Lectura - Serban Huidu
1119
post-template-default,single,single-post,postid-1119,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Lectura

Iata un post care sigur nu va avea 800 de comenturi ca cel cu si despre Mircea Badea, dar de care voi fi mult mai mandru!

Am venit duminica de la Brasov, unde am intrat intr-o librarie si am cumparat cateva carti! Nu stiu daca am eu vreo rotita stricata in cap, dar nimic nu se compara cu o carte buna sau cu bucuria de a scrie pe ea cu stiloul data si locul de unde a fost cumparata! Mi-a ramas asta din copilarie cand, rafturile bibliotecii mamei erau burdusite cu carti care aveau pe prima pagina data si locul de unde au fost cumparate!

In goana noastra nebuna dupa glorie, bani, virtute, evolutie sociala si alte tampenii ale lumii moderne, aproape am uitat de starea aia de bine pe care o ai cand termini de citit o carte buna!

Uneori ma bucur ca in copilarie aveam doar doua ore de televizor si alea cu Cantarea Romaniei! Pe atunci prietenii mei erau: Tom Sawyer si Huckleberry Finn, Tarzan si francezul, toate personajele lui Jules Verne, iar mai tarziu moftangii lui Caragiale. Am navigat cu goeleta Speranta de la Sulina pana in Patagonia, m-am razboit la turniruri cu cavalerul Ivanhoe, apashii lui Winnetou erau prietenii mei, am fost la curtea regilor Frantei cu personajele lui Dumas, am trait la intensitate maxima aventurile Ciresarilor si ma intrebam cum o arata frate un conac adevarat ca ala de „la Medeleni”?
Oricat ar parea de „usurele” cartile astea acum, ele mi-au deschis gustul pentru lectura, mi-au format vocabularul de azi si mi-au rascolit imaginatia. Astazi intre doua personaje fioroase de pe Cartoon Network, copiii nostri servesc un episod de Warcraft, iar aia micii in loc de povestiri citite de bunici baga nasu’ in dvd-uri cu desene!

A si sa nu uit: am scris postul acesta pentru a va face pofta de lectura si o recomandare: o carte clasica a unuia dintre scriitorii mei preferati, Ernest Hemingway! Nu a mai fost publicat in Romania din anii 60! Va recomand „Batranul si marea” aparuta la editura Polirom in traducerea lui Radu Pavel Gheo:

Batranul si marea e o alegorie despre viata si moarte cu un singur personaj! Este cartea facuta probabil cel mai aproape de chipul si asemanare lui Hemingway, cunoscut ca fiind un aventurier destul de singuratic, cu o personalitate covarsitoare si un pescar inrait! Sunt doar 173 de pagini pline de inteles si spectacol al vietii! Dupa ce citesti „Batranul si marea” politica moare, aglomeratia in oras dispare, nervii cotidieni se estompeaza! Sunt niste minuni oferite de lectura! Aduceti-va aminte de ea!

later edit:
incepand de azi si pana duminica la Romexpo se desfasoara targul de carte Gaudeamus! faceti un efort si intalniti-va cu lectura! Eu voi trece pe acolo!

138 Comments
  • lae
    Posted at 02:11h, 18 noiembrie

    iar pt restul … exista filmul ….

    edit by serban:
    adica mura in gura…adica moartea imaginatiei!

  • Dan
    Posted at 02:39h, 18 noiembrie

    Vezi? Asta e cusurul tau… De-aia n-o sa te imbogatesti niciodata, n-o sa-ti permiti nici macar un clubusor de fotbal, daramite un palat. Ce sa-ti fac? Daca dai banii pe prostii si ai numai gargauni in cap.

    In alta ordine de idei, sau poate in aceeasi, recomand calduros Umbra Vantului (Carlos Ruiz Zafon, http://www.polirom.ro/catalog/carte/umbra-vintului-1951/ ), o carte despre Cimitirul Cartilor Uitate, scrisa si mult premiata la inceput de veac XXI.

  • Rimel
    Posted at 02:57h, 18 noiembrie

    Tocmai am terminat şi eu cartea lui Radu Tudoran 🙂

    edit by serban:
    care dintre ele ca-s mai multe! pe maestru l-am prins in viata prin 1987 am autograf pe „toate panzele sus!” iti recomand si „Un port la rasarit” un roman pe nedrept uitat din motive politice! ca o ironie a sortii Radu Tudoran(Nicolae Bogza pe numele sau adevarat) a fost fratele mai mic al lui Geo Bogza scriitorul prolet cultist al perioadei post belice!

  • Florentina
    Posted at 03:41h, 18 noiembrie

    Frumos scris si foarte buna cartea recomanda.sunt intru totul decord cu tine ,numai ca ai uitat ceva ….noi astia trecuti de 25 de ani am mai citit de voie de nevoie si bine ne-a prins ,dar ce te faci cu parintii care-si lasa copiii in fata televizoarelor si calculatoarelor ,ore in sir fara sa aiba macar habar ce fac ? cartile sunt faorte bune insa trebuie sa le intelegi si cine spune ca filmul e mai bun decat o carte ,insemna ca nu a citit in viata lui o carte .

  • Dan
    Posted at 04:09h, 18 noiembrie

    Eu inca mai muncesc la Orbitorul lui Cartarescu. Dupa ce am inceput sa prind mesajul nu m-am mai putut dezlipi de ea.
    Nu-mi place sa judec pe altii dar cred ca e si vina parintilor daca se pierd copiii in desene animate. E mult mai usor sa-i uiti in fata televizorului decat sa comunici cu ei. Si eu fac greseala asta destul de des si probabil ca o sa trag ponoasele mai tarziu.

  • nicdan
    Posted at 08:27h, 18 noiembrie

    Cititul are efecte secundare periculoase: ganditul! Politicienii s-ar putea sa nu agreeze asta. Serbane: esti un revolutionar si un anarhist!

  • andruscana
    Posted at 09:01h, 18 noiembrie

    Vara aceasta am recitit „Fiul risipitor” de Radu Tudoran si „Panza de paianjen” de Cella Serghi..Recomand o carte abia publicata la Humanitas..”Surprins de bucurie”(Surprised by joy )de C.S.Lewis

  • mickey999
    Posted at 09:10h, 18 noiembrie

    Mr. Hemingway a scris carticica respectiva aflindu-se in Cuba…asta se intimpla prin 1950.Oricum , patru ani mai tirziu se pare ca a umflat si un premiu Nobel pentru literatura de pe urma cartii respective.Si la putina vreme dupa carte au facut shmecherii filmul cu Spencer Tracy.Se asteptau ca Spencer Tracy sa mai ia un Oscarash pentru interpretare da’ surpriza cea mare a fost ca filmul a luat un Oscar pentru muzica facuta de un rusnac.
    Oricum , gagiul joaca magistral pentru vremea aia si as putea spune chiar si pentru vremea asta!
    La noi , comunistii il bagau pe tzeava din cind in cind sperind sa se plictiseasca poporul si sa se culce. Eram pushti pe vremea aia da’ ma lasau ai mei sa stau la film pina la sfirsit tot timpul.
    Ca veni vorba de filme pe care le repetau de te innebuneau idiotii…Mai tineti minte ca in fiecare an de 1 Mai era difuzat clar „Zidul” sau „Misiune Speciala” , iar de 23 August nu se putea fara „Stejar Extrema Urgenta” iar mai nou „Noi Cei din Linia Intii”.
    O alta carte faina pe care am citit-o intr-o noapte la luminare (ca opreau lumina in oras la 12 noaptea pina la 6 dimineatza , imbecilii!)a fost „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey care a scris respectiva carte dupa ce a avut o experienta similara intr-un azil de sandi-pandi.Tin minte ca facea parte din colectia secolului XX.
    Tare si filmul dupa cartea asta!
    Recunosc …nu m-am dat in vint dupa filozofie si alte nebuneli. Deh, n-am avut loc de Becali. El i-a cumparat toate cartile aluia din America de Sud…cum ma’sa il cheama ca e tare la moda printre fandositi acu’.?
    Apropo de fandoseala …tare as vrea sa-l iau pe Becali la un concert Cannibal Corpse!
    M-as slobo-hobo pe mine de ris !

  • 2na
    Posted at 09:18h, 18 noiembrie

    Recunosc, m-am indragostit de Radu Tudoran in momentul in care i-am descoperit colectia Sfarsit de Mileniu. Si asta a ramas pana in ziua de azi micul meu secret. Iata ca l-am zis azi. Si inca un scriitor pe care il gasesc mai greu este Marin Sorescu. Am ramas uimita sa vad ca era pe raft in librarie un singur exemplar, al unui singur roman. Dar acum este al meu. :d

  • Serban Razvan
    Posted at 09:28h, 18 noiembrie

    Iti recomand un scriitor mai apropiat de zilele noastre, un romanas mutat prin SUA si mai apoi Canada dupa vremea Scarbavnicului Madular (a se citi Ceausescu).
    Este vorba despre Andrei Codrescu, un om cu o viziune bine ancorata in realitate, ale carui carti s-au vandut foarte bine prin state. Si ca sa fiu mai exact iti recomand Wakefield.

  • Raluca
    Posted at 09:29h, 18 noiembrie

    mi-a placut la nebunie postul tau (m-am intors cu gandul la anii copilariei pt cateva clipe) si chiar daca nu am nimic de important de adaugat am vrut sa-mi exprimi si eu acordul cu cele scrise

  • Dana
    Posted at 09:31h, 18 noiembrie

    Serban, m-ai facut sa imi aduc aminte cu mare drag de copilarie :). La Medeleni … ma visam Olguta. Apoi cine a citit „Extravagantul Conan II”, sigur se gandea ca are o matusa Ralita. Nimic nu se compara cu o carte buna!

  • Valeriu
    Posted at 09:51h, 18 noiembrie

    Da si mie mi-a placut sa citesc aceste carti, in special cele scrise de Karl May.
    Acum mai rar cu cititul. Dar mai fac eforturi din cand in cand pentru a citi o carte. Este un sentiment frumos, imi mai a duc aminte de perioda cand doar citeam carti.

  • gerula
    Posted at 09:58h, 18 noiembrie

    Am avut si eu o exprienta de acest fel.Doream de mult sa recitesc anumite carti pe care nu le mai aveam in biblioteca.Am gasit un site (nu-i dau numele, sa nu zici ca-i fac reclama )unde am putut comanda cartile cautate.Cand le-am primit si am deschis coletul am avut sentimentul ca mi-am reintilnit niste priteni de demult carora le duceam dorul.Bineinteles,erau carti „la mana a doua” gen anticariat.Dar am simtit si un gust amar,cand un prieten de-al meu ,care era de fata cand am primit coletul ,m-a intrebat:”de ce te bucuri asa pentru niste vechituri pentru care ai mai si platit?”Acelasi prieten m-a sunat intr-o zi sa-i spun,pe scurt,despre ce-i vorba in „La scaldat” de Ion Creanga,pentru ca fiu-sau avea de facut un rezumat.M-am oferit sa-i dau cartea ca fiu-sau sa citeasca singur Amintirile…Stii ce mi-a raspuns?:”Ala micu’al meu n-are rabdare sa citesca si nici n-are timp.”Pacat!

  • Valeriu
    Posted at 10:00h, 18 noiembrie

    Chiar ai dreptate in legatura cu calatoria calatoria goeletei Speranta incepand de la Sulina.
    Imi aduc aminte de „Toate panzele sus” a fost o carte pe care am citit-o la recomandarea tatalui meu si mi-a placut.
    Dupa ce am citit carte am fost la Sulina (in perioada respectiva am locuit aproape de Sulina, in localitatea Crisan) sa vad acele locuri, care erau destul de schimbate, dar a fost un sentiment placut.

  • Vio
    Posted at 10:07h, 18 noiembrie

    Ma gindesc sincer . la acasta generatie de ,, tineri”de 30-40 ani, care a trait cu multe frustrari legate de lipsa informatiei , a discotecilor , a revistelor , a mincarii chiar, dar care desi nu au iubit scoala foarte mult au citit enorm formindu-si un bagaj de cuvinte care astazi ii ajuta in ceea ce fac . Le spun uneori elevilor mei aceste lucruri , le explic situatia in care trebuie sa povesteasca un film prietenilor , cum fac ? cu iii, sssss , hhaaa , dai , trage , zbang , brrr , de ce ? pentru ca nu au cu ce !!! , n-au vocabular , n-au posibilitati de exprimare . Stii cum se uita la mine , ceva de genul – Bai profule , esti un tip deschis , poate cool , dar cu fazele astea cu cititul lasa-ne , ca bagam un LOL si praf te facem .
    Cu respect.
    P.S. pe blogul meu plecatdeacasa.blogspot.com , i-am rugat sa nu folosesaca emoticoane , pe toti cei care lasa comentarii , si cum majoritatea sunt elevi , le-am explicat ca este un exercitiu bun sa scrie cuvintele corect , pentru ca am descoperit ca unii dintre ei cred ca unele chiar se scriu ASHA.

  • Crisia
    Posted at 10:08h, 18 noiembrie

    Din „La Medeleni” mie mi-a ramas o expresie: „verde ca Lunca din Mircesti”, pe care o folosesc si-n ziua de astazi.
    Zilele astea am grija de nepoata mea de clasa intai. Fac temele cu ea si a invatat deja patru litere : a, r, m, u. O pisez zi de zi cu cititul, care i se pare cel mai dificil, dar cat mai sta la mine nu ma las si o bat la cap mereu. Ca sa nu apuce sa se dezguste de citit sau sa i se intipareasca in minte ca-i ceva dificil. Mi-as dori sa ajung s-o vad nelasand cartea din mana pana nu o termina, asa cum eram eu in copilarie si adolescenta.

  • Vio
    Posted at 10:08h, 18 noiembrie

    Serbane , te ascult pe net , si vad ca nu ai auzit de Pasul Bucin , intra pe blogul meu , la denumiri ciudate si vei vedea . Cu respect

  • Neuman
    Posted at 10:13h, 18 noiembrie

    Mie mi-a placut tare mult romanul „Vin ploile ” de Louis Bromfield, am inteles ca in situatii critice, fiecare dintre noi aratam adevarata noastra fata.

  • BABILONUL IMOBILIAR
    Posted at 10:19h, 18 noiembrie

    …Superba lectura!

    Radu Tudoran are si alte romane de calitate (nu pe acelasi calapod expus aici), „Flacarile” si ” O mie una lovituri de tun” de ex…Iar frate-sau Geo Bogza n-a fost un proletcultist infocat si nici n-a avut continuitate in demersul sau (prin anii 1970 i-a mai trecut mult din „hei-rup”-ism-ul socialist…); in plus, multi scriitori mari au avut accente de stanga, comuniste chiar (pai Hemingway, de ex…?).
    Au fost si altii in partea cealalta a extremei, la noi sau „afara”.

    Insa, nu ramane nimeni in cultura cu astea…, daca nu ai valoare, nu te mai pomeneste nimeni nici in viitorul apropriat, nici peste ani.
    Pastrand proportiile, dincolo de „infocarea” politica si manifestarile lor in ea, de ex, Vadim si Paunescu au totusi multe poezii admirabile (exclud lingusirea pro-comunista si cultul personalitatii lui Ceusescu de pana in 89 si chiar dupa, la ambii).

    Sunt cu duiumul dintr-aia cu excese proletcultiste, demagogice…, de extrema dreapta, fasciste chiar etc, care nu lasa nimic…, nu sunt pastrati de memoria culturala a unui neam si figureaza doar la „index nume” (cel mult).

  • Ani
    Posted at 10:27h, 18 noiembrie

    Comoditatea si oboseala ne fac sa „uitam” de carti si sa apelam tot mai des la televizor sau calculator… eu am avut televizorul stricat cam o luna de zile … si pot sa spun ca in perioada asta am citit mai mult decat as fi citit intr-un an intreg… si, mi-a fost foarte „benefica” schimbarea asta, pentru ca m-am obisnuit ca, saptamanal sa imi cumpar cate o carte noua, asa ca, biblioteca mea creste!

  • icsuleasca
    Posted at 11:15h, 18 noiembrie

    Creste inima-n mine…a se citi “ma inunda endorfinele” cind realizez ca mai sint oameni fara creier spalat si al caror drog –sau macar colac de salvare- il reprezinta lectura. Mi se parea o cauza pierduta si multa vreme am crezut ca ar trebui s-o facem pe furis, sau sa n-o mentionam sub nici o forma, intrucit in societatea noastra risti sa fii privit ca un paria in atari conditii. Concluzionez in nume personal: trebuie ca fac ceva bine in ultima vreme, ca am inceput sa tot dau de oameni de calitate…Ma-nclin!

  • mariusica
    Posted at 11:20h, 18 noiembrie

    adevarul este ca am uitat sa citim in pricipal din lipsa timpului si a faptului ca in primii ani dupa revolutie cartile au avut un pret prohibitiv in locatiile librariilor au aparut carciumi si sali de jocuri si noi suntem prea ocupati si stresti de serviciu sa mai avem timp sa citim in afara de pagina 5.Eu personal multumesc sefilor ca de 1 an am un program ffffff lejer si am timp sa cumpar 1-2 carti pe saptamana dar mai ales am timp sa le citesc.Si mai bucura un fapt romanii totusi sunt avizi de cultura dar nu prea mai au unde s-o gaseasca( vezi ce bine se vand cartile care apar cu vreun ziar sau revista sau succesul targurilor de carte)

  • andreea
    Posted at 11:21h, 18 noiembrie

    Un lucru bun post ul asta al tau, am avut si eu o perioada in care „am uitat” sa mai citesc, o perioada in care am inlocuit cartile cu ziare, reviste, internet si televizor si ai dreptate nimic nu se compara cu o carte buna.”Batranul si mare” am citit-o in anii de liceu nu e printre preferatele mele dar e o carte buna.

  • Diana
    Posted at 11:21h, 18 noiembrie

    Mi-a placut ce am citit azi pe blog. O sa citesc ” Batranul si marea”. Nu-i totuna sa vezi un film sau sa citesti o carte. In copilarie si adolescenta eram avida dupa lectura si citeam non-stop mai ales in vacantele de vara. Cartea care m-a marcat a fost „Panza de paianjen” a Celei Serghi si nu numai, „Fiul Risipitor” al lui Radu Tudoran si multi altii. Pacat ca acum nu mai apuc sa citesc atat cat mi-as dori…

  • docica
    Posted at 11:35h, 18 noiembrie

    Serbane, reciteste articolul! Ai 2 cacofonii. La prima, mi-am zis: se mai intampla, euforia scrisului la inspiratie! Dar la a doua deja am zambit trist: nu ti se pare ironic sa afirmi ca ai avut o lectura bogata care ti-a format vocabularul de azi si sa faci 2 cacofonii? Oricum… mai bine reeditezi!
    Iar in legatura cu exprimarea si cititul: si eu sunt profa… si de fiecare data cand elevii mei se exprima in argou le zic: da, foarte bine, ai inteles, dar acum, vreau sa exprimi acelasi lucru intr-un limbaj literar (eu fiind profa de romana), asa ca la clasa a…(predau la liceu)…nu ca la 10 ani(eventual clasa a II-a)! De obicei rad, dar se conformeaza.
    Iar ca sa intru si eu in spiritul articolului, recomand cartea mea preferata: Poveste fara sfarsit, Michael Ende.

    edit by serban:
    se vede ca esti profa….defect profesional…totusi unde sunt cacofoniile?

  • Adrian din Arad
    Posted at 11:39h, 18 noiembrie

    Se pare ca ne asemanam mult, cum am primit cartea (comand online deoarece nu am timp sa merg sa le cumpar), o scot din cutie, am notat data, numele meu si ma semnez. Biblioteca proprie este undeva la un … rezonabil 300 titluri … ok … stiu … putin … da’ inca sunt la parinti in casa … si colectia mamei mele (ea mi-a insuflat pasiunea pt. citit) este indeajuns de seriasa … undeva la 1.000 – 1.200 titluri … Cand voi ajunge sa imi vad apartamentul gata si ma voi muta … voi lua doar colectia mea … ulterior cand voi avea locul pregatit … voi creste si eu colectia …

    Imi amintesc cu placere si amuzament de o intamplare din scoala generala: in ora de Educatie Civica (da, se mai facea asa ceva pe vemuri, inca imediat dupa revolutie) profa m-a prins in banca cu 2 carti deschise … credea ca eu copiez la ea la ora sau imi fac tema pt. alta ora … m-am trezit cu un dos de palma peste ceafa, cartile (imprumutate de la biblioteca scolii) „confiscate” si … cu o mustrare serioasa in fata clasei … de ce? pai citeam in timpul orei (nu ca ar fi fost interesant ce ne zicea, pardon dicta, profa) … Mi-a fost jena sa merg la biblioteca vreo 2-3 luni … pana cand nu am mai rezistat … am luat din nou acele carti … le-am citit … si acum … hehehe … inca imi amintesc de cum am fugit pe coridor dupa profa sa ii cer cartile sa le returnez la biblioteca …

    Din facultate si pana acum (vreo 5-6 ani au trecut) am citit mai putin … asta este … daca lucrezi zi – lumina sa castigi un salar acceptabil sa poti sa iti iei un apartament de 50 m patrati la un pret care in urma cu 5 ani cumparai o casa … 🙁 acum sunt mult prea apasat de griji si probleme … de aia ma refugiez in cate o carte … asa un 10 minute … o data la 2-3 zile … ma cam doare … mai ales la buzunar cand platesc cate 50 RON (juma’ d e milion) pe cate o carte de calitate …

    Iata am ajuns si in punctul in care … cum era pe vremuri … nu prea poti sa iti permiti o carte … si de la anticariat … parca nu iti vine sa iei o carte … deoarece nu mai sunt ingrijite cartile … si in plus calitatea … lasa de dorit …

    GATA, ma intorc la munca 🙁

  • Anca
    Posted at 11:43h, 18 noiembrie

    Sunt perfect de acord cu tine…Iubesc cartile si bucuria si linistea de a citi o carte nu se compara cu nimic in lume. Visez la un birou numai al meu cu rafturile pline de carti, unde sa ma toate titlurile mele preferate.
    Credeam ca numai eu am mania de a scrie pe carti data si numele. Ma bucur ca sunt si altii care gandesc ca mine.
    Din dragostea pentru carti am facut si un site, sau incerc sa fac unul…cartipreferate.ro. Pana acum nu prea am avut utilizatori, dar nu ma las.

  • andreea
    Posted at 11:45h, 18 noiembrie

    Sa nu crezi ca in ziua de azi lectura a fost uitata: nu e zi in care sa nu vad in tramvai si metrou macar o singura persoana prinsa in subiectul unei carti bune.Printre ultimele pe care le am citit a fost”Din psihologia poporului roman” de Dumitru Draghicescu si v-o recomand pt ca ajuta sa intelegem de ce suntem cum suntem.

  • Marele Han
    Posted at 11:46h, 18 noiembrie

    Fain post, chiar mi-era dor sa citesc si ceva despre calitate, nu doar cantitate si critica. Felicitari!

    in alta ordine de idei, eu incep sa-mi fac o colectie de mp3-uri cu vechile inregistrari Electrcord, sa-mi invat viitorii pustani cu diverstiment de calitate: povesti de pick-up (mai tii minte? :P), nu mizeriile cartoon network

  • Nog
    Posted at 11:47h, 18 noiembrie

    Permite-mi sa te contrazic putin Serbanica.
    Fac parte din prima generatie cu afinitati catre cartoon network si jocurile pe calculator. Despre cartoon network nu pot sa spun decat ca e o sursa destul de buna pentru invatarea unei limbi straine. In clasa a 6-a cand mi s-a introdus prima data engleza in programa scolara eram cel mai bun din clasa pentru ca de cativa ani ma uitam la Dexter’s laboratory si multe altele. Practic de acolo am invatat engleza la nivelul avansat la care sunt si astazi.
    Cat despre jocurile pe PC, ai dat un exemplu oarecum gresit. Warcraft mai mult decat alte jocuri, a declansat un fel de cult in toata lumea. Pe baza subiectelor jocurilor Warcraft s-au lansat o gramada de volume ce relateaza istoria celor petrecute in jocuri.

    Ca si concluzie, intr-adevar nu se mai citeste ca odinioara, dar totusi se citeste si pe langa asta chiar si jocurile pe calculator sau televizorul ajuta la dezvoltarea culturii, intr-o masura mai mica sau mai mare.

    P.S. Carti recomandate de mine :
    * Seria Dune – Frank Herbert
    * Seria Destinatie Vid – Frank Herbert
    * Ciuma Alba – Frank Herbert
    * Seria Ender – Orson Scott Kard
    * Seria de romane semnate Sven Hassel
    * Seria de romane cu Sherlock Holmes semnate Arthur Conan Doyle
    * Fata Capitanului – Alexander Pushkin
    * Dama de Pica – Alexander Pushkin
    + Tot ce inseamna legende/mitologie nationala si internationala

  • Rainy
    Posted at 11:55h, 18 noiembrie

    Frumos articol, ma ragasesc in el in mare parte. Iar „Batranul si marea” este o carte excelenta, am citit-o in liceu si imi aduc aminte ca m-a tinut doua nopti treaza.
    Daca tot suntem la capitolul asta, recomand Milan Kundera – Ignoranta, o carte despre efectele comunismului asupra mintii si modului de viata al oamenilor. Iar o alta carte care m-a marcat, si pe care o recomand, este cea a lui Nicolae Steinhardt, „Jurnalul fericirii”.

    edit by serban;
    jurnalul fericirii ti l-am recomandat eu indirect in urma cu ceva ani pe forum! l-am prins in viata si pe Nicolae Steinhardt-parintele bibliotecar de la Rohia eram prea mic sa-mi dau seama ce onoare mi s-a facut…..realizez acum!

  • Cody
    Posted at 12:00h, 18 noiembrie

    Lecturi ca „Toate panzele sus” sau „Ciresarii” imi vor ramane mereu in amintire ca un timp petrecut intr-o lume de vis, intr-o lume mai buna care te impiedica sa vezi realitatea din acele vremuri mizere si atat de restrictive . Sa pui un copil din generatia actuala sa citeasca „Ciresarii” de exemplu, e o intreprindere ratata din start – actiunea din roman nu mai are nicio rezonanta la ora actuala, aroma aceea specifica a aventurilor din vremea comunismului azi pare desueta si de neinteles – mai mult – era un roman care te forma ca adolescent, iti dadea o anumita tinuta si te facea sa pretuiesti prietenia, frumusetea naturii, spiritul de aventura . Azi copiii sunt formati intr-un cu totul alt mod din nefericire si nu doar calculatorul e vinovat de asta – rabdarea de a citi un roman fluviu le lipseste cu desavarsire (bine – mai sunt si exceptii, dar nu ele constituie regula)insa ii vezi stand ore in sir sau chiar zile intregi pe un joc fascinant pe PC si nu poti sa-i invinovatesti chiar asa usor – noi ce-am fi facut daca am fi avut posibilitatile de azi de a ne distra si nu pe Mihaela si pe Rahan ? Sunt carti care doar noua, cei ce am trait atunci, ne vor produce nostalgie si a spera ca tanara generatie sa ne urmeze pe acest drum e o speranta desarta . Sunt totusi tineri si copii care citesc – chiar si carti in format electronic – insa altele sunt lecturile de azi – Harry Potter e un exemplu – si altul modul in care te formeaza ele ca om . Cat despre formarea limbajului cred ca o parte mare de vina o are si mass-media, dar nu trebuie sa-ti spun asta tocmai tie care te ocupi cu satirizarea acestui aspect – problema e ca daca cei care apar pe sticla nu au nici un respect pentru limba romana si se exprima ca din topor, ce pretentii sa ai la lol-urile copiilor – ce exemple au ei zi de zi in fata ochilor ? Ma bucur ca dupa atatea post-uri cu teme triste si derutante din actualitatea cotidiana, ai schimbat putin macazul si ne-ai amintit ca mai exista si arta de a citi si cartile care iti raman pentru totdeauna in suflet . In final nu pot sa spun decat un lucru – lectura e un lucru benevol si nu poate fi impusa cu forta .

  • Olga
    Posted at 12:15h, 18 noiembrie

    Sunt vremuri cand risipirea de sine este modul nostru de a trece de la o zi la alta.
    Am inceput sa recitesc cartile lui John Fowles,Daniel Martin, Magicianul,am simtit ca si tine placerea unica cand termini o carte care ti-a placut odata.
    Dragostea pentru lectura trebuie sa vina din interiorul nostru,in primii 7 ani de viata e important ai insufla copilului tau curiozitatea pentru carti doar asa va incepe sa citeasca.
    In fond, este o optiune personala a fiecaruia dintre noi.
    Mi-a placut cum ai scris, e bine ca din cand in cand sa o mai faci alegand „teme” de genul…Lectura

  • Raluca Baia Mare
    Posted at 13:01h, 18 noiembrie

    Data fiind situatia ca ingerasul meu pe nume Patrick a implinit 2 anisori, ma delectez citindu-i Cei trei purcelusi, alba ca zapada, scufita rosie, etc… sunt super, si el e foarte incantat, deci toata lumea e multumita.:)

  • Viorica
    Posted at 13:11h, 18 noiembrie

    A citi o carte, indiferent daca era considerata buna sau mai putin buna de multi cunoscuti si prieteni, a fost si este o mare pasiune. In anii copilariei mele se inventase „Cartea prin posta”. Majoritatea cartilor din biblioteca mea le-am platit cu banii economisiti de mine din diverse „prestatii artistice” de la Craciun, facand comanda prin posta. Am recitit de curand o carte aparuta prin 1971 la Editura Eminescu pe care v-o recomand cu placere.Se numeste PAPUSA si este scrisa de Boleslaw Prus – un scriitor polonez destul de bun.

  • anuk
    Posted at 13:27h, 18 noiembrie

    Mi-a placut tare mult ce ai scris aici…E prima data cand comentez pentru ca pana acum tot scriai despre chestii mondene, politica si alte alea… Citeam, ma hlizeam (mai ales la postul cu si despre Mircica) da atat…Nu aveam ce comenta, nu ma interesa…
    In schimb acest post ma intereseaza pentru ca sunt o cititoare (de carti, nu de bloguri :D) impatimita…Si nu am prins decat 5 ani din regimul comunist…Sunt un om norocos pentru ca am avut o familie care m-a invatat ca televizorul nu e totul si ca sentimentul pe care il ai cand citesti o carte ( nu neaparat buna) e complet diferit…E o alta lume, o lume unde iti e permis sa faci orice, sa visezi, sa iubesti, sa urasti, sa calatoresti in timp, sa experimentezi lucruri pe care nu ai cum sa le faci intr-o viata normala…Nu pot descrie in cuvinte ce am simtit atunci cand am terminat de citit Magicianul de Fowles sau Vraciul de Mostowicz…Carti exceptionale! A, sa nu uit de Tolstoi cu a lui Razboi si Pace!!
    Astea sunt titlurile ce mi-au venit acum in minte, dar sunt atatea si atatea care mi-au schimbat modul de a gandi, de a percepe viata… Mai recomand Forsyte Saga de Galsworthy! Nu-mi place sa povestesc ce mi-a placut la ele pt ca fiecare descopera altceva, pt ca fiecarui om ii atrage atentia altceva!
    Daca ne referim la ai nostri scritori, eu il ador pe Marin Preda (si nu pt Morometii) si pt alte carti senzationale, cum ar fi Cel mai iubit dintre Pamanteni, Delirul, Marele Singuartic.
    Stiu ca sunt foarte putini tineri ca mine care au auzit de romanele de mai sus sau, si mai rau, de autorii lor, nu stiu ce s-ar putea face, poate ca educatia de acasa e de vina, poate sistemul de invatamant, poate mass-media..NU stiu, habar n-am…Oricum e trist ca unii nici nu stiu cine e Rebreanu, Tolstoi sau Hemingway!!!
    Mai scrie artocole din astea…Sunt frumoase!

  • icsuleasca
    Posted at 14:02h, 18 noiembrie

    As vrea ca acest post sa fie parcurs –si inteles, daca nu cerem prea mult- si de cei care sint imbalsamati cu autosuficienta. Adica aceia dintre noi care afirma sus si tare ca ei nu au nevoie sa citeasca, ei sint dotati cu tot ce trebuie in mod “natural” sau sint autodidacti (fara alte materiale decit propria inspiratie…) si care, dupa parerea mea, sint mai periculosi decit manelistii sau alte categorii…
    Si ca sa fiu “in rindul lumii”, fac si o recomandare, pentru ca nu am ajuns inca la un nivel la care sa pot decreta ca am o lectura preferata…totul tine de moment, de dispozitie, etc. Citadela, Antoine de Saint Exupery

  • Iza
    Posted at 14:41h, 18 noiembrie

    Intr-adevar am cam uitat toti sa citim. De copii nici nu mai vorbim. Cand le vorbesti de o carte buna mai ca nu te trimit la exorcizare. E pacat ce se intampla. In curand vom vorbi toti pe mess si chiar o sa credem ca Ahile arata exact ca Brad Pitt

  • astea
    Posted at 14:46h, 18 noiembrie

    Comsunul excesiv de poezie/beletristica/filozofie, dauneaza grav sanatatii mintale.
    Eu sunt un norocos, am crescut intr`o biblioteca practic, fiind dintr-un oras mic unde televizoarele erau un lux, singurul loc de divertisment era biblioteca orasului. Am avu noroc si cu o bibliotecara deosebita, care a strans langa ea o mana de copii si i-a educat mai bine decat orice parinte. Ne-a indrumat pe fiecare in functie de personalitate spre un anumit tip de lectura. Recunosc, am trecut si eu prin faza cioran si nietzsche pe la 15 ani, dar dupa ce am scapat de teribilismul varstei am descoperit minunata lume a cartilor. Fiecare carte citita este o experienta in plus adaugata personalitatii. Nu exista interactiune mai puternica intre informatie si individ, practic citind tzi se intipareste in codul genetic informatia, mai ales cand rezonezi cu ea.
    Sunt un norocos ca m`am nascut cu ceva ani inainte de revolutie. Pe vremea aia pana si parintii citeau, chiar daca tata citea James Clavell si mama Sandra Brown sau colectia el&ea. Citeau, in fiecare seara pana adormeau.
    Mi-e dor de mirosul tomurilor invechite sub domul bibliotecii pline de igrasie.

  • Punkeru
    Posted at 15:10h, 18 noiembrie

    Cred ca lipsa lecturii a afectat generatia nascuta ianinte de revolutie si generatiile nascute dupa . Impreuna cu viitoara mea sotie ne-am promis ca vom instiga la citit copii nostrii (nu batandui la cap, citind starnindule curiozitatea).Se vede ca esti „bosorog” ma Serbane . Si cu toate ca iti citesc blogul de la primul post abia acum m-am simtit „intim” cu tine sa postez ceva si sa te tutuiesc lucru penru care imi cer scuze (penru tutuiala) . Respet si imi voi mai baga nasul pe aici.

  • Corina
    Posted at 15:14h, 18 noiembrie

    Imi aduc aminte zambind cum demult de tot am inceput sa citesc, la recomandarea tatalui meu, Ciresarii volumul 1. N-a mers, nu mi-a placut sau cum a zis tata nu era timpul lui. Cred ca un an mai tarziu am pus mana pe volumul 2, Castelul fetei in alb, l-am mancat pe paine. Si ala a fost doar inceputul, le-am citit pe toate cu viteza dupa aceea. O nebunie la varsta respectiva.

  • sculptorul
    Posted at 15:17h, 18 noiembrie

    E BINE ce faci!Ti-o spne unul din „70.Bravos!

  • Ita
    Posted at 15:37h, 18 noiembrie

    Si eu am citit multe dar in timpul adoliscentei..mai presata de liceu, mai prindeam gustul anumitor stiluri si uite asa am tot citit de la tom sawyer pana la „Romanul adolescentului miop”.
    Acum ma chinui de o luna sa termin „Masterul si Margarita” si nici decum nu reusesc…servicul ocupa tot timpul, dupa care oboseala iar in week-end-uri parca as sta mai mult cu cei dragi la o vorba

  • rh
    Posted at 15:57h, 18 noiembrie

    Radu Tudoran.. imi amintesc prin 88-89 am prins 3 din volumele din seria sf de mileniu.
    Mi s-au parut incredibile, in primul rand pentru ca nu imi venea sa cred ca au putut sa apara acele volume in aceea perioada. Cine le-a citit poate isi aminteste ca multe mituri „sovietice” erau acolo infirmate.
    Vlad Musatescu.. cred ca el e unul din cei vinovati de faptul ca acum sunt oarecum rotund. Carti deosebite si nu ma refer numai la seria jocurile detectivului conan 2, operatnea nisetru, cei tre veseli naparstoci ci mai ales la aventuri aproximative, oameni de buna credinta.
    Valeriu Anania m-a frapat si m-a atras cu a lui carte rotonda plopilor aprinsi, si cred ca nu exista cineva din generatia mea sa nu fi citit Bajenaru.
    Eu tot sper ca si ai mei copii sa citeasca, nu le-am impus nimic cum nici ai mei parinti nu mi-au impus ce sa citesc, mergand pe vorba: cand esti tanar poti citi orice, mai incolo o sa faci fara sa vrei selectii”. e adevarat ca atunci cand am vazut ca eram a 5-a si frunzaream decameronul a disparut cartea din biblioteca o ..perioada.

  • Alina
    Posted at 16:21h, 18 noiembrie

    Felicitari ptr blog si mai ales ptr post, cred ca ar trebui sa ne dea de gandit tuturor, e importanta lectura, asa cum e important si televizorul sau calculatorul..insa cu masura…

  • Rainy
    Posted at 16:31h, 18 noiembrie

    Stiu, Serban, nu esti singurul care mi-a recomandat Jurnalul fericirii. Am citit-o si am invatat multe din ea, motiv pentru care o recomand si eu acum mai departe, daca tot s-a iscat discutia asta despre carti. Discutiile de genul asta sunt din ce in ce mai rare in ziua de azi, din pacate.

  • kiki
    Posted at 16:36h, 18 noiembrie

    Serban, asta-i pentru mine cel mai frumos post al tau… ! Eu insit sa gandesc ca numai cine nu vrea nu mai si citeste! Si fiecare civintel pe care l-am scris este ales cu atentie… Cine a citit „inainte” , citeste si acum, cine a mers la teatru/ film ” inainte” merge si acum… asta cu „n-am timp” este doar o scuza jenanta… sigur, poti sa spui ca nu ai foarte mult timp sau ca nu ai timp pe cat de mult ai vrea , dar daca vrei… Pentru mine lectura este una dintre celelalte cateva placeri putin comparabile cu altele… o placere pe care caut sa mi-o ofer cat mai des. Si merg si la serviciu, mai am de lucru si pe acasa, privesc si la televizor destul de selectiv in ultimul timp, mai si gatesc si… iubesc. Dar citesc oriunde , oricat, oricum. recomandarea ta este dintre cele mai bune, o carte pe care daca n-ai citit-o macar o data in viata… la orice varsta… e ca si cum n-ai vazut Parisul, macar o data in viata… la orice varsta! Si eu fac o recomadare… veniti de maine la targul de carte Gaudeamus… surpriza este … cat Lumea… citeste!!

  • irina
    Posted at 17:37h, 18 noiembrie

    Fiind in facultate nu prea am timp sa citesc romane pe langa toate manualele de instructie pe care le am de citit deja. Vara insa am tot timpul din lume sa citesc destul. Vara trecuta numai am citit 12 romane si va recomand orice de Daphne Du Maurier sau seria Rougon Macquart de Emile Zola. Imi amintesc ca parintii mei niciodata nu m-au fortat sa citesc, ei nefiind mari cititori si biblioteca noastra fiind foarta miniscula. Pana intr-o zi cand am descoperit biblioteca prietenei mele si am inceput sa imprumut carti. Atunci am descoperit Enigma Otiliei de Cezar Petrescu cred. O carte superba de care nu m-am putut dezlipi si care as mai vrea sa o citesc din nou.

  • dan
    Posted at 17:39h, 18 noiembrie

    in goana nostra dupa senzational, „lumea buna” si cluburi de fite uitam de principii, de ce e normal, de prieteni de cel de langa tine…
    nu mai am prieteni.
    prietenul meu(il am de cand eram la gardinita) devine brusc mare iubitor de cluburi. refuza sa mai vina la schi si prefera compania altor cupluri „mai deschise”. mentionez ca fiecare avem prietene de 11 ani, eu intre timp m-am casatorit cu ea, el inca nu. ca sa nu zica ca sunt rau ,merg si eu de cateva ori in club impreuna cu noi lui prieteni. de obicei ajungeam pe la 11 iar la 12 maxim 1 noi plecam. intr-o seara am ajuns mai tarziu, pe la 1.30 si sunt surprins sa vad ca femeile se sarutau intre ele, prietenul meu pleaca la baie cand cu una cand cu alta iar iubita lui fuma tigara dupa tigara si manaca seminte, nu zicea nimic. noi plecam.
    a doua zi sotia mea a sunat-o pe iubita prietenului meu sa o intrebe daca totul este bine si aceasta i-a spune ca nu, dar…
    i-am lasat in pace in schimb le-am spus ca noi nu o sa mai mergem nicaieri cu noi lor prieteni. de atunci nu mai iesim, nu prea mai vorbim, unde am gresit? cand i-am spus verde in fata ce cred si el a negat totul? cand i-am zis ca asa fac pustanii si el nu mai e? ca facea misto de x si y iar el face mai rau decat ei?
    daca mi-ar fi spus ca asta ii place lui acum si asta vrea sa faca, noroc bun, asta e, as fi inteles. dar neaga si imi spune ca eu sunt cel care nu am vrut sa-i mai fiu prieten.
    sunt eu oare de moda veche, traditionalist si cu principii? am 32, m-am invechit?

    edit by serban:
    si eu tot 32 si uneori cred ca am 100!
    nu e ok ,dar oamenii cum isi astern asa dorm! prieteniile adevarate se numara pe degetele de la o mana iar din cate-mi spui tu aici prietenul tau e la vale, n-o sa se opreasca decat daca-l scutura ceva sau cineva rau! ori bine cu de-a sila nu se poate!
    totusi esti cam off-topic!

  • hamsia
    Posted at 17:45h, 18 noiembrie

    cind vad cite posturi sint, parca mai prind curaj, inseamna ca mai sintem din astia care citim. eu l-am descoperit (din pacate abia anul asta) pe Orhan Pamuk. Am refuzat sa-l citesc numai pentru ca ma gindeam la politicile din spatele Nobelului pentru Literatura… dar mi-am invins prejudecata si sint deja la a treia carte. vi-l recomand, dar trebuie sa va gasiti starea, sa fie „liniste” in mintea voastra si sa vreti intr-adevar sa descoperiti scriitura.
    in ceea ce-i priveste pe copiii de azi, nu vreau sa spun nici ca e bine, nici ca e rau. asta e lumea lor, diferita de cea a copilariei noastre. poate ar trebui sa acceptam faptul ca sint diferiti, si ca n-ar putea supravietui in viitorul de metal si sticla daca n-ar fi asa, perfect adaptati.

    edit by serban:
    „ma numesc rosu” este o capodopera! nu numai la literatura turcii sunt buni, ci si la film!

  • Anna
    Posted at 17:47h, 18 noiembrie

    Si pentru Nog: indiferent de varsta si de carti, este important ca fiecare sa citeasca ceea ce ii face placere. Frank Herbert e si preferatul meu. Din colectia romani putin promovati si carti de citit intr-o viata recomand „Arta Conversatiei” de Ileana Vulpescu.

  • Liviu Croitoru
    Posted at 18:50h, 18 noiembrie

    Toata lumea isi rememoreaza lecturile din copilarie..dar de citit ..in prezent mai citeste cineva? De Stephen King ce aveti de spus?..nu am ratat nici nuvelele..d’apai romanele…Ar mai fi de mentionat Asimov..ciclul Fundatiei…Iar dintre clasici…din toti cate putin. Ce sa mai zic…pentru BAC la ‘Romana’ nu am invatat mai deloc pentru ca citisem toata bibliografia inaninte de a fi predata..iar comentariile necesare le-am compus ad-hoc. 🙂 In urmatorii 4 ani dupa liceu am fost ‘privat’ de libertate si mai de placere, mai de nevoie am profitat din plin de fondul de carte al UM, astfel ca boala cititului ‘contactata’ in si inainte de liceu s-a cronicizat in mediul cazon.:)

    edit by serban:
    nu prea am fost fan al cartilor sf! dar misu de exemplu devoreaza tot ceea ce scrie stephen king!

  • mihai
    Posted at 19:18h, 18 noiembrie

    pai este o carte despre singuratate, greutati, framantari interioare.in orice caz monologul este genial.

  • anamaria
    Posted at 19:30h, 18 noiembrie

    of…lectura asta…trebuie sa recunosc k pana sa ajung la facultate ( studii de securitate sibiu) nu am citit nici o carte de placere, nici pe alea obgigatorii toate:) insa…de de 2 ani de cand sunt aici, citesc aproape in fiecare seara, nu pot dormi dk nu citesc macar 2 pagini. e ciudat rau. momentan citesc marian zulean – militarul si societatea. e putin greoaie, dar merge. si acum sa ma laud:) am avut ocazia sa-l conosc pe domul zulean cand a lansat cartea la noi la sibiu, mi-a urat succes in viitoarea mea cariera si mi-a dat cateva sfaturi. pt mine a fost foarte important sa cunosc un asemenea om.
    a…era sa uit. si eu imi notez pe fiecare carte data, locul si ma semnez. chestia asta am prins-o de la sora mea mai mare care citeste foarte mult.

    „succesuri” multe in continuare.te-am pupat

  • Laura
    Posted at 19:30h, 18 noiembrie

    Buna Serban, ma bucur ca iti faci timp si imparti si cu noi gandurile tale frumoase… M-am regasit in ce ai scris… Am o fetita de 5 ani si de 2 ori pe saptamana ii citesc cate o poveste, nu-i dau voie sa stea prea mult in fata tv-ului, doar desene frumoase (la care ma uit si eu), in rest incerc s-o tin ocupata, sa desenam, sa scriem! Incerc sa-mi educ fetita altfel, chiar daca este foarte greu, dar vreau sa ajunga s-o vad ca este capabila sa faca singura rezumatul unei carti nu sa-l ia de pe net.

  • mihay
    Posted at 20:09h, 18 noiembrie

    imi face placere sa vad printre picaturi ca aduceti vorba despre carti si chiar bune ca decameronul dar si cartile pot dauna grav sanatati cum ar fi cele preotesti sau agata cristi si mai multe mizerii de pe la noi au am uitat manualele saracii copii au fost bombardati cu informatii chiar penale de catre niste imbecili mai ramine sa ajunga guta in cartile de istorie si ne am dat dracu

  • elenu
    Posted at 20:13h, 18 noiembrie

    am citit si eu cartea anul trecut.foarte buna.vazusem filmul cand aveam vreo 10 ani(acum am 17).nu o gaseam nicaieri si noroc cu acesti oameni de la editura polirom.minunata carte!

  • Lacriii
    Posted at 21:10h, 18 noiembrie

    prefer Paulo Coelho.mai bine zis il ador.
    m-am saturat de toti cocalarii care in momentul in care aud ca se vorbeste despre o carte bubuie prostia in ei si incep cu ironia si sarcasmul specific.stii cum zic!?
    pacat de mentalitatea romanului … ” hai sa citim comments pe hi5 decat sa citim ceva interesant,fie si Baltagul,Ion,Moara cu noroc etc. „

  • Dragan George Bogdan( Bogdan4ya)
    Posted at 21:11h, 18 noiembrie

    Pai mi-am luat de la biblioteca saptamana trecuta doua carti: Ochi de Caine Albastru( Gabriel Garcia Marquez), Antichrista( Amelie Nothomb), sper sa ma captiveze, si ce-am mai citit si mi-a facut deosebita placere Franz Kafka ( Procesul, America, Metamorfoze – cam ciudatel, Castelul nu l-am gasit la biblioteca)

  • Black Sound
    Posted at 21:29h, 18 noiembrie

    Nu o sa ma apuc acum sa laud initiativa de a scrie un articol pe tema lecturii si cititului. Pentru ca nu stiu de ce dar nu mi se pare chiar o initiativa cat ceva natural. Ca se citeste mai putin si se sta mai mult pe net si la tv … asta stim cu toti. Motivatii cauze si mai stiu eu ce e inutil de cautat. Insa mai exista o realitate, aceea ca insa se mai citeste, si curios, inca se citeste mult.

    Problema nu e cantitatea ci mai curand calitatea lecturii. Ca daca intri intr-o librarie la sectia de literatura contemporana (nu vorbesc de cea clasica ca nu are sens) nu stiu daca gasesti 3 sau 4 titluri care sa spui ca merita citite. Si am mai vazut o tendinta in literatura contemporana, Serbane, daca nu e eseu, tragedie sau in cel mai bun caz drama, nu e arta. Nu se mai scrie si literatura „fericita” de calitate, si chiar daca sa scrie e atat de putina comparativ cu cea „trista” ca e deprimant cateodata sa intri in respectiva sectie.

    Am citit „Batranul si Marea” sau mai bine zis am incercat, numai ca din nefericire pentru cartea asta am facut incercarea dupa ce ma „indopasem” cu o doza foarte mare de literatura „trista” cand deja ajunsesem la suprasaturatie, nu am mai avut forta sa o termin. Mi-am propus de zeci de ori sa o termin (niciodata nu am lasat o carte neterminata, daca am inceput-o)insa nu am mai avut puterea.

    Eu am avut norocul imens sa cresc intr-unul din locurile acelea de care multi dintre cei care iti citesc blogul – inclusiv tu – doar au citit, intr-un sat din Moldova, cu o livada de meri si ciresi si padure in spatele casei, cu iazuri si liniste, multa linste. Tatal meu a refuzat sa plece din acele locuri, i s-au oferit ocazii pe care nimeni nu le-ar fi putut refuza, insa el nu ar fi renuntat nicicand la nucii lui, la albine si la mirosul de salcam si de tei primavara. Si cum casa noastra e undeva mai departe de satul efectiv (cam vreo 3 km mai departe) singurii mei prieteni in copilarie au fost cartile, si spre norocul meu biblioteca parintilor mei este suficient de mare incat sa imi satisfaca pofta mea de citit.

    Acum cand nu mai locuiesc in acele locuri, singurul lucru care ma leaga de acasa sunt cartile. Cartile mele (nu pot spune inca ca am o biblioteca in conditiile in care “colectia” mea nu depaseste 200 de titluri) au inceput sa se adune in timp. Cam din perioada facultatii, si acum nu trece saptamana sa nu ma duc intr-o librarie. Urasc sa comand carti, mi se pare barbar, o carte se simte, se pipaie, se rasfoieste, se miroase. Nimic nu se compara cu senzatia aceea din momentul cand iei o carte de pe raft.

    Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, dupa ce la vremea copilariei, cand trebuia sa citesc “Ciresarii” (am citit si asta), eu am citit clasici, autori care au dat forma literaturii, am ajuns acum sa citesc ceea ce atunci am ratat. Nu imi pare rau ca am citit Cehov la 12 ani, sau ca am citit Joyce sau Kafka la 13 ani, asa cum nu imi pare rau ca acum am ajuns sa citesc Tolkien (desi nici asta nu e o lectura chiar usoara). Poate ca asta era si cursul meu natural, altfel cum as fi putut acum sa scriu, asa cum spune mama, “povesti pentru copii” (desi editorul care mi-a refuzat cartea a spus ca o refuza tocmai ca nu e literatura pentru copii ci e fantasy – poate am incurcat eu genurile intre timp cine stie).

    Asa cum spuneam mai devreme nu cantitatea ci calitatea lecturii conteaza, si daca spui ca ai citit nu stiu ce nume impozant si in final nu ai inteles nimic si sufletul tau e la fel de gol ca inainte de a citit chiar nu ma impresioneaza. Mai curand ma impresioneaza daca spui ca ai citit “In camion” al lui Pretchett (e primul volum din Trilogia Nomilor) si ca din povestea aia ai ramas cu ceva, ca sufletul tau e mai bogat dupa asta (asta ar fi o lectura buna pentru baietelul tau cand se face un picut mai mare).

    Si sa stii ca se citeste si acum. Generatia “Harry Potter” nu se cheama asa pentru ca s-au uitat pe geam, daca renunti la prejudecati si la imensa campanie de marketing a americanilor de la WB si citesti cartea nu o sa iti para rau. Citesc si pustii de azi, eu am “intalnit” pe cineva pe net, are cam 14-15 ani si citeste o carte pe saptamana. Se citeste si azi, si lectura inca mai conteaza. Pentru cine are suflet.

    Nu o sa iti spun impresiile mele despre tot ce am citit, sau cat am citit, important e ca inca citesc (colegii de la munca sunt uimiti cand le spun ca eu seara nu ma uit la tv ci imi iau o carte si citesc), ca e adevarat ca lectura mea e – asa cum spunea personajul acela – fantasy, pana la urma e o chestie de gust. Ceea ce mi-as dori cel mai mult ar fi sa vad si eu literatura contemporana, autori contemporani care merita cititi, sunt atat de putini. Si daca tot vorbesc de autori contemporani si ar cam fi cazul sa inchei uite si recomandare mea “Masurarea lumii” a lui Daniel Kehlmann eu zic ca merita.

    edit by serban:
    „batranul si marea” nu este o carte trista….este pur si simplu o carte despre viata si incercarile prin care trecem de cele mai multe ori singuri! toti ce dragi sunt „pe tzarm”…noi si doar noi suntem sau nu suntem in stare sa facem fata incercarilor!

  • Ala Micu'
    Posted at 23:04h, 18 noiembrie

    Salutare!

    Imi permit si eu sa recomand o carte cititorilor de pe acest blog.

    Patrick Suskind – Parfumul

    Uneori mi-e rusine, parintii mei au o biblioteca care poate fi comparata cu biblioteca unei scoli generale (ma refer la numarul cartilor, nu la nivelul lor) iar eu mereu gasesc cate o scuza sa nu citesc.

    Si inca un lucru trist, nu stiu daca este adevarat dar am auzit undeva ca best-seller-ul anului 2007 a fost capodopera pe care a vomitat-o diva Mihaela Radulescu pe tastatura…

    edit by serban:
    eu zic sa citesti ce scrie mihaela doar din curioazitate….s-ar putea sa ai o surpriza!

  • Maya
    Posted at 23:34h, 18 noiembrie

    Hai mai oameni buni…lectura a fost si ramane hrana pentru suflet. Blameaza lectura cel care nu a descoperit-o inca cu adevarat, iar cei care au descoperit-o deja si nu mai au timp sa citeasca ii duc dorul. Ea produce placere, revelatii, ofera bucuria de a descoperi o alta lume uneori cu mult diferita decat cea in care traiesti. Nu conteaza cat de profesor esti si cate mii de volume ai citit, daca faci sau nu cacofonii sau daca lectura te-a facut mai destept si mai educat sau nu. Daca esti profesor de romana e si normal sa nu faci greseli cand te exprimi,dar nu toata lumea e profesor de romana, iar limba asta ingrijita unoeri nu are nici un fel de savoare, asa ca argoul are si el rostul lui. In orice caz Serbane articolul tau nu are nici un cusur, mesajul e simplu si bine scris si daca macar doi dintre cititorii tai de blog se apuca sa citeasca ,,Batranul si marea” atunci sa stii ca deja ai facut un lucru grozav.
    Si ca sa nu ies din schema si in eventualitatea ca cineva vrea, pot si eu sa recomand un roman absolut scandalos dar foarte bine scris- Luni de fiere de Pascal Brukner si mai e un scriitor la care iubesc teribil, simplitatea, frumusetea scrisului si usurinta cu care te transpune din real in ireal- e vorba de Haruki Murakami:Kafka pe malul marii, Norvegian Wood, Iubita mea Sputnik etc
    Si inca o data- lectura e pentru a-ti bucura sufletul si pentru a-ti largi universul de cunoastere. Daca nu va produce placere lasati-o moarta, nu va straduiti, faceti altceva util voua si celorlalti.

  • docica
    Posted at 00:26h, 19 noiembrie

    Cacofoniile: ca cel (primul rand), cu carti , cu Cantarea, cu cavalerul Ivanhoe,…. deci sunt 4, nu doua!
    Ai si niste virgule mancate:
    * „o arata frate un conac”,
    * „Astazi intre doua personaje”,
    * „Batranul si marea” aparuta la editura”,
    Nu le-am mai pus eu…
    Deci, Serbane, nu conteaza ca sunt sau nu profa. Conteaza ca intr-un articol despre carti si vocabular, faci greseli de genul acesta. Oricum, eu tot voi continua sa-ti citesc blogul si sa mai comentez din cand in cand (caci nu e prima data), fiindca imi esti foarte simpatic.
    Daca ar fi sa vorbesc despre cartile mele preferate, frate, ar trebui sa nu mai dorm in noaptea asta. Asa ca ma abtin cu greu sa nu intervin in dicutie. Oricum ma bucur foarte mult ca oamenii inca vor sa citeasca!
    edit by serban:
    alea sunt cacofonii?!?! eu cred ca te inseli! limba romana e savuroasa…hai sa nu o omoram cu reguli de cacat!

  • glm
    Posted at 01:13h, 19 noiembrie

    aceleasi lucruri pe care bine le-ai zis le-am trait si eu, asa ca, stai linistit, nu ai nici o rotita stricata in cap… problema e ca toate lucrurile au vremea lor, asa si cu cititul. vine o vreme, insa, cand nu mai ai nici timp si nici obiceiul de a mai pune mana pe o carte, fie ea f. buna. abundenta de filme si evolutia tehnologica a micsorat setea de a mai citi. un lucru trebuie sa nu uiti Serbane ca oricat de mult am progresa si oricat de mult ni s-ar altera obiceiurile cotidiene de a citi, o singura carte nu trebuie ignorata… ai ghicit?… da, e biblia. nu e roman nu e beletristica nu e poezie sau vreo proza este cu adevarat un izvor nesecat fiindca e scrisa si conceputa de insusi Dumnezeu. daca vrei proza de calitate, poem, istorie, invataturi adanci, etc., atunci citeste in fiecare zi cate un capitol din fiecare carte a vechiului si noului testament si vei considera celelalte carti prea mici si efemere pe langa bogatia aceastei carti. poti sa te vezi tu insuti ca intr-o oglinda in aceasta carte. asa ca… nu mai intarzia si apuca-te serios sa citesti biblia. trateaza asta ca un sfat.

  • Bogdan Popescu
    Posted at 01:47h, 19 noiembrie

    Hai sa o ajutam pe JOSIAN ERIKA ELENY sa traiasca !!!

    Mai multe detalii pe blogul lui CABRAL

    Daca poti, scrie si tu despre asta, te roaga un admirator de al tau cu suflet bun.
    Multumesc.

  • explorish
    Posted at 01:59h, 19 noiembrie

    Moftàngii (ar merge infiinţată o cronică a cârcotaşilor gramaticortografiei, ce zici dom’ Şerban? ;p ) zice şi ei că lectura e meserie. De exemplu, cărţile cu Heri Potăr nu se compară cu filmele. Părerea mia. De-aia-mi place de JKKR, dincolo de toate polemicile, care este, că a făcut copiii să vrea să citească pătimash. Mai ziceţi-mi un autor (de cărţi scrise, nu de jocuri pe calculator) care a reuşit asta în ultimii ani.

  • Ioana L.
    Posted at 04:04h, 19 noiembrie

    Sincer, imi pare rau ca nu mai am timp sa citesc atata literatura cata citeam cand eram in scoala generala si in liceu… Deh, mai trebuie sa si invat, si cartile de info nu-s tocmai subtiri. Partea buna e ca mai prin din cand in cand cate o carte buna, si n-o las pana n-o termin de citit 😀

    Apropo, din punctul meu de vedere, Jules Verne a fost un adevarat vizionar si un om cu o cultura generala mai mult decat impresionanta… sau poate omul chiar calatorise in viitor, altfel nu stiu cum a putut sa descrie felul in care functioneaza un submarin (in „20.000 de leghe sub mari”). Ultima carte scrisa de el pe care am citit-o a fost „Calatorie spre centrul pamantului”, iar asta s-a intamplat recent, respectiv acum cateva luni (am multe carti scrise de el, asta era printre putinele pe care nu le citisem). Chiar mi-era dor de o carte scrisa de dansul. El a fost scriitorul meu preferat in copilarie.

    Partea buna la mine este ca eu nu trebuie sa ma duc pana la librarie sau biblioteca dupa carti, pentru ca sigur gasesc ceva interesant de citit la mine in casa. Din fericire, mama mea s-a ocupat intotdeauna cu colectionatul de carti (si evident, si cititul lor, ca doar nu le-a cumparat doar ca sa se laude, cum fac cate unii [nu dau nume]). Am ajuns sa avem o biblioteca destul de mare, si chiar si anumite carti care stiu sigur ca nu se mai gasesc prin librarii de mult timp, dar care ne incanta de fiecare data cand le deschidem. 😀

    Ok, enough with my rambling… Vreau doar sa mai spun ca nu sunt de acord ca cei mici sa fie lasati in fata televizorului / calculatorului / consolei de jocuri / etc. toata ziua… ar trebui sa le mai impuna parintii sa mai si citeasca cate o carte (celor ca nu le place sa citeasca… pt ca restul – din pacate destul de putini – nu trebuie impinsi de la spate).

  • Adrian B.
    Posted at 08:35h, 19 noiembrie

    Bun subiect, este păcat cum mulţi preferă un film sau un joc video în locul unei cărţi bune. Chiar ieri vorbeam la filosofie de dubla personalitate şi s-a ajuns în discuţie la celebra carte „Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde”, la care o colegă întreba de unde poate face rost de film…
    Şi ideea cu înscrierea datei şi locului mi se pare genială. Chiar nu ştiu cum de nu m-am gândit până acum.

    Acum citesc opere de E.A. Poe, din păcate nu reuşesc să dau de poeziile lui netraduse în română.

    edit by serban:
    pai incearca sa le traduci tu! stiu ca e greu da’ ce provocare!

  • Claudia
    Posted at 09:12h, 19 noiembrie

    Vorbim despre faptul ca lumea a inceput sa uite sa citeasca…e una din spaimele cu care traiesc…ca nu mai am timp sa citesc…deunazi insa am descoperit un lucru si mai inspaimantator…daca in urma cu ceva ani scriam nu doar foarte rapid dar si caligrafic azi NU MAI STIU SA SCRIU!…ajunsa in situatia sa depun o cerere la un oarecare ghiseu ma pregateam sa-i spun doamnei ca revin cu cererea scrisa la calculator cand dansa foarte binevoitoare mi-a bagat sub nas o foaie alba si un pix…trecand peste cele cateva secunde de deruta m-am apucat de scris avand un profund sentiment de discomfort…in sfarsit am terminat iar cand am ajuns la momentul final cand arunci o privire finala sa vezi cum arata ansamblul m-am ingrozit…parea scrisa de un copil de clasa cel mult a IV-a cu litere de dimensiuni diferite si randuri nealiniate. Nu-mi venea sa cred ca e capodopera mea. M-am uitat jenata la doamna careia trebuia sa-i predau „docomentul”. Am baguit ca de vina e calculatorul care a inlocuit complet pixul si hartia din viata mea…Doamna mi-a zambit fortat intelegator mi-a luat hartia si mi-a intors spatele…Faceti si voi o incercare…Mai stiti sa scrieti?????

    edit by serban:
    aici nu am o problema, scriu de mana in fiecare saptamana la cronicuta! oricat ar parea de ciudat, huidu chiar scrie pentru cronica si nu scrie putin!
    mishu scrie la calculator cu 2 degete! e tare asa s-a invatat el! eu scriu de mana si asta-mi face placere!

  • nicdan
    Posted at 10:58h, 19 noiembrie

    Metroul ar trebui mobilat cu ceva carti. La cat se citeste dimineata in metrou, ar putea deveni Biblioteca Publica

  • magnolia
    Posted at 12:49h, 19 noiembrie

    Am citit,mi a placut..M am uitat si peste comentarii..mi atras atentia cel al profei de romana..Am recitit postul tau,Serbane..si cum spui si tu,..unde sunt cacofoniile??
    Tot ce am vazut „…cu carti..” si ” ..cu Cantarea..” „:) Astea sunt cacofonii??!!!!
    Sunt curioasa cum ar fi trebuit sa te exprimi..Slabuta profa de romana…

  • Adrians
    Posted at 13:22h, 19 noiembrie

    cu parere de rau spun ca nu am mai citit o carte de ceva timp, mult timp si asta pentru ca timpul ne preseaza, pentru ca avem calculator, internet si obtinem informatiile mult mai usor, insa acesta este un lucru trist, foarte trist chiar. Romanul de odinioara era un cititor fidel odata, candva insa in ziua de astazi a cam uitat sa mai intre intr-o biblioteca sau librarie sa cumpere si apoi sa-si faca timp sa citeasca o carte buna iar acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit.

  • Cristian Nadolu
    Posted at 15:08h, 19 noiembrie

    Scuze daca la prima vedere nu are legatura cu topicul acestui blog dar trebuie Serbane sa te intreb …
    De ce CNA-ul a interzis reclama aia la CATAVENCU in care se canta Corul Vanatorilor in varianta exterminarii „daunatorilor cu imunitate” ? Cine nu vrea sa citim si, de asemeni, sa gandim omeneste ?

  • Giuco
    Posted at 19:25h, 19 noiembrie

    @Serban
    Traim intr-o societate atat de imbacsita si aglomerata, plina de probleme cotidiene duse uneori pana la rangul de drame, incat in foarte putinul timp liber ramas, daca mai exista si ala, mintea iti impune involuntar sa nu faci nimic, sa priveasti mecanic si fara scanteierea sinapselor un DDD. Mai mult de atat, psihologic vorbind, nu mai suporti sa citesti o carte grea. D-aia au succes alde’ Coelho; si asta e cazul cel mai fericit, ca majoritatea prefera sa scape la un munte, la o terasa, la un club, la un teatru. Probabil ce spun eu e valabil in groapa asta de Bucuresti. Probabil prin alte locuri in tara mai arde flacara romantismului de a citi. Nu stiu. Nu stiu ce solutie este pentru a indeparta poluarea asta.

    edit by serban:
    asa de-al dracu n-am citit nici Coelho nici „codul lui davinci” am oroare de cartile la moda! o sa le citesc peste 5-6 ani!

  • Claudia
    Posted at 19:26h, 19 noiembrie

    Well, am citit multe carti interesante, insa as recomanda „Arhipelagul Gulag” care e scrisa de Soljenitin Alexandr, Fata Capitanului de Alexander Pushkin, Dama de Pica de Alexander Pushkin. Niste carti foarte bune.

    P.S. Hey, Serban!
    Poate pan’ la urma o sa aduni [iar] 800 de comentarii!!! :d

    edit by serban:
    tocmai scos Cotidianul o editie a Arhipelagului Gulag poate faceti rost de ea!

  • giulia
    Posted at 20:14h, 19 noiembrie

    serbane,esti tare frate,mi-ai adus aminte de copilarie,cand ne dadea profa de romana de citit,o uram atunci dar citind imi dadeam seama ca era interesanta cartea [si la baie ma duceam cu cartea]scuze…..acum merg la servici,vin acasa seara si stau in bucatarie cam 3-4ore si gata ziua.baiatul meu [are 17ani]sta la calculator[mai face si fotbal de performanta]si daca ii spun de citit rade si-mi spune;asa era pe vremea ta;[am doar 37de ani].unii spun ca tine de educatie dar fiul meu a crescut cu cheia la gat pt.eu si sotul meu mergeam la servici iar seara eram prea obositi sa mai explicam copilului ce benefic e cititul[si cred ca multi alti parinti au facut lafel]oricum imi place si tehnologia asta,altfel nu aveam ocazia sa vorbesc,cu tine,esti preferatul meu si iti multumesc,ca ma inveselesti in fiecare dimineata si bineinteles miercurea[sa nu se supere ceilalti]va iubesct……

  • dany
    Posted at 20:24h, 19 noiembrie

    serbane ìti recomand:,,Leaving Las Vegas” scrisa de john o’bryan…

  • MihaelA
    Posted at 20:36h, 19 noiembrie

    Hmm…un punct sensibil pentru mine, recunosc! Desi pot sa ma mandresc cu cateva lecturi, ma tem ca generatia mea e cu mult mai saraca in imaginatie decat a celorlalti care au postat inaintea mea si nu pot sa pretind ca acest lucru ma multumeste. Se pare ca liberatea de a alege le-a dat celor din generatia mea posibilitatea sa se bucure de lucruri pe care generatia voastra nu au avut sansa sa le traiasca…totusi asta nu reprezinta o scuza pentru lipsa de lectura pe care o avem. Dupa parerea mea, faptul ca am avut ocazia sa vizualizam proiectarea unei carti pe ecran, ne-a oferit sansa sa citim cartea respectiva cu ajutorul imaginilor…e adevarat, o metoda de limitare a imaginatiei, dar pentru un copil care habar n-are sa citeasca, acest lucru este minunat…nu pot sa nu fiu de acord cu tine si cu ceilalti cititori inraiti si sa spun ca o povestire citita e mult mai captivanta decat un film ecranizat dupa o carte…sa-ti dau un exemplu: am invatat la scoala povestirea Dumbrava Minunata si obligata fiind de imprejurari, am citit-o si mi s-a parut grozava. Cateva luni mai tarziu am avut ocazia sa urmaresc si filmul si mi s-a parut atat de prost realizat in comparatie cu felul in care imi imaginasem eu povestirea, incat am considerat ca nu-i face dreptate. Stiu ca asta e un exemplu pueril dar ma tem ca nu am avut norocul sa prind o carte buna in mana. Din pacate multe sunt cam scumpe si dat fiind faptul ca nu suntem milionari, nu ne permitem, iar eu fiind o fire mai posesiva nu doresc s-o imprumut de la biblioteca, ci sa mi-o pun frumos pe raft la loc de cinste, s-o mai citesc de cateva ori. Am citit ca iti place sa te semnezi pe ea si sa scrii de unde ai luat-o…eu nu ma indur nici s-o vad cu pretul pe ea. Cand imi cumpar o carte, o tin de parca ar fi din portelan, sa nu se murdareasca. Nici nu-mi vine sa pun mana pe ea sa nu se pateze…oricum, fiecare cu obiceiurile lui. De Craciun sper sa reusesc sa-mi mai fac in dar cateva carti, asta daca se hotarasc dragii de la Directia Muncii sa ne dea si noua alocatiile alea odata…altfel va trebui sa astept sa mi le faca cineva cadou

  • astea
    Posted at 20:49h, 19 noiembrie

    off topic – serban, nu au legatura antenele cu faptul ca nu putem vedea fotbal, ci calicii de la cablu, sa dea banu` nenika ..ca noi dam banu` luna de luna la abonamente. Daca se calicesc ei nu`i vina antenelor, da` sa nu se inteleaga ca iau apararea motanului 🙂

    edit by serban:
    pai au castigat drepturile antene impreuna cu rcs!

  • dr.lecter
    Posted at 20:54h, 19 noiembrie

    mmm, merge subiectu’ la neuronu’ meu ! cum sa nu mearga, daca lucrez intr-o biblioteca publica ? si mai sunt si indragostita de profesia mea, tocmai pentru ca incerc s-a scot din desuet. da, am si eu editia veche a Batranului si marea, aparuta la ELU in ’60. Pe la 14 ani am inceput sa-i cer lu’ tata carti fara dialog. si mi-a recomandat biografii celebre,neromantate, romane autobiografice, sau romane secventa. si mi-a dat Batranul si marea. si am iubit cartea aia. Si seria Sfarsit de mileniu. Dar dragostea mea este indreptata spre scriitorii latino-americani. de gustibus…

  • a
    Posted at 23:03h, 19 noiembrie

    carcotasii sunt cei mai tari!unii din singurii oameni din tzara asta kre styu s aprecieze lucrurile bune si sa critice prostul gust bravo suntety superi ji tzinet-o tot asha

  • petisa
    Posted at 23:59h, 19 noiembrie

    As adauga si ultimele carti citite de mine:
    Iubito, eu mă micşorez! – Pascal Bruckner
    Împărăteasa Orhidee – Anchee Min
    Cu inima smulsa din piept – Radu Paraschivescu
    Orasul si cainii – Vargas Llosa

    Uiti de politica, criza financiara si alte crize umflate de unii si de altii, de rate, de nesimtirea de pe strada si cea de la serviciu. Dar ce frumos e in Romania! De la atata mizerie din jur, asa se apuca romanul de citit. Ce-i mai ramane de facut…

  • andutza2184
    Posted at 00:12h, 20 noiembrie

    Vroiam sa te felicit pt postul asta. Din punctul meu de vedere este cel mai bun pana acum. Mi-ai amintit de cartile citite in copilarie (eu sunt generatia ’84 :P) si pe aceasta cale as vrea sa felicit ziarul „Adevarul” pt colectia de carti ce o ofera incepand de saptamana trecuta…

  • Psycho
    Posted at 00:21h, 20 noiembrie

    Mai serban .. pentru ce sa citim .. avem hi5 .. avem pitzipoanca . org .. avem google … la ce ne mai trebuie sa citim ..

    glumesc .. nu mai sunt multe .. cum erau pe timpuri .. mama citea la lumanare … noi … ne uitam pe youtube … ne uitam la secsi braileanca si otv …

    se duce dracu lumea asta :))

    aduceti-va aminte de gumele turbo .. de kukuruku … de tipitip .. si de muuulte alte … bucurii ale copilariei … de vateascunselea .. de capra … de lapte gros … astia de acum sunt soareci de birou .. joaca WOW .. si numai atat stiu …

  • gabriela
    Posted at 01:21h, 20 noiembrie

    am tot umblat pe youtube zilele astea si uite ce am gasit: http://www.youtube.com/watch?v=gur617PslWY e un filmulet interesant, mie cel putin mi-a placut.

  • Clarice
    Posted at 01:32h, 20 noiembrie

    Frumos, poetic, inaltator… aproape ca indemnul lui Baselu’ de a sustine economia romaneasca,. N-am avut rabdarea necesara de a citi toate cele 85 de posturi precedente si chiar n-as vrea sa ma repet. Dar te-ncearca o nostalgie. Eu fac parte din generatia de trecere ca sa-i zic asa dintre cei care stiau ce-i aia o carte si cei care au auzit ce-i aia o carte. N-am avut calculator decat la 20 de ani. Si nici acum nu pot sa zic ca ma pasioneaza la extrem. Insa ceea ce trebuie sa recunoastem in detrimentul (macar al) lecturii daca nu al culturii e ca modalitatea de a-ti insusi niste cunostinte s-a schimbat si se va schimba in continuare, bla, bla, bla, evolutia tehnologica s.a.m.d. Te-ntreb eu pe tine, de ce ti-ai facut blog? De ce nu ai organizat niste intalniri, un cenaclu, o petrecere campeneasca, par egzamplu? Pentru ca e mai simplu asa. Pentru tine, pentru mine, pentru noi nostalgicii exista trairea aia cu semnatu’ pe carte, cu mirosul de hartie invechita… pentru cei de-acum e mai atractiv sa dea scroll la niste pagini de pe net. Si in plus, literatura evolueaza si ea, nu? Apar alte stiluri. E normal. Problema e daca vrei sa-ti insusesti si cat vrei sa-ti insusesti din ceea ce altii s-au omorat sa transpuna in scris. In ce mod, asta e discutabil si nu prea.

    edit by serban: nu resping tehnologia, progresul si internetul! ma folosesc de ele! dar o carte ramane carte oricate scrolluri ai avea la indemna!

  • Clarice
    Posted at 01:45h, 20 noiembrie

    PENTRU TINE! Pentru ca tu stii si cum e cartea in varianta ei fizica. Insa crezi tu ca poti aprecia mai putin mesajul unei carti daca o citesti pe net? E vorba de oameni diferiti din perioade diferite, cititori diferiti, in momente diferite. Daca-ti place sa citesti, o faci oricum. Uite, tu simti diferenta intre o carte aparuta in editie noua si aceeasi carte aparuta acum 30 de ani care zace in biblioteca cu praf pe ea si pagini ingalbentie de vreme? Daca-ti e draga, daca-ti merge la suflet, nu mai conteaza. O citesti oricum, oricand. Si acuma ma gandesc la primul poet 2.0 din reclama aia. Ce, ala nu face literatura? O avea si el cititorii lui, nu?

  • sorin
    Posted at 08:00h, 20 noiembrie

    Serban ai mare dreptate…dar cand timpul nu exista pentru relaxare ce ne facem? Facultate,jobul si grija zilei de maine ne fac sa uitam de carti si lectura. Cand vine omul obosit de la munca, acolo unde ia un salariu mizerabil si se gandeste ca familia are nevoie de mancare, crezi ca-i mai arde de citit?

  • Florentina
    Posted at 08:54h, 20 noiembrie

    De ce numesti Codul lui Davinci sau cartile scrise de Paulo Coelho ,, carti la moda ,,?doar pentru ca sunt carti un pic mai noi ? si ce-i rau in asta, daca multi dintre noi citim si asemenea carti ?

  • Bianca
    Posted at 08:59h, 20 noiembrie

    Sper sa te afli intr-un avion si sa faci transatlanticul fara tv si muzica si numai cu cartea Codul lui Davinci si o sa vezi ca n-ai s-o lasi din mana . O fi fost la moda si mult trambitata dar e interesanta si te tine in suspans .

  • adrian
    Posted at 10:02h, 20 noiembrie

    serbane, tata, citind postul asta mi-am adus aminte de copilarie; acum, timpul de citit tinde la zero; partea buna – am un cd cu fisiere pdf – asimov, herbert, poul anderson, et.c – foarte util in perioadele lejere de la munca; nu se compara cu statul in pat cu cartea in mana, dar decat tv sau internet…
    am reusit sa-l conving pe fiul meu cel mare ca, dupa ce a vazut de ‘n’ ori „cartea junglei” sa citeasca si cartea lui kipiling – sa vada diferentele; asteptam vacanta

  • pilu
    Posted at 10:58h, 20 noiembrie

    Off topic, dar cineva se foloseşte de numele tău.
    http://serbanhuidu7.haipa.ro/

  • nicdan
    Posted at 11:04h, 20 noiembrie

    Mergeti ba la Gaudeamus!

  • Rosu Daniela
    Posted at 12:32h, 20 noiembrie

    Poate ca am citit repede mesajele dar parca nu am observat nimic de John Fowles care este scriitorul meu favorit. Are o filosofie exceptionala mai ales in „Magicianul”. Eu nu recomand nimanui nimic, fiecare e liber sa aleaga ceea ce-si doreste…macar de-ar citi…

  • pripas
    Posted at 13:02h, 20 noiembrie

    te sustin in ceea ce-l priveste pe distrusul de Badea…ii pupa in dos pe PSD-isti…fiind tovarasi cu seful lui, Voiculescu..e un jegos.
    Va invit pe blog:
    http://pripas.wordpress.com

  • liviumihai
    Posted at 13:20h, 20 noiembrie

    huidule, iti recomand cartea „slim-cum am dat jos 36 de kg si nu le am mai pus inapoi” de carmen bruma, prietena tovarasului tau mircea badea…
    fara misto, am luat-o si mi se pare super; din cate se vede in ultimul timp si tu ai nevoie (fara suparare)…apleaza la mircea, poate-ti face una cadou…

  • Rosu Daniela
    Posted at 13:34h, 20 noiembrie

    @docica: Tovarasa profesoara mai bine va abtineati caci tocmai v-ati facut de ras.

  • eu
    Posted at 13:47h, 20 noiembrie

    O sa fiu off topic ! Dar aseara am vazut „Cronica ” si vreau sa va felicit pentru semnul de curaj si solidaritate pentru difuzarea si reinterpretarea clipului celor de la Catavencu ce a fost interzis de CNA .
    Cat despre carti ..eu fac parte din generatia celor care au citit, citesc si vor mai citi.

  • marifelis
    Posted at 15:24h, 20 noiembrie

    Cel mai trist este ca deja am inceput sa spunem ” pe vremea mea…..”
    A trecut destula vreme de cand citeam Dune sau Trologia lui Ender sau mai stiu eu ce cartulii, dar toate cartuliile astea au fost mai tari decat orice film de acum.
    Daca vrei „sa simti”, Cronicile din Narnia sau Stapanul Inelelor, citeste Lewis si Tolkien.
    S-a uitat ce inseamna sa stai comod si rasfoiesti o carte misto, „sa vezi” actiunea. Pacat……Este blestemul copiilor si ale adolescentilor si ale altor generatii mai tinere de azi………..

  • IDanifeld
    Posted at 15:32h, 20 noiembrie

    Mi-am adus aminte de copilarie cand inloc sa invat citeam sub birou „Toate Panzele Sus”, „Winetow” samd. Sunt cateva dintre momentele care imi aduc aminte cu placere si cu nostalgie.
    Imi pare rau cand ma uit la genartia care vine din urma, ca au uitat ce e frumos. Am organizat un proiect care a implicat niste training-uri cu elevi de a 11 si a 12, am incercat sa le insflu placerea de a citi. Cred ca trebuie vorbit cu ei, dar sa le vorbesti pe tonul lor.

    Felicitari pentru „Amintiri din Copilarie” 🙂

  • Marius
    Posted at 16:21h, 20 noiembrie

    Va recomand si eu din tot sufletul Arta refugii , Culoarea curcubeului, Saptamana rosie plus toata opera scriitorului Paul Goma. Le puteti descarca gratis de pe site ul autorului http://paulgoma.free.fr/.

    Din pacate pentru multi roman numele lui Paul Goma nu reprezinta nimic, au avut grija cei din „conducerea literaturii romane” si cei din „vechea garda” sa fie sters aproape total din literatura romaneasca, foarte putini sunt cei care i cunosc opera sau macar sa fie auzit de el. Eu de cand l am descoperit tot intreb in stanga in dreapta si NIMENI pana acum nu mi a spus sa fi auzit de el. De fapt, Paul Goma este „putin” interzis in literatura romaneaca.

    „Arta arefugii” este o Amintiri din copilarie in varianta tragica, trista. Cartea reprezinta evocarea vietii traita de autor, copil fiind, si famialia sa in vremurile anilor dupa ce ciobotele comuniste incepusera sa ne calce tara in picioare. Citindu i opera o sa descoperiti un mare scriitor si mai ales un mare roman.

    Desteapta te romane!!!!

  • gabriel
    Posted at 16:55h, 20 noiembrie

    buna recomandarea ta..
    la carti oameni buni..ca ne tampeste televizorul…:)..totusi..miercuri..la carcotasi trebuie sa va uitati.:))
    si o alta recomandare : Ernest Hemingway: FIESTA

  • 2na
    Posted at 20:16h, 20 noiembrie

    @irina: „Enigma Otiliei de Cezar Petrescu parca”… a fi trebuit sa o descoperi si pe la scoala… Scuze dar nu m-am putut abtine

  • aha
    Posted at 21:33h, 20 noiembrie

    Gheorghe Magherescu – ¨……..intr-una din zile(I.Antonescu) ,trecand prin parcul Catedralei orasului (Chisinau),vede un soclu,faranici o statuie pe el si descopera scris numele poetului Puskin.
    Intreband unde se afla bustul poetului i se raspunde:
    -a fost inlaturat din ordinul fostului comandant al Corpului de Armata.
    Indignat Generalul Antonescu a replicat:
    -Numai o mentalitate de ¨Mos Teaca¨poate face una ca asta.Sa fie asezat bustul la locul lui.Un geniu nu are Patrie, el are numai nationalitate, apartinand intregii omeniri.
    Scuza-ma ca te stresez cu Maresalul Antonescu dar pentru mine el este idolul meu .Datorita lui serbam peste cateva zile ziua nationala sa nu-l uitam

  • simonique
    Posted at 22:33h, 20 noiembrie

    e prima data cand spun si eu ceva aci…nu ca n-ar fi fost interesant pana acum, dar asta chiar mi-a mers la suflet. As vrea sa gasesc o modalitate sa trezesc in elevii mei(tot profa…asta e) dorinta de a citi pentru ca cel mai mult regret faptul ca ei rateaza o lume pe care n-o pot gasi in alta parte si doamne cat de minunata e lumea asta a lecturii.

  • jamal
    Posted at 00:05h, 21 noiembrie

    acum vreo 3- 4 ani tvr lansa o campanie ….unde soundtrack era o piesa facut de parazitii – instigare la cultura pe care o recomand….buna initiativa dar de care s-a auzit putin
    eu acum citesc Musashi – Eiji yoshikawa o carte buna si ma bate gandu sa ma apuc de shogun….
    dar din pacate timpu’ trece prea repede si ii pre scurt pentru a apuca sa citim cat am vrea….serbane mai da-ne cate un sut in partea dosnica sa mai si citim…..bafta

  • dcubist
    Posted at 02:21h, 21 noiembrie

    n-a ajuns postul la 800 comentarii da’ a trecut de 100. hai ca inca mai avem sperante! Doamne ajuta!

  • Oana
    Posted at 09:50h, 21 noiembrie

    Am citit „The Old Man and The Sea” acum vreo 2 ani, si chiar am fost impresionata sa vad ca e si genul tau de lectura… Ma surprinzi din ce in ce mai placut;)

  • Alizeea
    Posted at 15:45h, 21 noiembrie

    pot spune ca in primul rand se duce naibii limba romana, cu toate prescurtarile astea messangeriste care influenteaza vorbirea sa-i vedem noi pe pustii din ziua de azi cum completeaza o cerere catre directiune de exemplu (pt ca de asta se lovesc deocamdata) sau cum vor fi lucrarile la bac. Eu personal am prins momentul aparitiei internetului destul de mica dar consider ca totusi celor de varsta mea nu ne mai poate afecta cunostintele elementare dobandite deja. Si asa erau destui analfabeti in tara asta, acum in era it-ului vor fi mult mai multi. Pacat. Cine stiu unde vom ajunge…sa reinventam limba, sa ne adaptam noi?

  • Alizeea
    Posted at 15:48h, 21 noiembrie

    Jamal, iti recomand sa faci tot posibilul sa citesti „Shogun”. E o carte fenomenala, pe mine personal m-a impresionat.

  • Vălul de pe ochi
    Posted at 18:43h, 21 noiembrie

    Imi amintesc ca am citit cartea Batranul si marea, inainte sa o pot intelege, si am fost dezamagita, nu atat de carte cat de mine, pt ca nu reuseam sa o inteleg si dezamageam persoana care mi-o recomandase. Mai tarziu, am recitit-o si am descoperit-o, am inteles ca persoana care mi-o recomandase ma supusese unei probe, asemeni batranului, lucrurile importante si valoroase se obtin cu rabdare. Rabdarea si insistenta mea a avut rezultate.
    Sunt cateva carti care consider ca trebuie citite in aceasta existenta pt a intelege viata si fragilitatea umana si anume Bel-Ami de Guy de Maupassant si The catcher in the rye de J.D. Salinger. Este un castig sa le citesti in limba in care au fost scrise, daca se poate, pentru ca oricat de bun traducatorul, se pierde din inteles, seva si legatura cu autorul.
    Ma bucur ca a fost deschis un astfel de subiect, pt ca lectura este o sursa inestimabila de cunostinte si experiente, de care nici o generatie nu trebuie sa se lipseasca. Pt ca lumea in ziua de azi este functioneaza doar in fast speed, s-au inventat audio book-urile, sunt bune si acelea, dar proza, este mai bine savurata cu cartea in mana, pt ca nimic nu poate inlocui modul in care tu intelegi rostul unui cuvant si intelesul sau.

  • dr stoica
    Posted at 21:56h, 21 noiembrie

    @Irina: Te-ai cam dezlipit de Enigma Otiliei daca n-ai retinut ca pe „tatal” ei il cheama Calinescu. George, nu Florin.
    Pe vremuri, era carte din programa scolara, nu prea aveai cum sa n-auzi macar cum o cheama.
    In rest, da-i Cezarului ce-i al Cezarului, nu?
    Serbanica, da’ de Singur Pe Lume iti mai aduci, frate, aminte? Am citit-o de 3 ori si de 3 ori am plans la foc continuu cand am ajuns la final.

  • Pingback:Povesti cu carti. De citit, nu de joc « Dr Stoica / da-te-n blogul meu, te rog!
    Posted at 22:05h, 21 noiembrie

    […] @ 9:05 pm Tags: carte, copilarie, gaudeamus, lectura, literatura, roman, romexpo, targ Am citit un post de pe blogul lui Serbanica Huidu si m-a cuprins o mare stare de bine. Uitasem cum era pe vremea cand nu aveam alta distractie decat […]

  • Pingback:Top postari in blogosfera din saptamana 15-22 noiembrie | McGogoo’s Hell - Blogu' lu' McGogoo
    Posted at 15:02h, 24 noiembrie

    […] Serban Huidu ne aminteste proverbul “ai carte ai parte…” […]

  • sorin
    Posted at 12:00h, 25 noiembrie

    Mi-ai facut „pofta” de carte si am comandat-o. Iti multumesc Serban !

  • Adriana Neagoe
    Posted at 00:29h, 26 noiembrie

    cata dreptate…

  • Popescu Vlad
    Posted at 01:18h, 26 noiembrie

    serban citeste asta poate iti va placea

    Nascuti la inceputul anilor 70-80, vedem acum in anul
    2008 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar avem cultura generala,
    pentru ca asta insemna ceva o data.
    Suntem ultima generatie care a jucat „Ascunselea”,
    „Castel”, „Ratele si vanatorii”, „Tara, tara! Vrem ostasi”, „Prinsea”,”Sticluta cu otrava”, „Pac Pac”,
    „Hotii si vardistii”, ultimii care au strigat „Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit
    telefoanele cu fise, dar primii care am facut
    petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne
    uitam la filme2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.
    Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni vazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca. Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere. Noi am fost ultimii „Soimi ai Patriei” si ultimii „Pioneri”.
    La gradinita am invatat poezii in romaneste,nu in
    engleza… Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY
    BIRTHDAY la aniversari.
    Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills ,
    Melrose Place , Twin Peaks, Dallas .. si cine zice ca
    nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
    Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si
    abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau
    pustile alea absolut superbe cu apa.Intre timp, ne
    consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele
    bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in
    cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu
    mergem la scoala.
    Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ
    Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si Take
    That, si inca nu auzisem de manele singurele melodii
    de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia
    pasii, dar toti dansam! Dar spre deosebire de copiii
    din
    ziua de azi, am auzit atat de Abba, si de Queen, cat
    si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears.
    Am citit „Licurici”, „Pif”, Ciresarii, si am baut Cico
    si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au
    aparut primele sucuri „de la TEC” fara sa ne fie teama
    ca „au prea multe E-uri”, iar la scoala beamtoata
    clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
    Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit
    internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa
    iesim afara, noi nu aveam dolby surround system,
    taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam
    Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne
    plictiseam
    la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap,
    pline de praf. Abia asteptam la chefuri sa jucam
    „Fantanita”, sau „Flori, fete sau baieti”, sau „Adevar
    sau Provocare”, sau orice ne dadea un pretext sa
    „pupam pe gura” pe cine „iubeam”.
    Noi suntem cei care inca au mai „cerut prietenia”,
    care inca roseam la cuvantul „sex”, care dadeam cu
    banul care sa intre in farmacie sa cumpere
    prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa
    le aruncam in capul colegilor, care am completat mii
    de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo
    unde scrie „De cine iti place?” ca ne place de el/ea.
    Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca
    noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si
    cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am
    aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din
    greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special
    sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini
    dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile
    din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si
    glucide mancam, parintii nostri nu au „child proof the
    house”, ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la
    alimentara, si cate un pachet de tigari de la
    tutungerie.
    Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost
    martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi
    am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au
    auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV,noi suntem cei care
    mai tinem minte emisiunea „Feriti-va de magarus”.

    Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de
    „first-timers”…

    Daca citesti si ai cazut macar un pic pe ganduri, esti
    de-al nostru !

  • gab
    Posted at 02:34h, 26 noiembrie

    e prima data cand reusesc sa-mi fac timp sa „desenez” pe „glob-ul, blog-ul tau, ce-o fi”, dar foarte reusit, de altfel, datorita diversitatii de minti deschise si oameni peste ceea ce intalnesti astazi la tot pasul, giboni ai gandirii contemporane frustrati de propria ratacire in intunericul universului lor redus pana la extreme. felul cum privesti lucrurile e ok, realist, intr-un cuvant…”foarte tare, frate”! ca si exemple de lectura…ai gusturi bune, gusturi pe care vad ca ti le impartasesc multi, ca si mine, de altfel. poate risc sa cad in derizoriu, dar o sa propun „Colt alb” de jack london, in defavoarea best seller-urilor gen „codul lui da vinci”, etc. a fost cartea copilariei mele, si una dintre cele mai simple si frumoase;nimeni n-ar putea nega asta. bafta in continuare la blog(am remarcat cat de curat si ingrijit e scrisul tau, departe de „agramaticalitatile” pe care le ataci prin media). pe curand!

  • Ghiță Brașoveanu
    Posted at 21:02h, 26 noiembrie

    What about The Short Happy Life of Francis Macomber?
    I know i had to learn about this short story for my school graduate exam….

  • Ghita Brasoveanu
    Posted at 21:52h, 26 noiembrie

    Seara buna!Eu propun sa faceți o emisiune chiar în ziua alegerilor, pe 30 noiembrie!
    Si să dureze până pe 1 decembrie, să începem anul nou parlamentar în râs și voie bună !
    Și ca invitat de onoare un mic om de zăpadă care să se topească la finalul emisiunii, din cauza dragostei aleșilor față de popor, din cauza euforiei generale cauzate de ziua națională si criza mondială.Și să lase în urmă morcovul care i-a ținut loc de nas si pe acesta sa îl imparțiți frațeste bebelușelor!
    Și să invitați pe Vlad Țepeș care să o ia pe Baba Cloanța de pe matura zburătoare pe capră, să o traga pe roată și apoi în țeapă !
    Și de la anul parlamentarii sa beneficieze gratuit de șaretă clasa A, marca Lastun sau Oltcit !

  • icsuleasca
    Posted at 11:39h, 27 noiembrie

    @Popescu Vlad: Excelent mesaj! Ar trebui pus in manualul de istorie. Sint impresionata, ai atins o coarda sensibila.

  • Alizeea
    Posted at 13:15h, 27 noiembrie

    Intr-adevar Vlad a reusit sa surprinda toate lucrurile care ne-au umplut copilaria. M-a facut sa-mi amintesc cu drag de acele vremuri ascunse adanc intr-o minte prea ocupata sa si le mai aminteasca. M-a facut sa zambesc melancolica si sa ma intreb din nou ce ar putea sa-i multumeasca pe copiii din ziua de azi. Au acces la o gramada de nebunii pe care le utilizeaza la maxim si de care uita la fel de repede sau se plictisesc pur si simplu. N-or sa stie niciodata ce inseamna acele momente simple care te ajuta sa te formezi intr-o anumita masura. Aceasta e generatia viitorilor oameni singuri, fara o dorinta de a socializa…occidentul isi pune tot mai tare amprenta pe vietile noastre.

  • stefan
    Posted at 19:56h, 27 noiembrie

    nu ne mai minti atat. vrei sa pari cult, nu!!!!! si nu mai te lua de MIrcea Badea ca nu esti mai breaz

  • Christian
    Posted at 20:51h, 27 noiembrie

    Tu faci la varsta ta ceea ce multi copii ar trebui sa faca, dar sunt prea ocupati cu calculatorul. Pacat pentru ei, bravo tie !

  • andrushk
    Posted at 17:33h, 29 noiembrie

    cartile copilariei? pai avand in vedere ca sunt un copil inca…(am doar 18 ani…) trebuie sa le citesc…nu de alta dar…niciodata n-am citit carti de varsta mea…adica…nu ma atrageau deloc. Poate sunt ciudata dar preferam clasicii literaturii universale de la 11 ani…si filozofie tot de atunci…oricum, de fiecare data cand am mai multi bani in buzunar dau fugutza la librarie sa mai cumpar o carte de care am auzit sau de care n-am auzit niciodata. am o blioteca uriasa, plina de carti bune si totusi mi-am pus ambitia sa le citesc pe toate si sa mai completez din ele. ma uit in jurul meu si observ oameni care au uitat ce inseamna o carte buna…ce inseamna sa te rupi din banalul cotidian si sa intri intr-o lume noua…sa te pierzi in ea, sa fii incantat de actiunea unui roman bun, sa nu vrei sa inchizi cartea doar pentru ca esti curios sa aflii ce se mai intampla. cat despe Ernest Hemingway am citit Batranul si marea pe la 12 ani, ina mi-a mai placut foarte mult si ,,Pentru cine bat clopotele”.

  • otilia
    Posted at 00:10h, 30 noiembrie

    stiu ca esti pretentios rau la limba romana…da’ pluralul articulat la „moftangiu” e cu 3 de „i”;)

  • Rosu Daniela
    Posted at 01:25h, 30 noiembrie

    @gab: Ma bucur ca ti-ai facut timp sa intri pe acest blog pentru ca intr-adevar si eu am gasit, absolut contrat asteptarilor, multi oameni cu mintea deschisa. Sper din tot sufletul sa continui sa comentezi pentru ca ai demonstrat ca ai ceva de zis, la fel ca noi toti. Poate vom reusi sa alcatuim o comunitate stilata si rafinata, infiintata si condusa cu dibacie de Huidu. Sincer, nu ma asteptam, dar se pare ca acest blog este cel mai curat din cate am citit. M-am mai gandit ca poate Huidu se tine de treaba si „face curat” printre mesaje. Asta este un lucru foarte bun pe care il incurajez. Si de cate ori voi avea ocazia il voi felicita pe Serban pentru aceste selectii. Macar aici, intre-o lume virtuala, la prima vedere ireala, sa ne inconjuram de oameni care merita ascultati…

  • Micul
    Posted at 16:22h, 02 decembrie

    Ultima carte citita de mine e, ” Aventurile lui Augie March ” de Saul Bellow.Excelenta.
    Ma trezesc in fiecare dimineata cu 20-30 min mai devreme, doar ca sa pot citi, in timp ce-mi beau cafeaua.
    Niciodata un film nu va inlocui pentru mine o carte.

    Ma bucur ca mai exista oameni, care gandesc ca mine.

  • flavius
    Posted at 04:07h, 07 decembrie

    Imi aduc aminte, cu placere, pe cand citeam Jules Vernes si Karl May, ca ma prindea frecvent 1 noaptea citind si mereu ziceam „gata inca un capitol si ma bag la nani” pana venea mama si imi stingea lumina :p .Pur si simplu nu ma puteam desprinde de personaje si mai ales de aventurile lor… Acum ma prinde frecvent 3 noaptea dar din pacate la calculator, recunosc cu rusine ca a trecut aproape un an de cand nu am ami citit o carte… O sa incerc sa remediez asta.
    Romanul preferat: Papillon de Henri Charriere, il recomand cu incredere!

  • Maya Lupu
    Posted at 17:13h, 08 decembrie

    E superba cartea, am citit-o cu cea mai mare placere, iti recomand cartea „Ma numesc Rosu” de Orhan Pamuk daca nu ai citt-o pana acum.

    edit by serban:
    cartea e un eveniment o recomand si eu cu caldura: „ma numesc rosu” si un scriitor exceptional….

  • Adi
    Posted at 14:39h, 21 ianuarie

    Tot Badea-i mai cult! hahahahha! Citesti rezumate si te dai mare cult pe blog. Hua

  • tony
    Posted at 22:40h, 03 februarie

    Genial. Deci, genial.

    Huidule, daca ai timp si placere, te rog, mai recomanda-ne carti. Am incredere in gusturile tale. Multumesc anticipat.

  • deea
    Posted at 15:54h, 08 februarie

    referitor la cacofoniile prezente in postul tau,prima data cand l am citit nu le am observat dar dupa mesajul profei,chiar am devenit curioasa.asa ca l am recitit cu voce tare:))) si cred ca am gasit doua(in cazul in care nu le ai gasit tu pana acum:P):'[…]alea CU CAntarea Romaniei'(desi aici e ceva de genu biserica catolica) si ‘[…]turniruri CU CAvalerul Ivanhoe’
    in orice caz nu sunt foarte sesizabile,decat cu foarte mare atentie:)
    oricum,good job;) la mai mare

    cu ca nu este cacofonie…sincer!

  • deea
    Posted at 16:43h, 08 februarie

    asonanta nu e in nici un caz;)din cate stiu eu e cacofonie,dar saptamana viitoare aterizez la meditatii la romana(admitere chestii:P:)) )si chiar o sa dezbat cu profa subiectul asta:D cat despre citit,citesc si eu dar anul asta nu prea e timp(bac:-<,admitere:-s).eu recomand de Vasile Gionea:’Gradina pustie.Lungul drum al Golgotei’

  • deea
    Posted at 16:45h, 08 februarie

    aa si inca ceva.Nu invat din cartile Marianei Badea:)))

    Doamna Badea e o profesoara iscusita, micutul e cam obraznic si ipocrit!

  • g3org!an@
    Posted at 13:55h, 24 aprilie

    @irina: enigma otiliei este scrisa de george calinescu draga mea… si se studiaza in clasa a 10a la liceu…

  • iulica
    Posted at 16:08h, 30 decembrie

    e calumea emisiunea e mai populara decat alte prosti

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.