILE NU SUNT INDICATE,PT CA NU AU ACTIONI ASUPRA VIRUSILOR.
    http://cirsteaflorin.wordpress.com/2009/06/09/sa-vorbim-de-sanatate/

  • miha
    Posted at 23:44h, 25 iunie

    carcotasiilor sper sa cititi acest comentariu…….uitati-va aci ””http://www.youtube.com/watch?v=GWbdlC_BUTA”” am gasit-o pe http://www.caterinca.ro

  • marian
    Posted at 09:12h, 26 iunie

    MIORITA

    La Izvor, pe Splai,
    La volan de May-
    bach mergea prea tare
    Printre semafoare
    Claxonand cu fler
    Cel dintai oier
    Care-l are Terra,
    Cu stana-n Pipera.

    Gonea spre “palat”,
    Tare suparat
    C-oile n-au lapte
    Si Steaua-i pe sapte.
    Si in gand se jura
    Sa ia o masura,
    Vrand parca sa zica
    Cum ca la echipa
    Nu mai e culcus
    Pentru Lacatus.
    Si-si promise-n sine
    Ca rezolva maine .
    C-o s-aleaga-n zori
    Din trei antrenori:
    Unu-i Moldovan ……..(Viorel Moldovan)
    Unul e Muntean ……. (Dorinel Munteanu)
    Iar a-l treilea Dan …….(Dan Petrescu)

    Dar doi derbedei
    Vorbira-ntre ei,
    Pe l-apus de soare
    Sa mearga-n parcare,
    Cand n-o fi lumina
    Sa-i fure-o masina.
    Si asa facura
    Au dat ei o tura
    Cand dormea ciobanul
    Si-au ciordit „Mertzanul“.

    Baciul suparat,
    Chema la palat
    Alti doi-trei pastori,
    Falnici luptatori.
    Cel mai mare-n grad,
    Mandru bodyguard,
    Si sef pentru restu’
    Era Smarandescu.

    Si-asteptand s-ajunga
    Le dadu’ porunca
    Ca sa plece toti
    Fuga dupa hoti..
    Si i-au urmarit,
    Si i-au incoltit,
    Nimerind din prima
    Le-au lovit masina.
    Si apoi s-au dus
    Si i-au luat pe sus,
    Si cu ei de mana
    S-au intors la stana.
    Unde-ntrun local
    Ca la tribunal
    I-astepta ciobanul,
    Cu martori tot clanul.
    Si-ncepu in noapte
    Sa faca dreptate.
    Sa le bage-n cap
    Ce si cum….,pac-pac.
    Si-i puse sa jure
    Ca n-o sa mai fure.
    Ii lasa in viata
    Si spre dimineata,
    Aproape de zece
    Ii lasa sa plece.

    -Nicolita-lita
    Jucator de fitza
    De 3 zile incoace
    Golul nu-ti mai place.
    Toha e in verva
    Si tu esti rezerva !
    Ori esti bolnavior,
    Draga jucator?

    -N-am nimic patroane,
    Legat de crampoane,
    Chiar de pierdem noi
    Des, fara Radoi.
    Dar un vis ciudat ,
    Care l-am visat
    M-a cam pus pe ganduri
    In vreo doua randuri:
    Stapane stapane
    Te-a turnat vreun “caine”
    C-or sa vina-ncet
    Doi de la parchet.
    Si te-or lua cu ei
    Chiar daca nu vrei,
    Sa stai la racoare
    Pentru sechestrare.

    Si-ndata ce-a zis,
    Se-ntampla ca-n vis.
    Baciul de la stana,
    Intro saptamana
    O facu “de oaie”
    Si-ajunse-n parnaie.
    Lasand stana goala
    Doar cu Argaseala.

    Spera sa-l sustina
    O tribuna plina
    De oi si berbeci
    Ce veneau la meci.
    Dar se pare fanii
    Cam urau ciobanii,
    Si-i strigau intruna
    Ca sa vanda “stana”.

    Si destul de des,
    Avu’ loc proces
    Pe baci ca sa-l scoata
    Fix basma curata.
    Si-n cele din urma,
    Se-ntoase la turma,
    Intro zi cu soare
    In Vinerea Mare.

  • PussyCat
    Posted at 13:20h, 26 iunie

    mai sunt multi nostalgici ca tine in legatura cu Bucurestiul

  • Roxana
    Posted at 14:01h, 26 iunie

    Nu stiu cati dintre noi sunt constienti ca limba noastra are cele mai multe forme impersonale: „S-a stricat calculatorul”, „S-a deschis o noua linie de metrou”, ” S-a observat ca…” etc. Observatia acestor expresii nu imi apartine si spre rusinea mea nu-mi mai aduc aminte unde am citit-o, dar am considerat-o demna de retinut, cu atat mai mult cu cat vad ca pe zi ce trece aceste expresii se inmultesc. Cine oameni buni strica, deschide, observa? Noi… si in momentul in care vom intelege asta vom incepe sa intelegem si ca trebuie sa ne asumam niste responsabilitati.
    „E haos in tara” nu este exprimarea corecta. Eu as zice mai degraba „Avem haos in tara” sau si mai corect „Facem haos in tara”. Avem legi la dublu (Romania, CE) pe care nu le respecta nimeni.
    Cea mai des incalcata lege in Romania: Codul Rutier. De ce? E aglomeratie, dom’le, nu se poate merge pe cinstite. Autobuzele nu circula bine. Cum vreti oameni buni ca autobuzele sa circule bine cand strazile sunt pline de masini care se baga pe contrasens, intra in intersectie si raman acolo? Cand politistul se face ca nu vede soferul care trece pe rosu, sau care face stanga de pe banda din dreapta? Ati incercat macar sa respectati legile sau culoarea semaforului si nu a mers? Eu nu cred. Si cireasa de pe tort a fost cand am auzit doi politisti discutand ca soferii incalca tot timpul legea si ei n-au ce sa faca. Nu mai au hartie si pixuri la politie? Sau nu mai e obligatorie invatarea scrierii romanesti cu litere latine? Eu nu cred bancul ala ca soferii din strainatate sunt mai civilizati asa din gene. Si stiti de ce? Pentru ca am vazut soferi din Romania in Romania si aceeasi soferi in Europa. Cred ca aerul era de vina, dom’le, ca nu mai stiau sa taie fata, sa dea claxoane, sa forteze intersectii. Si au si ei acolo ore de varf. Doar ca acolo te-a prins te-a taxat, dupa fapta si rasplata. Noi inca mai traim pe vremea caimacanilor. Platim bir pe prostie.
    Eu macar am perseverenta de a incerca 90% din timp sa fiu civilizata. 10% e tributul meu acordat acestei tari, pe care sper s-o pot lasa altfel copiilor mei cand ii voi avea.

  • rap
    Posted at 22:18h, 26 iunie

    cf ma? nu mai scrii nik?

  • denisa
    Posted at 22:22h, 27 iunie

    Toata stima pentru acest site.Emisiunea nu am timp sa o urmaresc.Mi-a trimis un coleg un articol(Va Acuz!).Ceea ce am eu de spus este ca va fi mult mai trist.Putem sa ne gindim ca dupa alegerile prezidentiale ne se vor mai primi salariile,nici pensiile sau se va da numai o parte din ele.Nimeni nu zice nimic despre aceasta posibilitate(care de fapt are mari sanse sa se intimple).Si nu va fi pentru o luna,cred ca ne va pocni in iarna citeva luni bune.Niste nesimititi nu pomenesc nimic despre ceea ce ne pregatesc, pentru ca probabil nu s-ar mai duce nimeni la alegerile lor grozave(pleaca ai nostri,vin ai nostri).Tembeliunea este plina de emisiuni timpite politico- economico- birfe, pipite si imbogatititi.Eu am alte preocupari(medicale),la televizor nu privesc pentru ca ma enervez.Am vazut un fel de documentar ,Nostradamus 2009,care m-a cam uns la suflet(oricum e rau pamintul ca ne mai rabda).In aceasta tara de handicapati ce au imbogatit niste comisii de jigodii pentru a obtine o pensioara,inculti cu facultati,nerusinarea este la mare pret si poti sa spui si sa faci aproape orice,ca va fi sau uitat sau apreciat,mai ales daca te-au urmarit cit mai multi oameni(nimeni nu pateste nimic).Blogul meu este si el un fel de lucru romanesc dar cel putin incerc sa ajut.Mai sint si altii in lume, putini in Romania,care vor sa ajute cu adevarat.Cred ca in stadiul actual nici hazul de necaz nici amaraciunea afisate nu ajuta nimanui,pentru ca modul pervertit de gindire romaneasca nu mai are leac.Inca o chestiune otravita care m-a uimit dar nu tare mult:in toamna 2008,cind putini oameni intelepti se gindeau ca nu-i a buna cu atitea imprumuturi si „facilitati”parsive oferite de banci,romanasii faceau credite in prostie,nimeni nu a zis nimic si toti desteptii de analisti nu ziceau nimic pe „sticla”,taceau(nu stiu ce analizau ei poate erau proctologi atunci).Apoi,in timp scurt au perceput ei ca venise criza peste noi ca la Topirceanu- a trecut acceleratul…Gata ne-am intarcat de la bine,imprumuturi se fac cam greu si lumea incepe sa piarda case si sa vinda masinile luate in rate…oamenii nu mai au nici unde lucra…Ar trebui un tren plin cu mitraliere si munitie pentru toti dragutii de binevoitori ai romanilor.Am speranta ca doar vei citi cele scrise fara a publica acest comentariu.Poate te vei gindi la el 2-5 minute.Scriu asa cum am invatat eu inainte de ’90,deoarece marii „indreptatori” ai scrisului romanesc nu au facut nimic nou fata de anii 50,si dupa multi ani de scoala pot sa scriu asa cum vreau,pentru ca babele de 90 ani cu 4-7 clase de scoala,cite or mai fost pe vremea lor,sa scrie ele acum dupa noile norme .Sa fim sanatosi si veseli!

  • M-is-for-Michael
    Posted at 13:07h, 28 iunie

    kisurile voastre de ce nu-l omagiaza pe Michael ? tu de ce nu scrii nimic despre el ?

  • Pingback:Râzi Mă » Eu te stiu, dar pe mine …
    Posted at 02:27h, 29 iunie

    […] Blog – cand vreau sa citesc ceva cam de cantitatea unei nuvele, ii citesc ale lui posturi ! […]

  • gabriela
    Posted at 13:57h, 29 iunie

    M-ai dezamagit foarte tare (si nu numai pe mine) in ultima emisiune a cronicii carcotasilor.
    Nu a fost frumos deloc sa razi de moartea „regelui pop”. Sunt curioasa daca, atunci cand o sa moara fanii AC DC, o sa reactionezi la fel.
    Sa-ti fie rusine.

    in schimb am difuzat toata dimineata numai piese dein repertoriul lui asta nu ai mai remarcat!

  • Nea Buican
    Posted at 14:08h, 29 iunie

    Eh.. frumos oras era Bucurestiul pe timpul meu, avea o inima proprie si era mai civilizat decat astazi. D’apoi ce de cantecele era cu el „Copilasii cand ii cresti sa’i trimiti la Bucuresti”, „Fetite dulci ca’n Bucuresti..” si „Bucuresti, Bucuresti” . Eu le stiu pe toate ca doar am fost acordionist. M-am bucurat foare mult de viata asta de Bucuresti… ce timpuri.. uite asa m-am apucat sa scriu si eu un blog.

  • Vlad
    Posted at 16:31h, 29 iunie

    Se tot vorbeste de faptul ca se strica fata bucurestiului cu aceste cladiri noi, moderne, dar din cate stiu farmecul „micului paris” consta tocmai in arhitectura „haotica” cu stiluri arhitectonice, teme orientale alaturi de cele occidentale etc prezente la cladiri alaturate sau chiar in cadrul aceleasi cladiri. Si sa nu uitam ca si in piata catedralei sf. stefan din viena (un monument de o inestimabila valoare arhitectonica) exista o cladire de otel si sticla.

  • Klin
    Posted at 22:17h, 29 iunie

    110 % de acord cu tot ce e scris mai sus

    „sa facem legea metropolei, sa dezvoltam orasul asta pe orizontala, sa facem cai de acces cu trenul, metroul sau o sosea de centura din toate suburbiile, sa incercam sa scoatem lumea din blocurile gri si sa o ducem in ce a mai ramas din Codrii Vlasiei.” , de ce nu a vazut si inca nu vede nimeni care are puterea necesara aceste lucruri [oarecum evidente] si de ce nu le implementeaza? Asta ar fi o intrebare retorica, stim de ce, e mai usor sa latri la teve despre ‘autostrazi suspendate pe sub panza freatica’ decat sa schimbi ceva…
    Ma doare sa vad Bucurestiul devorat de rechini care`si urmaresc numai propriile interese fara sa le pese ca si ei traiesc in acelasi haos care il creeaza…

  • Andrada
    Posted at 00:27h, 02 iulie

    Draga domnule Serban Huidu… ma gandesc ca daca tot v ati pus in cap sa realizati o emisiune despre b’estfest si ce se intampla acolo ar trebui sa va informati intocmai. Tin sa precizez ca nu exista trupa Patrice, nu exista baietii de la Patrice, exista doar un baiat care se numeste Patrice si care se intampla sa imi placa mie foarte tare…si, mai departe, se intampla sa ma deranjeze oarecum ca va dati cu parerea despre „baietii de la Patrice” in necunostinta de cauza. Maine la b’estfest o sa cante si sotia „baietilor de la Patrice”, Ayo, care e la origine romanca…asta asa, ca sa stiti.
    Puteti de pe acum sa va pregatiti discursul… iata, aceasta cantareata a surprins pe toata prin faptul ca s-a dovedit a fi bigama…Ayo fiind casatorita cu toti „baietii de la Patrice”.
    Ce am invatat noi?? … noi am invatat sa ne documentam inainte sa deschidem gura. 🙂

    asa e! probalil ne-a luat valul cand am vazut pe scena 10 baieti cu instrumente! in rest bestival rullezzz

  • robert
    Posted at 16:27h, 02 iulie

    bai baiete – da’ progresezi nu gluma. Felicitari. Din bine in mai bine. Lucru rar prin Romania. Ti-aduci aminte ca acum vreo 2 luni iti spuneam ca potae ai schimba cronicutza cu ceva mai serios? un talk-show, o masa rotunda cu subiecte fierbinti, o lucratura cu rost la oamenii importanti, nu ciocaneli la vedete de 2 bani si siliconate de televizor….
    revenind. Probabil ca cea mai importanta problema este aglomeratia de cladiri de bioruri in centrul Capitalei (centrul, in conceptia larga care se intinde pana in zona Aviatiei si nu gandit strict la arealul Piata UNiverstatii-Piata Unirii). daca ar aparea o lege care a interzica constructia de cladiri de birouri la mai putin de 5km de limita acestui centru s-ar ezolva problmea si pe rezidential!!!! Modelul clasic ar trebui sa fie Boston (considerat de arhitecti cel mai frumos oras din lume, sau chiar New York cu al sau Manhattan). Adicatelea, care va sa zica, trebuie sa masam musai toate namilele din sticla si otel undeva intr-un perimetru binedefinit, in care sa poate ridica si 1000 de etaje, dar din care sa nu iasa. Ideal ar fi perimetrul Pipera – Stefanesti-Tunari-Otopeni-Baneasa, iar pentru echilibrarea Capitalei in vest unul similar in zona Ciorogarla-A1. Cladirile deja existente ar trebui transformate obligatoriu in hoteluri, iar cele care ar dori musai sa supravietuiasca sa li se permitafunctionarea numai in conditiile in care pot dovedi ca ua contracte de inchiriere pentru parcarea masinilor tuturor angajatilor din cladire + alte 100 de locuri pentru furnizori ci clienti. Practic Bussinesul blocheaza expansiunea orasului, care la randul ei aduce traficul si blocajul orasului sesizat de fiecare dintre noi.
    Putem face zeci de sosel, strapungeri, autostrazi etc – daca nu scoatem afara din oras zgarie norii fumegatori adios si un praz verde sa se intample ceva normal in periferie – adicatelea suburbii, scoli, gradinitze, biserici, terenuri de sport, licee, markete, teatre, cinematografe, mall-uri de orase mici, centre comerciale langa fiecare parc de vile. Un centrultz de unde sa iti vina laptele, vinul, ziarul , cafeaua, sa ai o spalatorie, o farmacie, un ATM, etc….

    multumesc maestre! ideile sunt bune. cum facem? ne trebuie un primar!

  • robert
    Posted at 13:43h, 03 iulie

    curios…..am comentat ieri (de bun simt, zic eu) acest articol si nici azi nu constat sa apara comentariul meu.Presupunan ca a fost oarece pe „net” o sa reiau, mai succint ideile.
    In primul rand – constat ca esti pe un drum bun frate drag. Imi place modul in care te exprimi cand gandesti macro. Cum te afunzi in cronicutze marunte despre zavorance si mirciulici cum dai in gard.
    problema maxima in acest oras este lipsa unei aplicatii (copy paste!) intalnite in cele mai frumoase orase ale lumii (Boston, cap de lista) dar si cele urate precum New York sau prin Asia de SE. Intr-un oras normal nu se construesc cladiri inalte la ointamplare si mai ales cele de birorui nu se construeisc decat in areale fixce. daca von scoate cladirile de biooruri din oras (sa facem 3 areale : Pipera-Tunari-Otopeni-baneasa, zona Militari -A1 si zona Pallady-A2) rezolvam si rezidentialul care va deveni brusc interesat de periferia ilfoveana Astfel rezolvam si traficul.

  • dan
    Posted at 17:10h, 03 iulie

    voi face un pas bun ca voi in bucuresti la facultate?

  • Klaudia
    Posted at 01:34h, 04 iulie

    Despre Bucuresti de la o pitesteanca

    Am venit la capitala sa invat carte. Dar am invatat altceva. Ca aici nu conteaza decat sa ai silicoane si ca faci pe prostul in speranta ca ajungi vreo asistenta la TV. Trist, dar asta e imaginea pe care mi-am facut-o despre Bucuresti. Sa stii ca mai incap o groaza de elemente urate ce se imbina ca un puzzle dar ma limitez doar la asta…

  • Georgiana
    Posted at 13:53h, 08 iulie

    ai foarte mare dreptate.Oare Bcurestiul va arata ca altadata?Ce pacat ca Bucurestiul poate fii salvat doar de primarul ales de buresteni,iar oameni aleg de obicei prost.Desi oamenii stiu ca
    politicieni nu vor face nimic,ei totusi se duc la vot.Eu nu mai vreau sa votez din cauza clasei politice de acum.

  • PussyCat
    Posted at 14:19h, 08 iulie

    Bucurestiul nu mai este ce era odata 🙁

  • Vlad Todor
    Posted at 01:28h, 23 iulie

    serbane, ai mare dreptate despre tot ce zici tu aici.
    ma bucur ca sunt romani ca tine inca. si vad ca sunt multi care iti dau dreptate.

    bravo

  • dianet
    Posted at 11:25h, 10 iunie

    Mi-e dor, mi-e tare dor…de Bucurestiul tineretii mele Ma simt ca un strain intr-un oras pe care nu-l mai recunosc.Pacat….

  • Pingback:Bucuresti | Elucubraţii
    Posted at 11:22h, 13 iulie

    […] Citez articolul pe care il gasiti aici: […]

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.